dutch baby

Dutch Baby

by Louise

dutch baby 4Alhoewel de naam “Dutch Baby” doet vermoeden dat dit gerecht zijn oorsprong heeft bij een Hollandse baby, vertelt de “geboorte” van dit gerecht een heel ander verhaal. Dit Amerikaanse ontbijtgerecht, ook bekend onder de naam Dutch Puff of Bismarck, is een soort pannenkoek die in de oven wordt bereid. De term Dutch komt van het woord “Deutsch”, wat wil zeggen dat dit recept een duitse oorsprong heeft. En omdat dit recept vroeger in een kleinere vorm werd geserveerd, kreeg het de naam baby pancake, oftewel Dutch Baby.dutch baby 5De Dutch Baby is een soort kruising tussen een soufflé, omelet en pannenkoek. De zijkanten zijn luchtig met een krokante korst en in het midden heeft hij meer een custardachtige structuur. Het beslag verandert in de oven in een enorme opgeblazen ballon. Wanneer deze eenmaal gaar en goudbruin uit de oven komt zakt hij in het midden al snel in als een lek geprikte ballon en laat een diepe krater achter die vraagt om een frisse vulling. Ik heb gekozen voor een vulling van gekarameliseerde appeltjes met kaneel en citroen, maar een zomerse vulling van rood fruit is ook geen  slecht idee!

In Amerika serveert men dit als onderdeel van het ontbijt. Het is goed voor 3-4 pers. en staat in een half uur op tafel.dutch baby 1Ingrediënten:

 • 3 eieren
 • 85 g bloem
 • 150 g melk
 • snuf zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 Elstar appelen geschild, in 12 partjes
 • ¼  tl kaneel
 • 3 el lichtbruine suiker
 • 4 el boter
 • citroen
 • poedersuiker

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 220°C (hetelucht) met een gietijzeren pan (24 cm diameter) erin.
 2. Meng de eieren, melk, bloem, zout, vanillesuiker in een blender of met een mixer.
 3. Als de oven op temperatuur is, smelt dan 2 el boter in de pan en giet daarna direct het beslag erin. Doe de pan 18-20 min in de oven tot de Dutch baby helemaal opgeblazen en goudbruin is.
 4. Bak ondertussen  de appelen in 2el boter bruin en voeg dan de kaneel en suiker toe en laat op een laag vuur karameliseren.
 5. Haal de Dutch Baby uit de oven en leg de appelen erop. Serveer met poedersuiker en schijfjes citroen.

Tip: Behalve appel, kun je in de winter ook denken aan een vulling van cranberry compote eventueel in combinatie met appel of peer. Neem voor een zomerse vulling een selectie van rood fruit (aardbeien, frambozen, kersen, bessen, bramen).  Doe het fruit in een schaal met een beetje suiker en laat het staan terwijl de Dutch baby in de oven staat.

dutch babyVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.