Aïcha ijs

by Louise

Aisha ijs compr 2Een paar weken geleden kreeg ik een pakket toegestuurd met verschillende nieuwe producten om uit te proberen in mijn KeukenAtelier, een zogeheten foodybox. Na het openen van de doos, viel mijn oog direct op één artikel. Nieuwsgierig bekeek ik het potje met de naam Aïcha crème d’ Ipomée, een confiture van zoete aardappel. Dat klonk wel heel bijzonder!
Om te begrijpen waarom ik nou juist met dít product aan de slag ben gegaan, moet ik er misschien bij vertellen dat als ik eenmaal iets onbekends heb ontdekt op het gebied van eten mijn nieuwsgierigheid niet meer te houden is! Ik ben zeg maar het tegenovergestelde van “wat de boer niet kent dat (vr)eet ‘ie niet”. Laat mij los in een toko of buitenlandse supermarkt en je hebt aan mij geen kind. Vandaar mijn reactie op dit misschien op het eerste gezicht wat merkwaardige product. Ik heb daarom direct een lepeltje ervan geproefd. Tot mijn verbazing smaakte het fruitig, wat je niet direct verwacht van een zoete aardappel. Het deed mij denken aan zoete kastanjepuree, maar dan veel frisser net als bij abrikozenjam of appelstroop.

creme-d-ipomee-37-clJe zou het op de boterham kunnen smeren of, zoals in de folder staat, het als vulling voor een taart of mueslireep kunnen gebruiken. Maar ik had andere plannen: ijs! Deze zoete puree leek mij namelijk een prima basis voor een heel bijzonder ijsje, want in combinatie met gember is dit echt een mooi exotisch duo. Ijskoud fruitig ijs met de warme smaak van gember, Aïcha ijs!!  Aïcha, het boegbeeld van het gelijknamige  Marokkaanse  foodmerk, is een bekende tekenfilmfiguur in Marokko. Zij wenste vroeger alle kindjes vanaf de beeldbuis welterusten. Maar grappig genoeg is zij tegenwoordig ook een mascotte voor stoere vrouwen in de Rallye Aïcha des Gazelles, een soort Dakar race exclusief voor vrouwen. Mijn keus voor pittige gember is dus zo gek nog niet. Vanaf nu daarom ranja met een rietje voor Sophietje en een ijsje voor Aïcha!

Ingrediënten:

  • 1 pot Aicha Crème d’lpomée (240 g)
  • 300 g slagroom
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 25 g gekonfijte gember, heel fijn gesnipperd
  • 2 el gembersiroop (van gekonfijte gember)
  • 1/2 limoen, alleen het sap
  • 2 tl (bruine) rum*
  • 2 tl vanille extract

Een tl= 5ml en een el= 15ml. Hiervoor gebruik ik speciale maatschepjes, deze zijn iets groter dan de gemiddelde thee- en eetlepel.

*de rum is niet alleen voor de smaak, maar de alcohol zorgt er ook voor dat het ijs iets  smeuïger wordt en makkelijk te scheppen is. Wil je geen alcohol, dan kan dit ook prima. Het ijs zal dan waarschijnlijk iets harder zijn.

Bereiding:

  1. Roer de Aicha crème los met de slagroom. Meng dan alle overige ingrediënten, behalve de gekonfijte gember er ook door en klop alles met de mixer half stijf (iets dikker dan yoghurt).
  2. Meng de gekonfijte gember er ook door en doe het roommengsel dan in een vriesbestendige doos. Laat het minimaal 4 uur bevriezen. Je kunt het ijs direct uit de vriezer serveren, want door de alcohol is het zacht genoeg om te scheppen.

Tip: Wil je met dit ijs extra feestelijk en speciaal voor de dag komen dan lijkt mij dit ijs ook erg lekker in combinatie met een beetje (citroen)bruiswater. Ook zou je dit ijs kunnen serveren in combinatie met gebakken gekarameliseerde appel of bij een stukje warme appeltaart of -cake.

Veel plezier en eet smakelijk! Bismillah!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.