spinaziesalade met sinaasappel en feta | KeukenAtelier

Spinaziesalade met sinaasappel en feta

by Louise

spinaziesalade met sinaasappel en feta | KeukenAtelierDeze spinaziesalade heb ik de laatste tijd heel vaak gegeten, ik ben er helemaal enthousiast over! Hij móest daarom wel op mijn site komen. Het recept is eigenlijk al improviserend ontstaan, dat gebeurt wel eens vaker. Afhankelijk van wat ik dan nog in mijn koelkast en op mijn fruitschaal heb liggen ga ik dan aan de slag. Herkennen jullie dit? En als het dan een lekkere ontdekking is (niet altijd), dan schrijf ik het gelijk op en deel ik het recept hier graag met jullie.

Ik vind salades waarin groente en fruit wordt gecombineerd meestal erg lekker. Wisten jullie trouwens al dat ijzer, wat in veel bladgroente zit, veel beter door je lichaam wordt opgenomen in combinatie met vitamine C? En laat dit nou juist in vele fruitsoorten zitten. Kortom, groente en fruit in een salade vormen dus niet alleen een lekkere, maar ook een gezonde match! Vorig jaar maakte ik een salade met aardbei, avocado en spinazie, die trouwens ook erg lekker is. Het recept hiervoor en mijn andere spinazie-recepten kun je hier allemaal vinden. En als je net zo’n spinazie liefhebber bent als ik, dan heb ik goed nieuws voor je, want ik heb nog wat leuke ideeën. Ik zit blijkbaar in een soort groene periode, het zal wel iets met het voorjaar te maken hebben.

Deze spinaziesalade kun je als bijgerecht eten, bijvoorbeeld bij het roerei in bladerdeeg, zoals wij dat laatst thuis deden. Maar je kunt hem ook als hoofdgerecht serveren met wat stukjes (gerookte) kip erbij en/of wat pasta. Wil je hem als vegetarische maaltijdsalade dan kun je er als extra vulling wat kaastortellini doorheen doen. Natuurlijk kun je met deze salade nog meer variëren, ik zal je hiervoor verderop in het recept nog meer tips geven.

Ingrediënten:

 • 150 g verse spinazie, gewassen*
 • 1 grote handsinaasappel, geschild en in stukken (voor het schillen, zie foto onderaan)
 • 50 g blokjes feta**
 • 20 g pijnboompitten, kort geroosterd in een koekenpan
 • 1-2 bosui (afhankelijk van de grootte), gesnipperd

* ik heb jonge bladspinazie gebruikt, daarvan zijn de stelen nog niet zo dik en de blaadjes wat kleiner.

** je kunt verse feta kopen, of fetablokjes in een potje gekruide olie. De olie kun je ook in de dressing gebruiken in plaats van olijfolie.

voor de dressing:

 • 1 tl Dijon mosterd
 • 1 tl honing
 • 1 el witte wijnazijn
 • 3 el olijfolie
 • 1/2 tl gedroogde dille
 • peper en zout naar smaak

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Schil de sinaasappel en snijd hem in plakken. Snijd de grotere plakken in twee of vier stukken. Bewaar het vrijgekomen sap uit de sinaasappel voor de dressing straks.
 2. Doe de spinazie op een grote schaal of verdeel het over meerdere borden. Verdeel hierover de feta, bosui, pijnboompitten en stukken sinaasappel.
 3. Maak de dressing door alle ingrediënten hiervoor te mengen, het makkelijkst gaat dit door alles te schudden in een potje met deksel. Maar kloppen in een kommetje met een garde of vork kan ook. Als je nog kip en pasta door de salade wilt doen, maar dan iets meer dressing (bijvoorbeeld 1,5 keer zoveel). Voeg de dressing pas kort voor het serveren toe aan de salade.

Variatie tips:

 • als maaltijdsalade met gerookte kip een beetje pasta of tortellini.
 • in plaats van sinaasappel: druiven, nectarines, aardbei, blauwe bessen
 • in plaats van feta: geitenkaas of blauwe kaas
 • in plaats van pijnboompitten: pecannoten, walnoten, hazelnoten, zonnebloem-, of pompoenpitten

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

sinaasappel pellen | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Hannie Rosheuvel 20 april 2017 - 21:47

Vandaag deze heerlijke salade gemaakt. Iedereen vond t lekker dus voor herhaling vatbaar….

Antwoord
Louise 20 april 2017 - 21:52

Wat leuk om te horen Hannie, dankjewel voor je reactie! Het zag er ook lekker uit op je foto. Helaas kan ik die hier niet laten zien. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.