boerenkool stamppot | KeukenAtelier

Boerenkool stamppot met puntpaprika’s en specerijen

by Louise

boerenkool stamppot | KeukenAtelierZoals ik laatst al aankondigde in het recept van de geroosterde spruitjes, konden jullie nog meer wintergerechten verwachten. Daar hoort natuurlijk ook een oer hollandse boerenkoolstamppot bij. Nou weet ik dat niet iedereen is gecharmeerd van deze stamppot en dat begrijp ik ook wel. De lucht die opstijgt uit een pan boerenkool ruikt niet echt uitnodigend. Maar zoals je begrijpt ga ik hier geen recept met jullie delen waar ik zelf niet echt enthousiast over ben.

Het recept van vandaag is mijn versie van boerenkoolstamppot en wij eten dit in de winter meerdere keren. Het is niet helemaal oer hollands, maar wel (of misschien juist daarom ?) heel erg lekker! Als tegenhanger van de soms wat saaie boerenkool, heb ik zoete knapperige puntpaprika’s toegevoegd. Hiermee krijgt de toch al zo gezonde kool gezelschap van nog meer vitaminen in deze winterstamppot. De paprika’s worden gebakken met ui, knoflook en smaakvolle specerijen zoals komijn, oregano en venkelzaad. Hierdoor krijgt dit ouderwetse gerecht een moderne opkikker en extra smaak.

De stamppot is vegetarisch en afhankelijk van wat je erbij serveert kun je de maaltijd vegetarisch houden of niet. Lees de tip onderaan het recept voor enkele suggesties.

Ingrediënten (voor 4-5 personen):

 • 500 g gesneden boerenkool
 • 1 1/2 kg kruimige aardappels (ongeschild gewicht)
 • zout en zwarte peper
 • 30 g boter (2 el)
 • 2 el (witte wijn-)azijn
 • 3 el olijfolie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 knoflook, geperst
 • 2 puntpaprika’s, in stukjes
 • 1/2 tl chilipoeder
 • 1/2 tl oregano
 • 1 1/2 tl paprikapoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 2 tl venkelzaad*

*het lekkerste is om de venkelzaadjes even te roosteren in een droge koekenpan tot ze lichtbruin verkleuren en hun geur afgeven. Laat ze afkoelen en vijzel ze dan tot poeder.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een grote pan en vul de pan met water tot de aardappelen net onder water liggen. Doe de boerenkool er bovenop en strooi er een beetje zout over. Breng het aan de kook en laat alles ongeveer 15 minuten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Giet de pan af, maar bewaar het kookvocht.
 2. Terwijl aardappelen en boerenkool koken ga je verder met de rest. Fruit de uien in olijfolie tot ze zacht zijn. Bak de paprika en venkelzaadjes een paar minuten mee (de paprika mag wel beetgaar blijven) en bak tijdens de laatste minuut ook de knoflook mee. Doe de rest van de specerijen erbij en bak het nog 1 minuut mee. Haal het dan van het vuur.
 3. Stamp de aardappel en boerenkool met een pureestamper tegelijk met de boter en azijn. Schenk er net zoveel van het kookvocht bij tot de stamppot smeuiig genoeg is. Roer nu het paprikamengsel erdoor en breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Tip:  serveer een beetje mosterd en/of piccalilly bij de stamppot, dat is echt heel lekker! Voor de vleeseters zou ik deze stamppot serveren met een lekker stuk rookworst, of een pittig gekruid stukje kipfilet (bijvoorbeeld met piri piri kruiden of Mexicaanse kruiden). Wil je deze stamppotmaaltijd vegetarisch houden, eet er dan bijvoorbeeld een krokante kaasschnitzel bij of meng wat blokjes (komijne)kaas door de stamppot.

boerenkool stamppot | KeukenAtelier

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Yvonne 25 november 2021 - 11:45

Ik ga deze vanavond proberen! Met een rookworst van de Vegetarische Slager erbij. Overigens ben ik erachter gekomen dat boerenkool echt veel lekkerder is als je het maar kort kookt, dus ik doe het zelf altijd pas de laatste acht à tien minuten bij de aardappels. Daarmee behoudt de boerenkool veel meer smaak 🙂

Antwoord
Louise 2 december 2021 - 09:51

Leuk dat je het recept hebt gemaakt en inderdaad ook lekker om het met een vegetarisch worstje te eten. Bedankt voor de tip over de kortere kooktijd, ik ga het eens proberen…

Antwoord
Frans 8 januari 2022 - 09:40

Beste Yvonne, dit gerecht is super goed ontvangen. Vandaag ga ik als kruiden Ras el Hanout gebruiken.

Antwoord
Louise 11 januari 2022 - 11:37

Fijn dat m’n recept zo goed in de smaak is gevallen en voor herhaling vatbaar is! Ik ben benieuwd naar je nieuwe variatie met ras el hanout. Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.