Aardbeientaart met banketbakkersroom 3

Aardbeientaart met banketbakkersroom

by Louise

Aardbeientaart met banketbakkersroomDeze zomerse aardbeientaart is een klassieke en lekkere taart in al z’n eenvoud: cake, banketbakkersroom en verse aardbeien. En aangezien verse aardbeien nu volop verkrijgbaar zijn, is dit het moment om ervan te genieten. Wie weet kun je deze taart maken voor Moederdag, of maak je iemand anders blij met deze zelfgemaakte aardbeientaart.

Eidooiers in de banketbakkersroom en eiwitten in de cake

Banketbakkersroom is niet moeilijk te maken en dit recept kan eigenlijk niet mislukken. Hiervoor gebruik ik onder andere custardpoeder, melk en eidooiers. Normaal gesproken blijf je bij dit soort taartrecepten zitten met overgebleven eiwitten. Om verspilling tegen te gaan gooi ik deze vrijwel nooit weg. Want je kunt deze eiwitten gebruiken voor bijvoorbeeld pavlova’s of macarons. Dit keer echter vond ik het juist een uitdaging om beide componenten van de eieren te gebruiken zonder open eindjes aan het verhaal. Het was even puzzelen om een cake te maken van alleen eiwitten, maar het is me gelukt << het ei is gelegd >>.

Aardbeientaart met banketbakkersroom 2Ingrediënten aardbeientaart (voor 8-10 personen):

Ik heb hiervoor een vlaaivorm (27 cm op de maximale breedte gemeten) gebruikt waar in de bodem aan de rondom een geul in de rand zit. Als je de taartbodem dus omdraait heeft deze een kleine opstaande rand. Als alternatief zou je denk ik ook een springvorm van 24 cm kunnen gebruiken.

voor de banketbakkersroom:

 • ½ tl vanille extract, 1 zakje vanillesuiker
 • 450 g volle melk
 • 3 eidooiers (L)
 • 70 g suiker
 • snufje zout
 • 35 g custardpoeder
 • 15 g roomboter

voor de cake:

 • 40 g roomboter, kamertemperatuur
 • 40 g olijfolie
 • 130 g fijne suiker
 • 1 zakje vanillesuiker of ½ tl vanille extract
 • citroenrasp van een ½ (biologische) citroen
 • 3 tl citroensap
 • 170 g patentbloem
 • 1 tl bakpoeder
 • snuf zout
 • 100 g volle melk
 • 3 eiwitten (L)

voor de topping:

 • 500 g aardbeien of eventueel ander zomerfruit
 • 50 g abrikozenjam of aardbeienjam

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Aardbeientaart met banketbakkersroom 1Bereiding aardbeientaart:

 1. Begin met de banketbakkersroom zodat deze daarna kan afkoelen (kan eventueel een dag van tevoren). Splits de eieren en bewaar de eiwitten voor straks in de koelkast. Doe de dooiers in een andere kom en meng deze met 50 g melk, een snufje zout en 35 g custardpoeder. Breng 400 g melk met suiker en vanillesuiker (als je vanille extract gebruikt voeg deze dan later toe) aan de kook. Voeg daarna de hete melk al roerend toe aan de kom met de eidooiers en meng dit goed. Doe daarna dit mengsel terug in de pan en breng het al roerende weer aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur lager en laat het al roerende nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
 2. Haal dan de  pan van het vuur en roer er 15 g boter doorheen tot deze is gesmolten en opgenomen in de banketbakkersroom. Voeg nu ook vanille extract toe indien je dit gebruikt. Giet de banketbakkersroom in een kom (spoel deze van tevoren om met koud water). Dek de banketbakkersroom direct af met huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
 3. Ga dan verder met de bereiding van de cake. Verwarm de oven voor op 180°C (conventionele oven) en vet de bakvorm in.
 4. Doe de zachte boter in een kom met de suiker en olijfolie. Rasp een ½ citroen hierboven en pers de citroen uit. Doe van het citroensap 2 tl bij het botermengsel en 1 tl bij de eiwitten.
 5. Klop de eiwitten stijf, met de mixer op de hoogste stand, in 2-3 minuten. Bewaar het dan in de koelkast.
 6. Klop het boter-suiker mengsel met de mixer (gardes wassen hoeft niet) gedurende 2 minuten op de hoogste stand. Voeg dan 100 g koude melk toe en klop wederom. Het mengsel zal aanvankelijk schiften, maar dit komt vanzelf goed na een paar minuten kloppen. Voeg dan de gezeefde bloem, bakpoeder en zout toe en mix het heel kort door met de mixer op de laagste stand tot een beslag.
 7. Meng ¼ van de stijfgeklopte eiwitten met een spatel door het het beslag. Voeg dan de resterende eiwitten erdoor in 2 etappes. Spatel dit resterende deel met beleid erdoor, zodat niet teveel luchtigheid van de eiwitten verloren gaat.
 8. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad. Bak de cake in het midden van de oven gedurende 23-25 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
 9. Laat de cake na het bakken 5 minuten op het aanrecht staan. Keer hem daarna om op een taartrooster (bedekt met bakpapier) en laat de cake dan helemaal afkoelen. Laat de bakvorm over de cake liggen tegen het uitdrogen van de cake.
 10. Als de banketbakkersoom en de cake zijn afgekoeld kun je de cake decoreren. Doe de banketbakkersroom in een kom en klop deze met de mixer heel even door tot hij weer glad en soepel is. Verdeel deze dan over de cake.
 11. Snijd de aardbeien in stukjes. Verwarm de jam en zeef deze. Meng de jam met de aardbeien en verdeel de aardbeien over de banketbakkersroom. Zet de taart minstens een uur in de koelkast zodat de aardbeien en de jam wat opstijven.
 12. Versier de taart eventueel met chocolade decoratie of wat toefjes slagroom. Met eetbare bloemen of taartstrooisels kun je de taart naar eigen smaak decoreren. Maar eigenlijk hoeft dit niet, want een zelfgebakken taart is sowieso een feestje!

Tip: Vanwege de verse aardbeien is deze taart op de dag dat je hem maakt (decoreert) op z’n best. Je kunt de cake en de banketbakkersroom eventueel een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Decoreer de taart dan op de dag dat je hem wilt serveren.

Aardbeientaart met banketbakkersroom 3

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Jacky 2 juni 2020 - 10:25

Perfect uitgedacht recept (gebruik van dooiers en eiwitten). Smaak is heerlijk. Taart blijft enkele dagen goed in de koelkast. Ik had rabarber van mijn vader gekregen en daar heb ik aardbeien-rabarber jam van gemaakt. Deze jam heb ik op de taart gedaan. Heerlijk fris.

Antwoord
Louise 30 juli 2020 - 16:32

Wat leuk dat je mijn gepuzzel om de dooiers en eiwitten te combineren waardeert in dit recept. Een topping van aardbeien en rabarber klinkt inderdaad erg lekker. Helaas is het rabarberseizoen inmiddels voorbij, maar de aardbeien zijn er gelukkig nog volop. Bedankt voor je bericht en sorry voor mijn late reactie. 😉
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.