Chocolate chip cookies met sesamkaramel

by Louise

Het idee voor deze chocolate chip cookies met sesamkaramel ontstond een paar jaar geleden. Tijdens onze vakantie in Frankrijk ging ik, zoals gebruikelijk tijdens een verblijf in het buitenland, op speurtocht in de supermarkt. Op zoek naar nieuwe producten en ingrediënten. Één van mijn ontdekkingen was een pure chocoladereep van Lindt, gevuld met stukjes krokante sesamkaramel. Voor mij een compleet nieuwe combinatie, die me op het idee bracht om er thuis mee aan de slag te gaan. De uitvoering heeft even op zich laten wachten, maar dat heeft te maken met de nog vele recept-ideeën die er nog in mijn hoofd wachten op uitvoering.

Chocolate chips cookies zacht of knapperig?

Rondom chocolate chip cookies hangt altijd de discussie of ze krokant of juist zacht moeten zijn. In Amerika houdt men over het algemeen van zachte “chewy cookies”, terwijl we in Nederland meer gecharmeerd zijn van krokante koekjes. Ik neig meer naar een compromis bij chocolate chip cookies: knapperige randjes met een smeuïge binnenkant. Vooral met de stukjes zachte chocolade en de krokante sesamkaramel is dit een hele lekkere combinatie!

Geen mixer nodig

Om deze chocolate chip cookies te maken heb je geen mixer nodig, je mengt alles heel makkelijk met een spatel. Het maken van de karamel is misschien het meeste werk, maar meer dan 10 minuten duurt dit niet. Ik leg het allemaal met foto’s uit in het recept. Ik heb dit keer twee soorten chocolade gebruikt, maar je kunt ook prima van 1 soort gebruiken, zolang het maar een pure chocolade is, als contrast met de zoete karamel werkt dat het beste.

Ingrediënten voor ongeveer 25 koekjes:

voor de sesamkaramel:

 • 100 g suiker
 • 2 el water
 • 30 g geroosterde sesamzaadjes

voor de koekjes:

 • 200 g patentbloem
 • ½ tl bakingsoda
 • ¼-½ tl zout*
 • 150 g boter, gesmolten
 • 50 g lichtbruine basterdsuiker
 • 2 el honing
 • 1 eidooier (van L ei)
 • 2 tl vanille extract
 • 200 g chocolade*

*  Voor de koekjes op de foto heb ik 2 soorten Lindt chocolade gebruikt 100 g van 85% cacao (zie foto) en 100 g van 30% cacao (de blauwe op de foto). Je kunt ook 200 g van één soort gebruiken, ik zou dan 70% cacao gebruiken.

Winactie!!!

Dit toffe Lindt chocolade pakket kun je winnen. Kijk bij de actie op de Instagram en Facebook pagina van KeukenAtelier. De actie loopt t/m maandag 2 december 2019.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Begin met de sesamkaramel, deze moet namelijk nog uitharden. Doe suiker en water in een (steel)pan en laat de suiker smelten (foto 1 en 2). Verhit de suiker op middelhoog vuur totdat het begint te kleuren (foto 3). Zwenk de pan lichtjes om de suikersiroop te mengen en verhit het totdat alle siroop is veranderd in een karamel met de kleur van honing (foto 4). Doe de sesamzaadjes erbij (foto 5) en roer met een spatel tot alles goed is gemengd (foto 6). Giet de sesamkaramel uit op een bakpapier (voorzichtig de karamel is gloeiend heet!). Strijk de karamel uit met een spatel tot een dunne laag en laat het op het aanrecht uitharden. Werk hierbij snel, want de karamel wordt snel hard.
 2. Ga ondertussen verder met het koekjesdeeg. Smelt de boter en meng deze in een kom met de basterdsuiker, zout, honing, vanille en eidooier. Roer alles door elkaar tot de suiker grotendeels is opgelost en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Meng bloem en bakingsoda in een grote kom. Hak de uitgeharde sesamkaramel in kleine stukjes en hak de chocolade in stukjes van ongeveer 1 cm en leg ze apart.
 3. Giet de het botersuiker mengsel bij de bloem en roer het met een spatel tot een beslag. Voeg dan de gehakte chocolade en karamel toe en roer het kort door tot het is gemengd.
 4. Maak kleine porties deeg van 30 gram (iets meer dan 1 el) en rol hier balletjes van. Leg deze balletjes op een plaat of bord en laat ze 2 uur tot een nacht opstijven in de koelkast (invriezen voor later gebruik kan ook).
 5. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventionele oven). Leg de bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat met voldoende tussenruimte (ik bak 1 bakplaat met 8-9 koekjes per keer). Bak de koekjes in 13 minuten goudbruin.
 6. Haal ze uit de oven en laat ze 1-2 minuten op de bakplaat liggen voordat je ze daarna op een rooster verder laat afkoelen en uitharden. Bewaar ze in een luchtdichte trommel als ze helemaal zijn afgekoeld.

Tip: als je de koekjes tijdens het bakken zijn vervormd en je wil ze toch mooi rond hebben, dan kun je ze direct na het bakken weer in vorm krijgen. Neem een kleine bakring (8-10 cm) of een andere hittebestendige vorm (opening van een glazen pot of blik bijvoorbeeld). Leg deze ring over een koekje en maak op de bakplaat een draaiende beweging om het koekje heen om de uitgelopen randen weer in vorm te duwen. Dit kan alleen als de koekjes nog heet en zacht zijn.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.