Rabarber compote met sinaasappel en gember

by Louise

Rabarber, je vindt het lekker of je begint er niet (meer) aan. Eerlijk gezegd was ik vroeger verre van enthousiast van de wrange smaak en de ietwat draderige structuur rabarber compote. Sinds ik ermee ben gaan experimenteren voor diverse recepten, is mijn enthousiasme pas ontstaan. En ik hoop degene die gruwelen van rabarber te kunnen overhalen met dit recept. Of wellicht met mijn omgekeerde olijfolie cake met rabarber (ook erg lekker!).

Toen ik mijn man, één van mijn trouwste proefpersonen, een hapje liet proeven van deze compote was hij verbaast. Niet zozeer vanwege het feit dat hij het lekker vond, maar meer vanwege mijn onthulling dat hij zojuist rabarber had geproefd. Zijn enthousiasme , of liever gezegd gebrek aan enthousiasme, voor rabarber had hiermee een duw de goede richting op gekregen.

Of het geheim van de verrassende smaak ‘m nou zit in het karameliseren van de suiker, het frisse van de sinaasappel of de “warmte” van het beetje gember, kan ik niet duiden. Het zal, zoals vaker bij recepten het geval is, de combinatie zijn. Maar laat je in ieder geval niet afschrikken door het woord “karemeliseren”, dat is namelijk niet meer dan water en suiker laten pruttelen totdat het de kleur van honing heeft. Moeilijker dan dit wordt het recept niet, ik leg het je allemaal uit.

Ik maakte deze rabarber compote laatst als topping voor een heerlijke Midden Oosterse melkpudding: malabi (zie foto). Maar je kunt deze compote ook voor vele andere doeleinden gebruiken, zoals je in mijn tips onderaan kunt lezen.

Omdat ik de kleuren van rabarber zo mooi vind, kon ik het niet laten om er een recept illustratie van te maken.

Illustratie rabarber compote

Ingrediënten rabarber compote (genoeg voor ongeveer 250 gram):

  • 225 g rabarber*, in stukjes van ½ cm
  • 80 g suiker**
  • 3 el water
  • 1 (biologische) sinaasappel (sap van de hele en rasp van ½)
  • 1 el gembersiroop

* De rode dunne rabarber stengels geven de meest rode compote met een rijke smaak. De minder rode en dikkere stengels geven een lichtrode tot roodbruine compote. Deze is ook erg lekker, maar kan iets minder intens van smaak zijn.

** Deze hoeveelheid suiker was voldoende, omdat de sinaasappel ook zoet was. Indien de sinaasappel zuur is, is er wellicht iets meer suiker nodig.

Bereiding:

  1. Breng suiker en water aan de kook in een steelpan (17 cm diameter). Laat het langzaam pruttelen totdat het verkleurt tot een karamel, zonder te roeren. Je hoeft hoogstens de pan lichtjes zwenken wanneer de suiker onregelmatig karameliseert.
  2. Wanneer de karamel de kleur van honing heeft, haal hem dan even van het vuur en voeg de stukjes rabarber toe (pas op voor eventuele hete spetters van karamel). Zet de pan terug op een halfhoog vuur. De karamel zal in eerste instantie stollen, dus ga dan vooral niet roeren in de pan. De rabarber laat vanzelf na een paar minuten z’n vocht los, zodat de karamel weer oplost. Wanneer dat het geval is, roer het dan regelmatig door tot het vocht is verdampt en de compote dikker wordt.
  3. Voeg dan de gembersiroop en sinaasappelsap en -rasp toe. Laat de compote verder pruttelen tot wederom het grootste deel van het vocht is verdampt of tot de compote de gewenste dikte heeft. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  4. Doe de compote daarna in een schone pot en laat hem afkoelen. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast.

Tip: Ik serveerde deze compote als topping voor de Midden Oosterse malabi (melkpudding met rozenwater). Maar je kunt deze compote ook gebruiken als topping voor yoghurt, pannenkoeken en ijs. Of gebruik ‘m eens als vulling van een heerlijke strudel met zomerfruit, voor de vulling van deze kruimelkoeken, of voor deze  buchteln (zoete gevulde broodjes uit Oostenrijk). Laat de compote dan wel inkoken tot een dikkere consistentie of bind hem met een beetje maizena (eerst oplossen met wat water of sinaasappelsap). Voor de vulling een vlaai van ongeveer 27 cm diameter heb ik dit recept verdubbeld.

Als je van rabarber houdt, vind je dit recept misschien ook leuk: omgekeerde rabarbercake.

De houten bordjes op de foto zijn van Bordenenzo.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

anita 20 januari 2020 - 18:39

Dag Louise,

Bedoel je met de rasp de schil van de sinaasappel?

Antwoord
Louise 20 januari 2020 - 21:45

Hi Anita,
Met de rasp bedoel ik inderdaad de rasp van, in dit geval, een ½ sinaasappel. Rasp alleen het oranje gedeelte van de schil, het witte gedeelte is niet lekker.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.