Karamel Eclairs

by Louise

karamel eclairs 3Soms kunnen de gekste dingen mij inspireren voor nieuwe recepten. Het recept voor deze karamel eclairs is daar een typisch voorbeeld van. Sinds kort hebben wij een jong konijntje. We hebben haar Hazel genoemd naar het konijn uit de film “Waterschapsheuvel”. Haar vacht heeft een mooie roodbruine kleur, het doet mij denken aan de kleur van karamel. Dus toen ik zin had om iets lekkers te maken om de komst van Hazel te vieren kwamen de thema’s hazelnoot en karamel samen in deze eclair. De eclairs zijn gevuld met een luchtige karamelvulling op basis van Zwitserse room. Ik heb ze gedecoreerd met hazelnootjes en een ganache van gekarameliseerde witte chocolade.

karamel eclairs 1Ik was helaas bij het maken van deze eclairs niet in de gelegenheid om foto’s te maken, maar ik heb mijn best gedaan om de hele procedure stap voor stap te beschrijven. Op youtube zijn ook diverse filmpjes te vinden over eclairs en hier is een leuk (engelstalig) artikel met tips voor het maken van eclairs.

Ingrediënten:

Voor de eclairs:

 • 75 g water
 • 75 g melk
 • 150 g ei, los geklopt
 • 100 g tarwebloem
 • 75 g boter
 • 5 g suiker
 • 5 g zout

Voor de vulling:

 • 100 g suiker
 • 30 g water
 • 500 g volle melk
 • 1 tl vanille essence
 • 50 g maïzena
 • 2 blaadjes gelatine
 • 2 eidooiers
 • Snufje zout
 • 150 g slagroom

Voor de afwerking:

Karamel eclairs met hazelnoot

Bereiding van de eclairs:

 1. Voor de eclairs kook je water, boter, zout, suiker en melk. Als het eenmaal kookt haal je de pan van het vuur en doe je de bloem er in een keer bij. Roer het goed door tot het een homogene deegbal is en roer het op een laag vuur nog 2 min. door.
 2. Haal de pan weer van het vuur, doe het deeg in een andere kom en laat het iets afkoelen. Roer in twee etappes het ei erdoor. Dit is even hard werken, in het begin lijkt het ei niet opgenomen te worden door het deeg, maar hou vol het komt goed. Het makkelijkst gaat dit met de mixer of in de keukenmachine, maar met de hand en een houten lepel kan het ook. Als je een dik beslag hebt is het klaar.
 3. Doe het beslag in een spuitzak met een kartelmondje* van 15 mm diameter. Houdt de spuitzak in een hoek van 45° ten opzichte van je bakplaat en spuit eclairs met een lengte van 10 cm en een dikt van 2 cm. Hou 5 cm. ruimte tussen de eclairs, zodat de goed kunnen rijzen.
 4. Bak ze in de oven gedurende 35-40 min op 180°C. Als ze goudbruin zijn haal je ze uit de oven en prikt twee gaatjes in de onderkant, zodat de stoom kan ontsnappen bij het afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld kun je ze vullen.

*Tip:Als je geen kartelmondje hebt is een glad spuitmondje ook goed, strijk dan met een vork die je in water hebt gedoopt een paar keer zachtjes over de eclair. Dit zorgt ervoor dat de eclair gelijkmatig rijst in de oven en niet scheurt.

Bereiding van de vulling:

 1. Voor de vulling doe je eerst de gelatine 10 min. in een bakje water. Verhit water en suiker in een pan langzaam tot je een goudbruine karamel hebt. Verwarm ondertussen 450 gram melk in de magnetron en voeg dit voorzichtig bij de karamel. Begin eerst met een paar lepels, het gaat namelijk enorm pruttelen en stomen (kijk dus uit voor spetters en stoom!). Daarna kun je de rest van de melk langzaam toevoegen en zachtjes verwarmen, zodat de inmiddels geklonterde karamel weer kan oplossen.
 2. Roer ondertussen de rest van de melk met de maïzena, vanille, eidooiers en zout los in een grote kom. Voeg dan beetje bij beetje de kokende karamelmelk erbij en giet dit terug in de pan. Breng het langzaam aan de kook en laat het al roerende 2 minuten koken tot een dikke banketbakkersroom en roer dan de uitgeknepen gelatine erbij. Roer het goed door en haal de pan van het vuur. Doe de room in een platte schaal met folie erover en laat het tot kamertemperatuur afkoelen. Roer de opgesteven karamelroom goed door en meng de stijf geslagen slagroom er door. Je vulling is nu klaar en kan in een spuitzak. Gebruik een smal spuitmondje zodat je de vulling via de ventilatiegaatjes aan de onderzijde van de eclairs kunt inspuiten.

Vullen en decoreren:

 1. Voor de afwerking smelt je de gekarameliseerde witte chocolade en verwarm je 50 gram slagroom. Meng deze twee tot een zachte dik vloeibare karamelsaus, je ganache. Het beste is om het in een langwerpig schaaltje te doen waar je de eclairs straks makkelijk in kunt dopen. Je houdt een beetje over van de ganache, maar om de eclairs makkelijk te kunnen dopen heb je een ruime hoeveelheid nodig.
 2. Pak een gevulde eclair ondersteboven beet en doop hem horizontaal in de ganache. Til hem schuin op uit de ganache, zodat de overtollige ganache een beetje kan afvloeien. Het is handig om met je andere wijsvinger een beetje over de eclair te strijken om de overtollige ganache eraf te halen. Strooi tenslotte een paar gehakte hazelnoten op de nog zachte ganache.
 3. Laat de eclairs minstens een uur in de koelkast opstijven dan zijn ze het lekkerst!

karamel eclairs 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.