Chocolade koek nestjes

by Louise

chocolade koek nestjesHet voorjaar is weer begonnen. Dat ook de koolmeesjes dit niet is ontgaan, is te zien in onze tuin aan de hoeveelheid takjes onder het vogelhuisje. Er wordt weer druk gebouwd aan een nieuw nestje. Elk jaar in februari wordt ons vogelhuisje kritisch geïnspecteerd door kool- en pimpelmezen. En elk jaar weer wordt het huis goedgekeurd. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het is een prachtwoning. Mijn schoonvader, die overigens ook ons konijn van penthouse heeft voorzien, heeft deze vogelvilla jaren geleden voor ons gebouwd. En inmiddels hebben al vele generaties mezen in dit huisje hun eerste daglicht gezien. Na het broedseizoen wanneer alle meesjes zijn uitgevlogen geef ik het huis een grondige schoonmaakbeurt, zodat er volgend jaar weer een nieuw gezin in kan trekken. Vol bewondering sta ik elk jaar weer het vogelnestje te bekijken dat zo kunstig in elkaar is gezet. Takjes, veertjes, wol en allerlei ander bruikbaar materiaal wordt ingenieus in elkaar gevlochten tot een warm nestje, waarin soms zelfs vijf eitjes worden uitgebroed! Je begrijpt dat ik met al die nestjes in mijn achtertuin natuurlijk ook enthousiast ben geworden. Hahaha… nee, niet omdat er in óns huis ook een nieuwe generatie aankomt :)! Maar gewoon om de lente te vieren, met iets lekkers!! En niet met mezennestjes, maar met chocolade koek nestjes. Lekkere brosse chocolade koekjes gevuld met zachte chocolade ganache en feestelijke eitjes. Pak alvast een knoflookpers en flessendop!

Heb je geen idee hoe je met die knoflookpers en flessendop een nestje kunt bouwen. Geen nood, mijn dochter heeft er een leuk filmpje van gemaakt. Toen ik met mijn knoflookpers en deeg in de weer was moest ik denken aan de leuke poppetjes die mijn moeder vroeger van brooddeeg maakte. Ze maakte hun haar ook met een knoflookpers.

Ingrediënten (voor 16 stuks):

Mijn recept is een aangepaste versie van dit recept.

voor de koekjes:

 • 140 g patentbloem
 • 50 g zachte roomboter
 • 75 g poedersuiker
 • 20 g cacaopoeder
 • 1/2 ei (L) losgeroerd, ongeveer 30 g
 • 4 g bakpoeder
 • snufje zout
 • 1/2 tl vanille extract

voor de vulling:

 • 80 g chocolade (fijngehakt), melk of puur (ik hebt 50% cacao gebruikt)
 • 50 ml slagroom
 • fondant eitjes, praliné eitjes, jelly beans, M&M’s (alles wat lekker is en op een mini eitje lijkt)

chocolade koek nestjes 2Bereiding:

 1. Roer met een (houten) lepel of spatel in een kom de poedersuiker en boter door elkaar tot een soort crème. Meng dan ei en vanille er ook door. Als het mengsel lijkt te schiften is dat geen probleem, het komt straks allemaal goed. Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en zout boven de kom en meng dit ook tot je een deeg hebt. Kneed het eventjes door met je handen.
 2. Verdeel het deeg in 16 stukjes van 20 g. Neem een stukje deeg en stop dat in de knoflookpers. Het kan zijn dat het stukje te groot is voor de pers. Doe het dan in twee etappes. Maak de nestjes direct op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Snijd, als al het deeg door de pers is gedrukt het deeg los van de pers met een mesje. Druk dan met de flessendop (2 cm diameter) een kuiltje in het midden. Duw het nestje voorzichtig in een mooie vorm rondom de dop. Draai tenslotte de dop een beetje rond, zodat je hem makkelijk uit het deeg kan tillen.
 3. Bak de nestjes in het midden van de oven op  160 ºC (conventioneel) gedurende 15 minuten.  Als het midden van de koekjes teveel rijst, haal ze dan na 13 min. even uit de oven om met de dop het midden weer een beetje plat te drukken (pas op heet!). Bak ze dan nog 2 minuten en laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster.
 4. Maak de chocoladevulling door de chocolade en slagroom kort te verhitten (niet koken) in de magnetron of au bain marie. Roer het door tot een homogeen mengsel (ganache).  Verdeel de ganache met een theelepel in de nestjes en voorzie elk nestje van decoratie eitjes naar keuze.

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

 In dit filmpje zie je hoe vorig jaar één van “onze” meesjes het nest verliet.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.