Speculaasletters

by Louise

speculaaslettersVorige week zag ik in de krant een grappig stukje van Janneke Vreugdenhil over de speculaaskroket, het idee alleen al bezorgt me de rillingen (brrr). Haar moeders recept voor speculaasbrokken sprak me meer aan. In het kader van Pakjesavond heb ik dit recept gebruikt om speculaasletters te maken als cadeau voor de kinderen. Het deeg kun je gerust een paar dagen van tevoren klaarmaken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Voor de namen op de speculaasletters heb ik gesmolten witte chocolade gebruikt, maar glazuur van poedersuiker met een beetje water kan natuurlijk ook. Als je het leuk vindt kun je je helemaal uitleven met allerlei taartdecoratiematerialen of snoepjes en die met een beetje glazuur vastplakken op de letters. Of je kunt, als variatie op een kruidnoten-bakmiddag, de kinderen zelf hun eigen letter laten maken en versieren.  Lang leve Sinterklaas!

Volgens Janneke is dit recept genoeg voor een grote trommel speculaasbrokken. Ik heb er vier letters (15 cm groot) van gemaakt, een grote plak speculaas voor brokken en een staaf gevuld speculaas met 150 gram amandelspijs. Je kunt natuurlijk ook het recept halveren als je alleen letters wilt maken.

Kijk hier voor nog meer Sinterklaas recepten.

Ingrediënten

 • 450 g patentbloem + extra om te bestuiven
 • 225 g bruine basterdsuiker
 • 350 g koelkastkoude boter, in blokjes
 • 20 g bakpoeder
 • 15 g speculaaskruiden
 • 3 g zout (oorspronkelijk staat 7 g, maar dat vind ik teveel)
 • 50 g blanke amandelen (eventueel)
 • 30 g witte chocolade, gesmolten
 1. Doe alle ingrediënten (behalve de amandelen en chocolade) in een kom en kneed er een samenhangend deeg van, of meng snel tot een deeg in de keukenmachine. Verpak in vershoudfolie en laat het deeg een nacht (of een paar dagen) rijpen in de koelkast. Haal het er 2 uur voor u wilt gaan bakken weer uit. Verwarm de oven op 175°C (boven- en onderwarmte).
 2. Bestuif het werkvlak en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dikke lap van ongeveer 1 cm dik. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk er hier en daar een amandel in. Voor de letters maak je een mal van papier (zoek op internet letters en knip die uit). Leg die op de deeglap, snijd de vorm van de letter uit en verwijder het overtollige deeg.
 3. Bak de speculaas in het midden van de oven in 25 – 35 minuten gaar. Als de koek uit de oven komt is hij nog zacht en kwetsbaar, dus transporteer voorzichtig naar een rekje om af te koelen.
 4. Smelt 3/4 van de chocolade au bain marie of in de magnetron (in korte tussenpauzes en telkens omroeren). Voeg dan de rest van de chocolade toe en roer het goed om tot het koud tot lauw aanvoelt. Doe de chocolade in een stevige plastic zak (zip lock zakje) en knip een minuscuul puntje af en spuit de decoraties op de speculaas (oefen eerst op een bordje). Laat de chocolade hard worden en pak de letters in.

speculaaslettersTip: ik vond het deeg te droog en heb 3 el melk toegevoegd. Ook heb ik 3 zakjes vanillesuiker en 1 tl amandelessence toegevoegd, omdat ik dat wel een lekkere combinatie vind.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.