Shakshuka pizza stukje - KeukenAtelier.com

Shakshuka pizza (met ei en pittige paprika-tomatensaus)

by Louise

Shakshuka pizza - KeukenAtelier.comHet recept voor deze shakshuka pizza is gebaseerd op het gerecht: shakshuka. Dit gerecht, wat in Noord-Afrika en het Midden-Oosten erg populair is, wordt gelukkig ook in Nederland steeds vaker gegeten. Oorspronkelijk wordt shakshuka in een pan bereidt, waarin men eerst een gekruide tomatensaus maakt. Wanneer deze saus na een tijdje pruttelen een beetje is ingedikt, laat men in deze saus een aantal eieren garen. Het resultaat is een heerlijk gerecht wat meestal wordt gegeten met een stuk knapperig brood, die je lekker in de saus kunt dopen.

Zoals jullie zien heb ik vandaag de shakshuka omgedoopt tot pizza. Het brood dat je normaal gesproken bij shakshuka eet, is nu een onderdeel van het gerecht in de vorm van knapperig en luchtig pizzadeeg. Tijdens het bakken in de oven trekken de smaken van de saus in het deeg en vormen hierdoor een smaakvol geheel! Voor het pizzadeeg heb ik het koelverse Spelt-pizzadeeg van Tante Fanny gebruikt. Dit deeg is met 100% speltbloem en extra vierge olijfolie bereidt. De rustieke en ietwat nootachtige smaak hiervan, vormen een prima combinatie met de gekruide shakshuka. Dankzij het ventiel in de verpakking van het deeg, kan het gist zijn werk doen en blijft het deeg hierdoor extra lang vers in de koelkast. Wat het extra praktisch maakt, is dat het deeg niet meer hoeft te rijzen wanneer je het gaat gebruiken, je hoeft het alleen uit te rollen op het bijgeleverde bakpapier.

Het spelt pizzadeeg is op dit moment te koop bij Jumbo supermarkten. Kun je deze moeilijk vinden, dan kun je hiervoor in de plaats ook het “gewone”pizzadeeg van Tante Fanny gebruiken, deze is in meer supermarkten te koop. Je kunt als variant op dit recept ook 4 kleine pizza’s maken, wat er ook heel erg fraai uitziet. Wij hebben deze shakshuka pizza als hoofdgerecht gegeten, maar als brunchgerecht, voor Pasen is het ook een leuk idee! De shakshuka saus is niet moeilijk om te maken, maar deze zou je eventueel ook een dag van tevoren kunnen bereiden.

Ingrediënten:

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 paprika’s (1 rode en 1 groene), in stukjes van 1 cm
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 1 tl komijnpoeder
 • 2 tl paprikapoeder, waarvan eventueel 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 1/8 tl cayennepeper, of een snufje (afhankelijk van je smaak)
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
 • 1 tl suiker
 • 2 el koriander, fijngehakt
 • 2 el peterselie, fijngehakt
 • 4 eieren (S)
 • 100 g feta, verkruimeld
 • zwarte olijven, optioneel
 • peper en zout naar smaak
 • 1 rol Tante Fanny vers spelt-pizzadeeg (400 g, 36 x 24 cm)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.Shakshuka pizza detail _ KeukenAtelier.com

Bereiding:

 1. Rol het pizzadeeg uit en leg hem op het bijbehorende bakpapier op een bakplaat. Vouw de randjes 1 cm om en druk ze een beetje aan, zodat je een opstaand randje krijgt. Leg het pizzadeeg opzij en ga verder met de saus. De saus kun je eventueel ook een dag van tevoren maken.
 2. Fruit de ui in olijfolie tot hij zacht is, voeg dan de stukjes paprika toe en bak dit een paar minuten mee voordat je de knoflook erbij doet. Doe dan de cayennepeper, komijn- en paprikapoeder erbij en bak het een minuutje mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer het even om. Als laatste gaan de tomatenblokjes en het beetje suiker erbij. Laat de saus nu 5-10 minuten pruttelen, zodat hij kan indikken.
 3. Verwarm, terwijl de saus pruttelt, de oven voor op 200°C (hetelucht). Als de saus klaar is, voeg dan peper en zout naar smaak toe (ik gebruik ongeveer een ½ tl zout). Haal de saus van het vuur en zet hem even opzij tot de oven op temperatuur is. Schep dan de saus op het pizzadeeg en maak 4 kuiltjes in de saus, waar straks de eieren in kunnen liggen. Bak de pizza 15 minuten in het midden van de oven.
 4. Haal de pizza uit de oven en leg in elk kuiltje een ei (tip: doe eerst elk ei in een kommetje voordat je hem op de pizza legt). Verdeel ook de verbrokkelde feta over de pizza en bak de pizza dan nog ongeveer 8 minuten in de oven*. De dooiers zijn nu vrijwel gaar en nog een beetje zacht in het midden (zie kleine bovenstaande foto). Als je de eieren iets zachter wilt (zie twee grote foto’s), bak de pizza’s dan in plaats van 8 minuten, 6-7 minuten. Wil je de eieren helemaal gaar, dan moet de pizza iets langer dan 8 minuten bakken (ik vermoed 9-10 minuten maar heb dit niet getest). Verkort dan wel de baktijd in stap 3 met 2 minuten, anders is de totale baktijd te lang en wordt de pizza te donker.
 5. Bestrooi de pizza met koriander en peterselie en eventueel olijven. Serveer de shakshuka pizza warm.

*deze baktijden gelden voor “Small” eieren, bij grotere eieren kan de baktijd langer zijn. Aangezien de temperaturen van ovens kunnen variëren, kan hiermee ook de baktijd iets variëren. Waarschuwing: de kans is klein, maar een zachte niet helemaal gare eidooier kán Salmonella bevatten! Dit is daarom af te raden voor mensen in de risicogroep.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!Shakshuka pizza stukje - KeukenAtelier.com

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met tante Fanny verse degen.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.