Kouign Amann

by Louise

kouign amannToen ik voor het eerst over “Kouign Amann” (spreek uit als: “queen a-mahn“) las, trok niet alleen de bijzondere naam mijn aandacht, maar zeker ook het uiterlijk van deze deegcreaties. Aangezien ik ze in Nederland nog nooit bij een bakker heb zien liggen en ik mijn nieuwsgierigheid niet langer kon bedwingen, stond mij niets anders te wachten dan zelf in de keuken aan de slag te gaan. Oorspronkelijk komt Kouign Amann uit Bretagne.

Het wordt gemaakt van brooddeeg dat wordt gevouwen met vele laagjes gezouten roomboter en suiker ertussen. In de oven smelt de boter en gaan de suikers langzaam karamelliseren waardoor je een knapperige buitenkant krijgt  en een smeltend zachte binnenkant. De smaak doet mij het meest denken aan een kruising tussen een croissantje en suikerbrood. Het vergt wel wat meer tijd en moeite dan het maken van een cake, maar het is zeker alle moeite waard!

Helaas heb ik geen foto’s kunnen maken van het vouwen van het deeg, maar ik zal mijn best doen om het uit te leggen en voor foto’s  kun je ook op deze site kijken, of deze.  kouign amannDit recept is voor 12 stuks in een muffinvorm.

Ingrediënten:

 • 350 g patentbloem
 • 220 g water
 • 2 tl instant gist (7 gram)
 • ½ tl (2,5 ml) zout
 • 225 g koude gezouten roomboter
 • 250 g fijne kristalsuiker

Bereiding:

 1. Maak een brooddeeg door de bloem, water, gist en zout te mengen en 8-10 min te kneden. Laat het deeg één uur afgedekt rusten op kamertemperatuur tot het is verdubbeld in volume. Leg het deeg daarna 30 minuten in de koelkast. Doordat het deeg afkoelt voorkom je dat de boter zal smelten die je er straks in gaat verwerken.
 2. Maak ondertussen een boterplak. Neem een vel bakpapier en teken met stift een rechthoek van 15 x 25 cm, draai het vel dan om. Leg de koude boterblok in het midden op de rechthoek van het stuk bakpapier en leg er een ander bakpapier op. Sla met een deegroller de boter platter tot een dikte van ongeveer 1 cm. Haal nu het bovenste vel bakpapier eraf en vouw het bakpapier dicht volgens de getekende lijn, zodat je een pakketje hebt van 15 x 25 cm. Rol nu met de deegroller over het pakketje, zodat de boter zich verspreid binnen deze rechthoek tot een dunne plak. Leg de plak bij het brooddeeg in de koelkast gedurende 15 minuten.kouign amann
 3. Bestuif je aanrecht goed met bloem en rol het koude brooddeeg uit tot een lap van 30 x 40 cm, leg dan de koude boterplak in het midden. Vouw het deeg om de boter en maak de randen dicht. Draai het pakket een kwart slag, zodat de korte zijde naar je toe wijst. Rol het uit tot een  lap van 20 x 45 cm en vouw het in drieën op (als een brief). Draai het deeg weer een kwart slag zodat de korte zijde met de open naad naar je toe wijst. Rol het weer uit en vouw het op in drieën. Leg dit pakket 30 minuten afgedekt in de koelkast om te rusten.
 4. Haal het deeg uit de koelkast, leg het met de korte zijde naar je toe en rol het weer uit tot 20 x 45 cm. Vouw het in drieën op en herhaal het draaien, rollen en vouwen nog één keer. Leg het deeg weer 30 minuten in de koelkast.
 5. Haal het deeg uit de koelkast, rol het weer uit tot 20 x 45 cm zoals eerder, maar strooi nu 100 gram kristalsuiker over het deeg. Druk de suiker al rollend met de deegroller iets in het deeg en vouw het in drieën op. Draai het deeg een kwart slag en rol het weer uit tot 20 x 45 cm, strooi weer 100 gram suiker erop en vouw het in drieën. Rol het nu uit tot een lap van 35 x 45 cm en snijd de randen af tot je een recht lap hebt van 30 x 40 cm (bewaar de afgesneden randjes en bak die straks ook in een vormpje).kouign amann
 6. Snijd deze lap in 12 vierkantjes van 10 x 10 cm. Verdeel de resterende 50 g suiker over de boven- en onderkant van de vierkantjes. Pak een vierkantje op, breng de vier punten naar elkaar en drapeer het pakketje in de holte van een muffinvorm. Laat ze afgedekt rusten op kamertemperatuur gedurende 30 minuten.
 7. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de Kouign Amanns op 180°C in 40-45 min tot ze een diepbruine kleur hebben. Haal ze uit de oven en haal ze uit de vorm om af te laten koelen op een rooster. Als je te lang wacht, plakken ze met de karamel vast in de vorm.

tip 1: In een siliconen muffinvorm laten de Kouign Amanns makkelijker los dan in een metalen vorm.

tip 2: Als je de suiker in het deeg gaat vouwen is het belangrijk om snel te werken en het deeg niet teveel met je handen aan te raken. Je kunt wel de suiker die van het deeg valt weer op het deeg strooien, maar druk het niet met je handen aan. Door de warmte kan de suiker smelten en wordt dan in het deeg opgenomen, waardoor de laagjes structuur verdwijnt.

tip 3: Bestuif het aanrecht goed met bloem tijdens het rollen van het deeg, maar veeg het overtollige bloem van het deeg af voordat je het dichtvouwt. Als de boter op sommige plekken door het deeg komt, geen paniek. Strooi er een beetje bloem op en ga gewoon door.

tip 4: Ik heb de hoeveelheid zout in het deeg gehalveerd, omdat er ook gezouten boter in gaat. Ik vond de smaakbalans prima zo, maar wil je meer zout, gebruik dan 1 tl.

kouign amannVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.