Braziliaanse Kip pasteitjes – Empadinhas de Frango

by Louise

empadinhas de frango 4Het WK 2014 zit er bijna op, daarom hier mijn derde en voorlopig laatste stukje Braziliaanse culinaire cultuur in de vorm van deze Braziliaanse kip pasteitjes. In Brazilië ben ik nog nooit geweest, maar tegenwoordig kun je via internet met gemak vanuit je luie stoel in elk land al “surfend” een kijkje nemen. Door mijn belangstelling voor verschillende eetculturen kom ik tijdens mijn “surf bezoek” dus al snel uit bij allerlei (w)etenswaardigheden. Vaak zie je in gerechten een weerspiegeling van de (koloniale) geschiedenis van een land.

De nieuwe ingrediënten en exotische namen prikkelen mijn nieuwsgierigheid en zo kwam ik ook bij een recept voor empadinhas de frango terecht. Het is een royaal gevuld pasteitje met een romige vulling van kip en Catupiry. Catupiry is in Brazilië een populaire milde roomkaas, die in vele gerechten wordt gebruikt. In Nederland is het niet te koop, maar een combinatie van roomkaas en brie schijnt een goed alternatief te zijn. Het is een lekkere afsluiting van een Braziliaans avontuur.

Heb je geen zin om zelf het deeg te maken, dan kun je natuurlijk ook kant-en-klaar quiche- of bladerdeeg gebruiken hiervoor.

Dit recept is genoeg voor 12 empadinhas en is geïnspireerd op dit recept en deze.

Ingrediënten:

Voor de vulling :

 • 500 g kipfilet
 • 2 el olijfolie
 • 1 ui gesnipperd
 • 3 tenen knoflook geperst
 • 2 el gehakte peterselie
 • 1 el tomatenpuree
 • 1½  el bloem
 • 180 g kookwater van kipfilet
 • 150 g Catupiry (of 75 g brie zonder korst en 75 g roomkaas)
 • 18 groene olijven zonder pit, gehalveerd
 • peper en zout naar smaak
 • ½ losgeklopt ei om te besmeren

Voor het deeg :

 • 375 g patentbloem
 • 150 g margarine op kamertemperatuur
 • 1½ ei
 • 135 g koud water
 • ½ tl zout
 • snufje nootmuskaat
 • snufje zwarte peper

Bereiding:

 1. Begin met de vulling. Kook de kipfilet in water met een beetje zout gaar in 12-15 min. Haal de kip uit het water en laat hem iets afkoelen. Ondertussen kun je beginnen met het deeg.
 2. Voor het deeg roer je de margarine met de mixer of keukenmachine. Voeg dan bloem, zout en nootmuskaat toe en meng het voordat je het ei toevoegt. Giet er al mixend geleidelijk het water bij tot je een homogeen deeg hebt. Laat het deeg een uur afgedekt op het aanrecht rusten en ga verder met de vulling.empadinhas de frango 1
 3. Pluis de afgekoelde kipfilet met een vork of je handen uit. Fruit de ui en knoflook in een beetje olie en voeg dan de kip toe. Doe dan de tomatenpuree erbij en roer even om. Roer dan de bloem erdoor en voeg na 1 minuut het kookwater toe en laat het binden. Voeg tenslotte de peterselie en de brie en roomkaas toe. Breng het op smaak met peper en zout en je vulling is klaar. Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur.
 4. Vet 12 muffinvormpjes in of andere vormpjes met een ongeveer gelijke inhoud. Bestuif het aanrecht royaal met bloem en kneed het deeg even door en rol het daarna uit tot een dikte van ca. 3mm. Haal er met een glas of steker een rondje van 12 cm uit en bekleed het vormpje ermee. Laat het deeg iets over de randen vallen.empadinhas de frango 2
 5. Doe er 1/12 deel in van de vulling (ongeveer 1½ el) en leg er drie halve olijven op. Steek dan een rondje van 9 cm uit en leg dit er bovenop. Druk de randen aan en snijd het overtollige deeg met de steker van 9 cm af. Klap de randjes iets naar binnen toe. Herhaal dit met de 11 andere vormpjes. Als het goed is houd je iets van het deeg over. Besmeer ze tenslotte met een beetje ei.empadinhas de frango
 6. Bak ze onderin de voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15 min en vervolgens nog 20 min. in het midden van de oven. Omdat de bodem nog niet knapperig was, heb ik ze uit hun vorm gehaald en ondersteboven op een bakplaat nog 10 min. gebakken. Laat ze daarna op een rooster iets afkoelen voordat je ze opdient.

empadinhas de frango 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Erik 15 juli 2020 - 10:22

Ik denk dat een combinatie van roomkaas/Philadelphia en Münster qua smaak dichter bij Catupiry komt.

Antwoord
Louise 15 juli 2020 - 11:28

Ik heb nog nooit de originele Catupiry geproefd. Op internet had ik de combinatie van roomkaas en brie als alternatief gevonden. De combinatie met Münster ga ik ook eens in deze combinatie proberen. Bedankt voor de tip!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.