isotto met paddestoelen KeukenAtelier.com

Risotto met paddenstoelen en sojasaus

by Louise

Het recept voor deze risotto is dit keer niet van mij, maar van mijn zoon Ruben. Als trotse moeder wilde ik dit recept natuurlijk hier met jullie delen, zeker omdat er ook nog een mooi avontuur bij hoort!

Wellicht dat jullie je mijn verhaal nog kunnen herinneren over mijn deelname aan de kookwedstrijd van Kikkoman in 2015, zo niet dan kun je het hier nog lezen. Afgelopen december vond inmiddels de 4e editie van deze wedstrijd plaats en in een eerder artikel deed ik hiervoor een oproep. Mijn zoon bleek achteraf dit artikel niet gelezen te hebben. Een paar weken later kwam hij namelijk met een verrassende mededeling. Naar aanleiding van een oproep, die hij op de wikkel van een pas gekochte Kikkoman fles had gelezen, had hij zich aangemeld voor deze kookwedstrijd. Later kwam daarbij het leuke nieuws dat hij uit bijna 200 aanmeldingen, samen met 4 andere kandidaten, was geselecteerd voor de finale!

Het recept dat hij had ingestuurd, had hij zelf bedacht. De basis was het favoriete risotto recept dat hij vaak met (en voor) zijn vriendin kookt: een paddenstoelen risotto. Met een paar aanpassingen heeft hij dit recept omgetoverd tot een recept waarin Kikkoman sojasaus een goede aanvulling bleek. Deze sojasaus kun je namelijk prima als (gedeeltelijke) vervanger van zout gebruiken en geeft tegelijkertijd ook een heerlijke en hartige smaak aan je gerecht. De bouillon en de paddenstoelen zijn op smaak gebracht met sojasaus. In combinatie met de andere ingrediënten, resulteert dit in een lekkere risotto. Ondanks de sojasaus smaakt de risotto niet Japans en dat is juist het verrassende aan dit gerecht!

Paddenstoelen risotto van Ruben, gemaakt tijdens de Kikkoman kookwedstrijd.

Afgelopen december was het zover en vond de finale van de kookwedstrijd in het Okura hotel in Amsterdam plaats. Helaas kon ik daarbij niet aanwezig zijn, maar ik leefde vanzelfsprekend enorm met Ruben mee en herbeleefde tegelijkertijd weer mijn eigen ervaringen uit 2015. Onder het toeziend oog van de jury mochten de finalisten hun recept klaarmaken. Dat is best spannend, zeker als je weet dat twee van de juryleden, sterrenchefs uit het Okura hotel zijn: Masanori Tomikawa en Onno Kokmeijer! Na anderhalf uur werden de gerechten gefotografeerd, geproefd en beoordeeld. Het resultaat van Ruben kun je zien op de foto hierboven.

De finale bereiken van deze wedstrijd is al een hele mooie prestatie op zich, maar uiteindelijk moet er toch één winnaar gekozen worden. De winnaar dit keer was Sophie met haar poke bowl (alle finale recepten kun je hier lezen). De risotto van Ruben verdiende een mooie 4e plek, met daarbij een compliment van Onno Kokmeijer voor de perfecte garing van Rubens risotto (romige risotto met een beetje bite). Die kan je als student maar mooi in je zak steken, Ruben. 🙂

Ik was sowieso al trots op mijn beide kinderen, maar deze kookprestatie van Ruben vind ik natuurlijk extra speciaal. Deze week heb ik zijn risotto gemaakt en ik kan ‘m van harte aanbevelen aan jullie!

Kikkoman kookwedstrijd: de 5 kandidaten met de 4 juryleden.

