Zwolse Blauwvingers

by Louise

Zwolse blauwvingersVan mijn schoonmoeder kreeg ik laatst een oud koekjesrecept van “Blauwvingers”. De naam wekte enige nieuwsgierigheid en bij onderzoek naar de herkomst bleek het koekje vernoemd te zijn naar de bijnaam die de inwoners van Zwolle in de middeleeuwen kregen. Deze naam was in het leven geroepen door het volgende voorval. De stad Zwolle verkocht een klokkenspel aan rivaal Kampen en deze betaalde met de kleinste munteenheid, een wagenvracht vol koperen munten. De inwoners van Zwolle telden al het kopergeld na en hielden er blauwe vingers aan over. Dit leidde tot grote hilariteit bij hun rivalen en bezorgden de Zwollenaren hun nieuwe naam. Dit is slechts de beknopte versie van het verhaal, ben je benieuwd naar de volledige versie van deze geschiedenis dan kun je die hier nalezen.

Ik heb de blauwvingers afgelopen weekend voor het eerst gebakken om mee te nemen naar vrienden uit….jawel Zwolle en ze vielen in de smaak. Het is een recept én verhaal om te onthouden.

Zwolse blauwvingersDit recept komt uit Allerhande en Smulweb. Het is voldoende voor ongeveer 40-50 vingers (afhankelijk van de vingerdikte).

Ingrediënten:

  • 200 gram zachte roomboter
  • 175 gram witte basterdsuiker (ik heb lichtbruine gebruikt)
  • snufje zout
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei (L)
  • 200 gram patentbloem
  • 25 gram hazelnoten, zonder velletje
  • 50 gram pure chocolade (of 50 g poedersuiker, 1 el cacao en 1 el water)

Bereiding:

Klop de boter  met de mixer tot het zacht en luchtig is. Voeg de basterdsuiker toe en dan het zout, de vanillesuiker en het ei en meng alles goed. Zeef de bloem in gedeelten boven de kom en schep de bloem goed door het botersuikermengsel. Hak de hazelnoten tot fijn poeder in een keukenmachine of met de hand en schep het door het deeg. Leg een vel bakpapier op een bakplaat of vet de bakplaat in. Doe het beslag in een spuitzak met een kartel spuitmond (1 cm diameter) en spuit buisjes beslag van ongeveer 9 cm flink uit elkaar op de plaat. Schuif de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven op 175°C en bak de koekjes in 13-15 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Smelt intussen de chocolade au bain marie. Of roer een glazuur van de poedersuiker, cacao en water. Smeer met een kwastje het glazuur of gesmolten chocolade op de op de “vingers”. Je kunt de chocolade of glazuur eventueel ook in een stevig plastic zakje doen, knip dan een piepklein puntje van het hoekje af en spuit de chocoladedecoratie op het koekje.Zwolse blauwvingersVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.