Aziatische courgettesoep

Aziatische koude courgettesoep

by Louise

Aziatische courgettesoepOndanks dat ik heel blij ben dat de hittegolf weer voorbij is, heeft deze over het algemeen improductieve periode wel geleid tot nieuwe recept ideeën. Koken en bakken stonden tijdens de tropische temperaturen letterlijk en figuurlijk op een lager pitje. Desondanks hebben we die dagen toch genoten van voornamelijk lichte, makkelijke en regelmatig koude maaltijden. Deze kwamen meestal spontaan tot stand, afhankelijk van waar ik zin in had en wat er nog voorradig was. Deze Aziatische courgettesoep is daar een voorbeeld van. Ook gazpacho en panzanella waren favoriet. Het recept voor de gazpacho kun je hier vinden en die van de panzanella hoop ik binnenkort ook met jullie te delen.

Aziatische courgettesoep met Soto kruiden

Het idee voor deze koude Aziatische courgettesoep begon bij de courgettes die ik nog in huis had. Al speurend door mijn voorraadkast stuitte ik op een blikje Soto kruiden dat ik ooit ter inspiratie mocht ontvangen in de Foodybox. De frisse geur van limoenblad en citroengras brachten me op het idee om er een koude courgettesoep mee te maken. In combinatie met kokosmelk en gember bleek het een geslaagd experiment. Deze soep is warm trouwens ook erg lekker, maar in de zomer serveer ik hem het liefst koud. Bijkomend voordeel is dat je in de ochtend de soep al kunt klaarmaken. De soep kan dan in de koelkast afkoelen, terwijl alle smaken nog meer intrekken en nog beter tot z’n recht komen.

Ingrediënten Aziatische courgettesoep (voor ruim 1 liter):

 • 600 g courgette (2 stuks), in grove stukken
 • 1 el olie
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 aardappels 250 gram, geschild en in stukken  van 3-4 cm
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 tl gehakte verse gember
 • 2½ el Soto kruiden (van Euroma Jonnie Boer)*
 • 200 ml Kokosmelk
 • 1 bouillontablet (kip- of groentebouillon)
 • 350 ml water
 • zout en peper naar smaak
 • sap ½-1 limoen, naar smaak

*  Ingrediënten Soto kruiden (officiële productinformatie): ui, kaffir limoenblad, kokos, knoflook, gember, sereh, tamarinde, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, kaneel, citroen, chili, lente-ui, kruidnagel. Bevat geen toegevoegd zout.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding Aziatische courgettesoep:

 1. Fruit de gesnipperde ui in 1 el olie tot deze zacht is. Doe de knoflook en gember erbij en fruit deze 1 minuutje mee. Voeg dan de Soto kruiden, het bouillonblokje en de stukken aardappel en courgette toe. Giet tot slot het water en de kokosmelk erbij. Laat dit 15-20 minuten pruttelen met het deksel op de pan tot de aardappel en courgette gaar zijn.
 2. Laat de soep iets afkoelen en pureer deze. Breng de soep op smaak met limoensap, peper en zout.
 3. Dien de soep warm of koud op en serveer deze eventueel met wat druppeltjes Sriracha, verse munt en koriander. Om de hartjes van Sriracha te maken, heb ik de punt van een cocktailprikkertje door het midden van de druppeltjes getrokken.

Tip: ondanks het pureren kunnen er in de soep nog enkele kleine harde stukjes achterblijven. Dit zijn waarschijnlijk stukjes gedroogde sereh (citroengras) uit de Soto kruiden. Ik vond dit geen probleem, maar als je dit liever niet hebt zou je de soep kunnen zeven.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.