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

 • olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, geperst (1½ en ½ teentje)
 • 1 sjalot, fijn gesnipperd
 • 100 g bleekselderij (1 dikke stengel), fijn gesneden
 • 200 g risotto rijst (goede kwaliteit)*
 • 100 ml witte wijn
 • 2 el Japanse sojasaus (Kikkoman)
 • 750 ml heet water
 • 8 g gedroogde eekhoorntjesbrood (porcini)
 • 175 g paddenstoelenmix
 • 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
 • 1 el boter
 • 2 el peterselie, gehakt
 • zwarte peper en zout naar smaak
 • paar druppels citroensap
 • beetje tijm (optioneel)

* rijst is het belangrijkste ingrediënt van risotto, gebruik daarom het juiste type hiervoor. Onder andere de vorm van de rijstkorrel en de hoeveelheid zetmeel bepalen het resultaat van een goede risotto: romig, zacht met ook een beetje bite. Arborio, Carnaroli en Vialone Nano zijn goede soorten.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Kandidaten hard aan het werk tijdens de finale van de kookwedstrijd.

Bereiding:

 1. Schenk het hete water in een kleine pan en doe het gedroogde eekhoorntjesbrood erbij. Laat dit 10 minuten weken.
 2. Doe ondertussen de andere voorbereidingen: weeg en snijd de nodige ingrediënten. Tip: snijd van de paddestoelenmix de champignons in dunne plakken en scheur de paddenstoelen in grove stukken. Snij de bleekselderij in de lengte in smalle repen, leg deze naast elkaar en snijd ze in kleine stukjes.
 3. Schep na 10 minuten (langer mag ook) het eekhoorntjesbrood eruit en bewaar het hete water. Snijd ze fijn en doe ze dan terug in de pan. Het water heeft nu de smaak van het eekhoorntjesbrood opgenomen en dient als bouillon voor de risotto. Doe 1½ el sojasaus bij deze bouillon en laat de bouillon met een deksel op de pan en houdt deze op een laag vuur warm (tegen de kook aan).
 4. Verhit 2 el olie in een andere (diepe) pan en fruit hierin de sjalot tot hij zacht is. Doe de bleekselderij en knoflook erbij en bak het kort mee. Voeg de risotto toe en roer deze goed om. Als de rijstkorrels zijn bedekt met een laagje olie, kan de witte wijn erbij. Laat de alcohol grotendeels verdampen en schenk er dan een soeplepel hete bouillon bij. Roer de risotto om en laat hem op een zacht vuur pruttelen. Wanneer de bouillon grotendeels is opgenomen door de rijst, kan er een volgende lepe bouillon bij. Roer de risotto regelmatig en giet telkens een lepel bouillon erbij. Na ongeveer 20 minuten is de bouillon op en risotto gaar (hij mag nog een beetje vloeibaar zijn). Roer dan de boter, peterselie en Parmezaanse kaas erdoor. Breng het op smaak met zout, zwarte peper en een paar druppeltjes citroen. Doe een deksel op de pan en laat de risotto 5 minuten rusten. Bak ondertussen de bospaddestoelenmix.
 5. Verhit in een koekepan 1 el olie en bak op hoog vuur eerst de plakjes champignons tot ze bruin zijn. Doe dan een ½ teentje geperste  knoflook (eventueel een beetje tijm) en de rest van de bospaddenstoelenmix erbij en bak deze kort tot ze gaar zijn. Doe dan ½ el sojasaus erbij, roer het om en zet het vuur direct uit.
 6. Serveer de risotto met de gebakken paddestoelen en strooi er eventueel nog wat extra peterselie en Parmezaanse kaas over.

Het diepe bord is van Bordenenzo uit de Rustico Natura lijn.isotto met paddestoelen KeukenAtelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Margreet Zuidam 18 januari 2019 - 16:15

Wat onwijs leuk!! En wat een leuke zoon heb jij! Ik ga deze risotto variant zeker een keer proberen, hoewel wij verslaafd zijn aan onze eigen variant met rauwe ham erin (die eten we toevallig vanavond weer) 😉 Groetjes, Margreet

Antwoord
Louise 18 januari 2019 - 17:57

Dankjewel Margreet! Wat leuk dat je het recept een keer gaat maken, ik ben benieuwd wat jullie ervan zullen vinden. Jullie variant klinkt ook erg goed! Eet smakelijk vanavond, maar dat gaat vast wel lukken. 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.