Ananas Kokos Cake

by Louise

ananas kokos cake 2Voor mijn moeders verjaardag heb ik twee taarten gebakken. De Chocolade Amaretti Taart heb ik op haar verzoek gemaakt en de tweede taart heb ik speciaal voor haar gecreëerd. Aangezien mijn moeder uit Suriname komt wilde ik een tropische taart maken die lekker fruitig is, niet al te zwaar valt en er feestelijk uit ziet. Deze ananas kokos cake, die met olie in plaats van boter is gebakken, is luchtig en smeuïg en heeft een lichte kokossmaak die niet overheerst. Mijn moeder was blij verrast en vond hem ook erg lekker!

Ingrediënten (voor een springvorm van 24 cm diameter):

 • 4 eieren (L)
 • 150 g kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • rasp en sap van 1 (biologische) limoen
 • 100 g geraspte kokos
 • 120 g patentbloem
 • 100 g olijfolie
 • 50 g zonnebloemolie
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout
 • 7 schijven ananas
 • 2 el gedroogde cranberries (1 nachtje weken in rum of water)
 • 2 el witte rum of water
 • 3 el boter (gesmolten)
 • 3 el lichtbruine basterdsuiker

Voor een tl en el heb ik deze maatschepjes gebruikt.

Bereiding:

 1. Verdeel de gesmolten boter in de vorm en vet de randen ook in, strooi de basterdsuiker erover en rangschik de schijven ananas in een decoratieve vorm. Verdeel de uitgelekte cranberries (bewaar de rum voor straks) in de gaten van de ananas.
 2. Klop de eieren met de kristalsuiker en vanille schuimig tot een dikke bleke massa. Roer de olijf- en zonnebloemolie, limoensap- en rasp, de kokos en het restje rum erdoor. Zeef bloem, zout en bakpoeder erboven en  meng het kort. Giet het beslag op de ananas en bak de cake in de oven op 180 °C (conventionele oven), gedurende 45-50 min (de laatste 10 min de cake met folie bedekken als hij te donker wordt). Laat de cake een paar minuten afkoelen en keer hem dan om op een schaal.

Tip: Gebruik een goed gesloten bakvorm om te voorkomen dat al het vocht van de ananas en karamel wegloopt. Dit geeft niet alleen een hoop troep (spreek helaas uit ervaring), maar gaat ook ten koste van de smaak en het eindresultaat.

Tip: Ik vind deze cake na 1-2 dagen nog lekkerder smaken. Dan zijn de smaken goed ingetrokken en is de cake nog smeuiiger. Een ideale cake om van tevoren te maken! Bewaar de cake dan wel in de koelkast, maar eet hem op kamertemperatuur.

ananas kokos cake 1Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Sofie 30 maart 2015 - 07:36

Hoeveel bloem gebruikte je hiervoor?

Antwoord
KeukenAtelier 7 april 2015 - 10:11

Hallo Sofie, bedankt voor je opmerkzaamheid! Ik had op het moment van schrijven blijkbaar een “blinde vlek” voor de bloem?, maar ik heb het inmiddels gecorrigeerd. Ik ben blij dat je taart toch is gelukt en in de smaak is gevallen! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.