Tomatensoep met gekarameliseerde ui en gepofte knoflook

by Louise

Bij het samenstellen van deze tomatensoep was mijn doel om zoveel mogelijk smaak te verkrijgen met zo min mogelijk ingrediënten. Dat klinkt vrij logisch, maar is in de praktijk niet altijd makkelijk uit te voeren. In dit geval begint het natuurlijk met goede en rijpe tomaten. Dit keer trostomaten gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een ander soort nemen die op dat moment op z’n best is, afhankelijk van het seizoen.

Het meest smaakvolle deel zit rondom de pitjes

Ik heb, op de harde kern na, alles van de tomaat gebruikt. Dus ook de pitjes en de schil. Wist je trouwens dat het gedeelte rondom de pitjes (dat gelei-achtige deel) de meeste smaak van de tomaat bevat? Ik kwam er laatst achter in een artikel van Heston Blumenthal, topkok en expert op het gebied van moleculaire gastronomie. Extra reden dus om de tomaat in z’n geheel te gebruiken. Wat in deze soep ook veel smaak geeft zijn ui en knoflook. Beiden krijgen een zoete smaak door ze langzaam te laten garen. Geen uren, maar 20-30 minuten, waarvan een deel heel praktisch in de oven gebeurd tegelijk met de tomaten.

Ook geschikt als basis voor een pastasaus

Tijdens het maken van deze soep bedacht ik me ineens dat je hiermee ook een smaakvolle basissaus maakt. Voeg dan in plaats van 500 ml bouillon, alleen een bouillonblokje toe zonder water. Pureer dan alles en je hebt een prima basissaus voor bijvoorbeeld een pasta. In combinatie met groente (nóg meer) en eventueel wat gehakt(balletjes) heb je een gezonde maaltijd. Maar dit keer at ik ‘m als soep met wat zelfgemaakte croutons, wat ik je zeer zeker kan aanbevelen! Ideeën voor andere toppings geef ik je onderaan het recept. Als je de croutons achterwege laat, is het een lekker koolhydraatarm gerecht.

Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen):

 • 1 kg tomaten, gehalveerd
 • 2 middelgrote rode uien, grof gesnipperd
 • 3 el olijfolie plus een beetje extra
 • 1 bol knoflook*
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 2 tl Provençaalse kruiden (of Italiaanse), gedroogd
 • ¼ tl chilipoeder, of iets minder afhankelijk van je smaak
 • 1 tl suiker of suikervervanger naar smaak, optioneel
 • zout en zwarte peper
 • 500 ml kippen- of groentebouillon (van een blokje of zelfgemaakt)
 • flinke hand basilicum blaadjes (met takjes erbij)

* 1 bol lijkt veel, maar eenmaal geroosterd heeft de knoflook een milde en zoete smaak die niet meer lijkt op die van rauwe knoflook. Ik heb ‘m in dit recept al eens gemaakt.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht). Verwijder de harde kernen uit de halve tomaten. Leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en bedruppel ze met 1 el olijfolie. Bestrooi de tomaten met een beetje peper en zout.
 2. Snijd een klein beetje af van de bovenkant van de bol knoflook en bedruppel deze met wat olijfolie. Verpak de bol in aluminiumfolie en leg hem bij de tomaten op de bakplaat. Als je hiervoor liever geen aluminiumfolie gebruikt, leg hem dan op de bakplaat en dek hem af met een omgekeerde vuurvaste ovenschaal of kom. Bak de tomaten en knoflook 30 minuten in de oven.
 3. Fruit ondertussen op halfhoog vuur in een pan met dikke bodem, de uien in 3 el olijfolie. Strooi er een beetje zout op (hierdoor komt het vocht vrij) en laat de uien een paar minuten met het deksel op de pan bakken. Laat de uien daarna zonder deksel nog 20 minuten zachtjes fruiten, zodat ze langzaam karameliseren. Als het bakken te hard gaat en ze bruin dreigen te worden, zet het vuur dan wat zachter.
 4. Haal de tomaten en knoflook uit de oven. Zet de knoflook apart, zodat deze wat kan afkoelen en je hem straks kunt hanteren.
 5. Voeg wanneer de uien na 20 minuten zacht zijn, de Provençaalse kruiden, chilipoeder en tomatenpuree toe en bak het een minuutje mee. Voeg dan de bouillon toe en ook de geroosterde tomaten. Haal de zachte knoflooktenen uit hun schil en voeg deze toe aan de soep. Verwijder de steeltjes van de basilicum, hak ze grof en doe deze met ¾ van de blaadjes erbij. Laat het een paar minuten pruttelen en pureer daarna de soep met een staafmixer.
 6. Breng de soep op smaak met peper en zout en indien nodig 1 tl suiker (of suikervervanger naar smaak). Of dit nodig is hangt af van de rijpheid van de tomaten.
 7. Serveer de soep met de overgebleven gescheurde basilicum blaadjes en eventueel een topping naar keuze (zie tips hieronder).

Tips voor toppings:

 • scheutje room
 • scheutje (kruiden)olijfolie
 • verkruimelde feta of geitenkaas
 • Parmezaanse kaas, geraspt of geschaafd
 • (kaas)croutons*
 • met een tosti erbij is is deze soep een makkelijke maaltijd

*  Voor de (kaas)croutons: neem 1-2 afbak pistolets en snijd deze in blokjes. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er wat peper en zout over. Rasp er eventueel wat Parmezaanse kaas over en hussel ze even om. Bak de croutons op 190°C (hetelucht) gedurende 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Hussel ze tussendoor 1-2 keer om.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Jana 26 november 2019 - 19:39

Deze soep heeft gisteren mijn mislukte kookkunst gered! Oorspronkelijk als voorgerecht bedoeld en uiteindelijk als smaakvolle basissaus voor de pasta gebruikt ?
Bedankt voor dit heerlijke recept Louise ?

Antwoord
Louise 30 november 2019 - 17:27

Hallo Jana,
Wat leuk dat het improviseren met mijn recept zo goed heeft uitgepakt, met een verrassende maaltijd als gevolg! 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord
Hermien Blommers 30 april 2020 - 19:05

Vanmiddag de soep gemaakt. Had geen tomatenpuree en heb tomate frito gebruikt dat nog in de kast stond.
Werkelijk heerlijke smaak met de gepofte knoflook en gekarameliseerde rode ui. Heb de soep afgemaakt met een beetje kookroom.
Ook de Chili schotel gemaakt met de reepjes tortilla. Eigen twist aan gegeven door een pak Bolognese schotel van Hak te gebruiken dat ik nog had staan. Toch ook wat gehakt erin voor mijn man en een groene paprika er nog bij. Mooi alles kunnen gebruiken wat ik thuis nog had.
Manlief was heel tevreden over de recepten. Dank je wel

Antwoord
Louise 6 mei 2020 - 21:54

Tomato frito is inderdaad ook erg lekker om hierbij te gebruiken. Fijn jullie hebben genoten van beide recepten!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.