pestobrood

Decoratief pestobrood

by Louise

pestobroodBij lekker eten worden meerdere zintuigen geprikkeld. Niet alleen smaak en geur zijn belangrijk, het oog wil immers ook wat. Dit decoratieve pestobrood in de vorm van een bloem is niet alleen een lust voor het oog. Hij prikkelt ook de smaakpapillen en zal alle neuzen in de richting van deze welriekende bloem doen wijzen. Alhoewel dit decoratieve pestobrood er (letterlijk) “ingewikkeld” uit ziet, valt het reuze mee om hem te maken. De machines hebben namelijk het zware werk gedaan en het vormen van de bloem is een leuke knutselklus. Dus wil je bij de komende borrel, picknick of barbecue de show stelen met een decoratief pestobrood ga dan aan de slag met dit recept.

pestobroodNatuurlijk kun je de pesto vervangen door kant en klare pesto uit een potje, maar zelfgemaakte is echt veel lekkerder en is bovendien in slechts 15 min te maken.

Ingrediënten:

Voor de pesto:

 • 30 g basilicumblaadjes
 • 20 g pijnboompitten geroosterd
 • 1 teen knoflook geperst of geraspt
 • 25 g Parmezaanse kaas geraspt
 • zwarte peper naar smaak
 • 1/4 tl zout, of naar smaak
 • 25 g olijfolie

Voor het deeg:

 • 600 g goede kwaliteit tarwebloem
 • 320 g lauw water
 • 9 g gist (instant)
 • 6 g suiker
 • 9 g zout
 • 30 g olijfolie

Voor een tl en el heb ik resp. 5 en 15 ml gebruikt (zie maatschepjes).

Bereiding:

 1. Pureer de ingrediënten voor de pesto in een blender of met een staafmixer. Het moet een dik vloeibare consistentie hebben, zodat je het straks goed kunt uitsmeren. Als het te droog is, voeg dan 1-2 el water toe. De pesto kun je eventueel ook een dag eerder maken, bewaar hem dan in de koelkast.decoratief pestobrood 5
 2. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed hier een deeg van in ca. 10 min. Het makkelijkst gaat dit in een keukenmachine met een deeghaak, maar met de hand is het ook goed te doen (tip: dit deeg is vrij taai, dus gebruik hiervoor een keukenmachine met een geschikt mechaniek voor brooddeeg. Hou ook in de gaten of je keukenmachine niet teveel trilt tijdens het zware werk en daardoor van z’n plek kan verschuiven). Wanneer je na 10 min een warm en soepel deeg hebt, vet dan de kom en het deeg in met een beetje olie.  Laat het deeg een uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld. Als het erg koud is in huis kan het rijzen wat langer duren.decoratief pestobrood 2
 3. Wanneer het deeg is verdubbeld in volume haal je het uit de kom en kneed je het nog even door. Verdeel het deeg in drie gelijke stukken en vorm elk deel tot een bol. Ga met de eerste bol aan de gang en dek de rest af om uitdrogen te voorkomen. Rol de eerste deegbol uit, op een licht met olie ingevet aanrecht, tot een ronde lap van 28cm diameter. Leg de lap op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer deze met de helft van de pesto. Rol dan de twee bol net zo uit, leg hem  bovenop de eerste en besmeer hem met de rest van de pesto. Rol tot slot een derde deeglap uit en leg die als afsluitende laag erop.decoratief pestobrood 3
 4. Verdeel de bovenste ronde deegplak in 16 gelijke en maak een lichte afdruk. Ik gebruik hiervoor een (schone!) liniaal en druk die in het deeg. Maak met een omgekeerd borrelglaasje van ca. 4 cm diameter een afdruk in het centrum. Snijd nu elk partje in vanaf de rand van het kleine rondje tot aan de buitenste rand. Het beste gaat dit met een pizzasnijder.decoratief pestobrood 1
 5. Pak met beide handen twee naast elkaar gelegen parten op. Draai deze parten in tegengestelde richting een halve slag om (de rechterhand met de klok mee en de linkerhand andersom). Herhaal dit nog eenmaal. Doe hetzelfde met de overige 14 partjes tot je de cirkel rond bent. decoratief pestobrood 12
 6. Pak nu de eerste twee randen weer op en draai ze in dezelfde richting als daarnet, maar nu een halve slag tot ze verticaal tegen elkaar staan. Druk het onderste deel vast zodat het één geheel wordt. Pak de bovenste punten en draai ze in dezelfde draairichting als daarnet naar onderen en knijp deze ook samen tot één geheel.decoratief pestobrood 10
 7. Stop dit onder de rand weg, waardoor hij mooi en glad afgewerkt wordt. Herhaal dit bij de overige parten ook tot de bloem compleet is.decoratief pestobrood 11
 8. Laat de bloem afgedekt onder ingevet huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Bak hem dan in een oven van 190°C (conventioneel) gedurende 25-30 minuten tot hij goudbruin is. Laat hem na het bakken uitdampen op een taartrooster en besmeer eventuele doffe plekken met een beetje olijfolie.pestobrood
 • Tip 1: Het brood kun je in een luchtdichte zak invriezen. Laat hem ontdooien en warm hem dan in 5 – 10 min op in de oven op 180°C.
 • Tip 2: je kunt in plaats van pesto ook tomaten tapenade gebruiken of een andere hartige saus. Laat je fantasie werken!
 • Tip 3: Als je het brood in cellofaan verpakt, is het een heel origineel kado!

pestobroodVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.