Pasta met avocado pesto

by Louise

pasta avocadopestoPasta pesto is één van mijn favoriete pastagerechten. En dan bedoel ik niet pasta met pesto uit een potje, maar zelfgemaakte pesto en al helemaal deze avocado pesto! De originele groene pesto, “pesto Genovese”, gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie kennen wij inmiddels allemaal. Maar eigenlijk kun je van allerlei kruiden, groenten, noten en/of kazen een oneindige variatie aan pesto’s maken.

De variant die ik hier met jullie deel heb ik onlangs na wat experimenteren ontdekt en is zeker de moeite waard! De pesto is lekker romig door de avocado, maar niet té. De citroen maakt het namelijk lekker fris en de rucola zorgt voor wat pit net als de knoflook en Parmezaanse kaas. En het allerlekkerste van dit gerecht zijn de geroosterde tomaatjes, na een kwartier in de oven zijn ze heerlijk zoet!

Dit recept bewijst dat een heerlijke maaltijd niet al teveel tijd hoeft te kosten, want in minder dan 30 minuten staat deze zonnige vegetarische maaltijd op tafel!

Ingrediënten (voor 5 personen):

 • 3 el olijfolie
 • 3 el citroensap
 • 50 g geraspte Parmezaanse kaas (+ beetje extra)
 • 2 tenen knoflook
 • 1/2 tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 80 g rucola (+ beetje extra)
 • 30 g basilicum
 • 2 eetrijpe avocado’s
 • 40 g pittenmix (zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten)
 • 500 g (volkoren) spaghetti of pasta naar keuze

Voor de tomaten:

 • 750 g kerstomaatjes of smaaktomaatjes
 • zout en peper
 • 2 el olijfolie

Een tl= 5ml en een el= 15ml. Hiervoor gebruik ik speciale maatschepjes, deze zijn iets groter dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

Bereiding:

 1. Halveer de tomaatjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze dan in de oven op 200°C (hetelucht) gedurende 10-15 minuten. Laat ze daarna een beetje afkoelen.
 2. Zet terwijl de tomaatjes in de oven staan een grote pan water op het vuur voor de pasta en begin dan met de pesto. Pureer hiervoor alle ingrediënten (behalve de spaghetti en pittenmix) met een staafmixer of doe dit in de blender of keukenmachine. Bewaar de pesto en rooster de pittenmix kort in een koekenpan tot de pitjes beginnen te “knetteren”.
 3. Kook de pasta gaar en bewaar een kopje van het kookwater voordat je de pasta afgiet. Doe de pasta terug in de pan en meng deze met de pesto. Voeg een beetje van het kookwater toe, zodat het wat smeuïger wordt. Hussel kort voor het opdienen nog wat extra rucola door de pasta en bestrooi de pasta royaal met Parmezaanse kaas en de krokante pittenmix. Verdeel tot slot de geroosterde tomaatjes erover en je pasta is klaar!

Buon Appetito!

Andere recept ideeën

2 reacties

Annemarie 26 september 2016 - 16:11

Goedendag Louise,

Wat ben ik blij dat ik jou toevallig tegenkwam in de supermarkt.
We raakten even aan de praat en jij maakte mij attent op jouw “inspirerende” site keukenatelier.
Voor de grap ben ik ooit begonnen met te vragen aan mijn man en kinderen om een cijfer te geven aan nieuwe recepten die ik uitprobeer.
Inmiddels heb ik diverse recepten van jouw site gemaakt en ik wilde graag aan je doorgeven dat jouw recepten altijd hoge punten scoren.

Hartelijke groet,
Annemarie

Antwoord
Louise 26 september 2016 - 17:08

Wat leuk om te horen Annemarie. Ik ben blij dat ik je heb kunnen inspireren met mijn recepten en het is goed om te horen dat jouw “jury” mij telkens beloont met hoge punten! Ik moest erg lachen om je bericht, heel grappig!
Groetjes,
Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.