Marokkaanse gehaktballetjes met kruiden Couscous

by Louise

Marokaanse balletjes met couscousDeze Marokkaanse gehaktballetjes met kruiden couscous mag niet ontbreken in de reeks makkelijke maandag maaltijden. Couscous is namelijk heel snel en makkelijk te maken. Je hebt eigenlijk alleen een ketel kokend water nodig om couscous te bereiden. Met allerlei specerijen en verse kruiden kun je deze basis dan naar eigen keuze op smaak brengen. Bovendien serveer je deze couscous op kamertemperatuur, wat het qua planning ook erg makkelijk maakt. Wij eten couscous meestal in combinatie met deze Marokkaanse gehaktballetjes in een lekkere gekruide tomatensaus.

Ingrediënten (voor 4-5 personen):

 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 500 g mager rundergehakt of lamsgehakt
 • 5 el paneermeel
 • 1 ei
 • 3/4  tl kaneelpoeder
 • 2 tl komijnpoeder
 • 1 tl korianderpoeder
 • ¼ tl chilipoeder
 • zout
 • zwarte peper naar smaak
 • 2 el olijfolie
 • 1 blik gepelde tomatenblokjes (400 g)
 • 1 el honing
 • bosje koriander een deel is voor de couscous
 • bosje peterselie een deel is voor de couscous

Voor de Couscous:

 • 300 g couscous
 • 1 bouillonblokje (kip of groente)
 • 1 (biologische) citroen (sap én rasp)
 • 2 el olijfolie
 • 2 bosui, fijngesneden
 • ½ komkommer met schil
 • peper en zout

Bereiding:

 1. Doe de couscous in een grote kom. Kook 500 ml water en los hierin het bouillonblokje op. Giet de bouillon op de couscous en laat het 5-10 minuten wellen.
 2. Kruid ondertussen het gehakt met 1 teentje knoflook, 1 tl komijn, 1/2 kaneel, 1 tl zout (of naar smaak) en een beetje zwarte peper. Voeg het ei en de paneermeel toe en kneed het gehakt door. Vorm er balletjes van ter grootte van een gepelde walnoot (ongeveer 25 stuks).
 3. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn, voeg je de ui  en 1 teen knoflook toe. Laat het zachtjes fruiten tot ze wat zachter zijn. Voeg dan de tomaten uit blik toe en wat water (iets minder dan een half blikje). Doe de honing, 1/4 tl chilipoeder, 1/4 tl kaneel, 1 tl komijnpoeder en 1 tl korianderpoeder erbij. Laat het geheel zonder deksel op de pan pruttelen zodat de saus iets kan indikken. Voeg peper en zout naar smaak aan de saus toe.
 4. Ga verder met de couscous. Maak de couscous los en luchtig met een vork (als een soort harkje). Roer een dressing van citroenrasp en -sap en 2 el olijfolie en meng deze met de couscous. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd hem in kleine blokjes en voeg dit samen met de fijngesneden bosui toe aan de couscous. Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe. Hak de blaadjes en steeltjes van de koriander en peterselie fijn. Voeg de steeltjes aan de saus van de gehaktballetjes toe en voeg de helft van de blaadjes toe aan de couscous (de andere helft gaat op het laatst over de gehaktballetjes).
 5. Haal de gehaktballetjes van het vuur als de saus lekker is ingedikt en bestrooi deze tot slot met de rest van de koriander- en peterselieblaadjes.

Tip: als groente kun je er sperziebonen of een salade bij serveren.

Tip: heb je nog wat couscous over, dan is deze de volgende dag ook erg lekker als lunch. Als je couscous wilt bewaren, zorg er dan wel voor dat deze (uit voedselveiligheid) na het bereiden zo snel mogelijk wordt terug gekoeld en in de koelkast wordt bewaard! Meng er naar keuze bijvoorbeeld wat gehakte olijven, tomaten, paprika, kikkererwten, rozijnen of abrikozen door. Je kunt er ook geitenkaas of feta en/of wat geroosterde pijnboom- of pompoenpitten in doen. Het is maar net wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Wees creatief en durf te experimenteren!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Rianne 15 september 2016 - 14:22

Ik wil deze vanavond graag maken, maar veel mensen die vanavond mee eten, lusten geen koriander. Wat zou ik eventueel voor de koriander in de plaats kunnen doen?

Antwoord
Louise 15 september 2016 - 14:37

Hoi Rianne,
Gisteren de Mexicaanse rijstsalade en vandaag dit recept, je bent goed bezig in de keuken :). Je kunt normaal gesproken de koriander vervangen door peterselie. Het lijkt niet op elkaar maar is wel een goede vervanger. Echter in dit recept zit al peterselie. Je kunt dan twee dingen doen: of de hoeveelheid koriander verminderen, misschien lusten ze het dan wel. Of twee versies maken, één met en één zónder koriander. Dan kunnen de “koriander-o-foben” misschien nog een beetje proeven van de versie mét koriander en wie weet valt het ze reuze mee!
Veel plezier en ik hoor graag hoe het is afgelopen….
Louise

Antwoord
Hermien 17 september 2021 - 20:29

Heerlijk recept, lekker fris ook de couscous. Ik zou de volgende keer wat gebrande noten erbij doen, is heerlijk door de couscous.

Antwoord
Louise 19 september 2021 - 12:00

Noten door de couscous is inderdaad ook erg lekker! Geroosterde amandelen, pistache en pijnboompitten hebben hierbij mijn voorkeur.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.