Oreo recept Keukenatelier

‘Oreo’ koekjes maken (vegan)

by Louise

Vegan Oreo maken KeukenatelierIedereen kent inmiddels de Oreo koekjes wel: twee intens donkere chocoladekoekjes gevuld met een zoete crème. Het namaken van de koekjes bleek een leuke uitdaging met een erg lekker koekje als resultaat! Ik heb voor dit recept plantaardige boter gebruikt en een klein beetje kokosmelk in de vulling. Hierdoor zijn deze ‘Oreo’s’ vegan, maar je kunt eventueel ook roomboter en slagroom gebruiken voor een niet vegan variant. Dat is het leuke aan zelf koekjes bakken: je kunt zelf je ingrediënten bepalen! Om deze koekjes te maken heb ik hieronder nog enkele nuttige tips voor ingrediënten en bakbenodigdheden:

‘Oreo’ koekjes met Zwarte cacaopoeder

De chocolade koekjes zijn gemaakt met speciale cacaopoeder. Om die intens zwarte kleur en specifieke smaak van Oreo’s te krijgen heb ik namelijk intense deep black cacao van Van Houten gebruikt (zie foto). Dit is een cacaopoeder van hoogwaardige kwaliteit die bestaat uit 100% cacao en 10-12% cacaoboter. De smaak en kleur verschilt van die van bruine cacao, dit heeft te maken met een verschil in vervaardiging van cacaoboon tot cacao poeder.

Dutched cacao van Houten

Zeeuwse bloem in plaats van patentbloem

Je kunt voor deze koekjes patentbloem gebruiken, maar het meest brosse koekje krijg je in dit geval met Zeeuwse bloem. Het verschil in bakresultaat komt doordat Zeeuwse bloem is gemaakt van graankorrels uit een zeeklimaat die daardoor minder gluten bevatten. Als je meer over de verschillen in bloemsoorten wilt weten, kun je hier kijken naar mijn artikel over bloem.

Decoratieve deegroller en houten latjes

Voor het decoratieve patroon van de koekjes heb ik bij het uitrollen een speciale deegroller gebruikt. Deze deegroller is ook erg leuk om bijvoorbeeld mooie kerstkoekjes mee te maken. Nog een extra tip voor het uitrollen van deeg: gebruik hierbij handige houten latjes waardoor je het deeg overal op precies dezelfde dikte uitrolt. Ik heb ze bij dit recept voor het eerst gebruikt en ik vond het een uitkomst!

Shop de bakbenodigdheden bij Baktotaal Bouwhuis

De meeste ingrediënten en bakspullen die ik in dit recept heb gebruikt, komen van Baktotaal. Dit is een webshop waar je maar liefst ruim 10.000 bakproducten kunt vinden. Neem er dus zeker eens een kijkje!

Ingrediënten voor 40 koekjes (= 20 Oreo’s):

 • 120 g zachte plantaardige boter (ik heb Flora gebruikt)
 • 80 g poedersuiker (te koop op Baktotaal.nl)
 • 40 g lichtbruine basterdsuiker
 • ½ tl vanille extract (te koop op Baktotaal.nl)
 • 1/8 tl zout
 • 30 g donkere cacao, ik gebruikte Van Houten Cacaopoeder Deep Black 1 kg (te koop op Baktotaal.nl)
 • 200 g Zeeuws Bloem (te koop op Baktotaal.nl)

Voor de vulling:

Heb je liever een dikkere laag vulling, maak dan iets meer. Op de foto had ik iets meer vulling gemaakt en ook in een andere verhouding (120 g poedersuiker, 25 g boter en 1-2 tl kokosmelk. Omdat ik de vulling te zoet en iets te dun vond heb ik het aangepast zoals het nu in het recept staat. Op deze wijze vind ik de vulling het lekkerst.

 • 25 g plantaardige boter
 • 100 g poedersuiker
 • ½ tl vanille extract
 • snufje zout
 • ½ tl kokosmelk (of slagroom als niet vegan alternatief)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Oreo koekjes deegBereiding:

 1. Roer boter, zout, basterd- en poedersuiker tot een romige massa. Dit kan in de keukenmachine met een K-klopper, maar kan ook met de hand met behulp van een kom en houten lepel en spatel.
 2. Voeg de vanille toe en roer dit erdoor. Zeef de bloem en cacao erboven en mix dit erdoor tot je een egaal deeg hebt. Het deeg lijkt in eerst instantie een te droge grijze korrelige massa, maar het wordt vanzelf een mooi deeg. Verpak het deeg in plastic en laat het 10 minuten rusten op het aanrecht.
 3. Verdeel het deeg in tweeën om het uitrollen makkelijker te maken en bewaar de andere helft in plastic. Rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van 5 mm (je hoeft het aanrecht niet met bloem te bestrooien). Het deeg lijkt aanvankelijk droog en makkelijk te scheuren, maar het deeg is uiteindelijk toch goed te vormen. Rol het uit en als het aan de randen scheurt, duw het deeg dan gewoon terug in een rechthoekige vorm en rol het opnieuw uit. Je kunt dit een paar keer herhalen en je zult zien dat het deeg steeds beter in vorm blijft. Ik gebruik bij het uitrollen speciale houten latjes (zie foto hierboven). Deze latjes zijn er in een dikte van 3, 5 en 10 mm. Je legt de latjes aan weerskanten van het deeg (dus smaller dan op de foto) zodat de deegroller tijdens het rollen hierop “steunt” waardoor het deeg overal de juiste dikte krijgt.
 4. Als het deeg een dikte van 5 mm heeft, rol je het deeg opnieuw uit tot een dikte van 3 mm met behulp van de 3 mm latjes. Het uitrollen heb ik hier met de decoratieve deegroller gedaan om een motief in het deeg te krijgen. Ondanks dat er handvatten aan de deegroller zitten, vind ik het hierbij prettiger werken om de roller meer in het midden te hanteren. Ik begin met rollen vanuit het midden van het deeg en rol dan naar voren. Daarna rol ik in precies hetzelfde “spoor” weer terug naar achteren en rol dan ook de andere helft uit. Dit is de manier hoe het bij mij het beste lukte. Maar zoek vooral je eigen manier hierin.
 5. Steek daarna met een koeksteker (5 mm diameter) zoveel mogelijk koekjes uit het deeg. Til de koekjes op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, met een tussenruimte van 2-3 cm. Je kunt de koekjes het beste losmaken van het aanrecht met behulp van een dunne metalen spatel (zie foto hierboven), als alternatief zou je ook een mes kunnen gebruiken.
 6. Duw de restjes deeg bij elkaar (niet kneden) en rol het weer uit tot 5 mm en daarna tot 3 mm etc. Dit kun je herhalen tot het deeg op is.
 7. Leg de bakplaat met koekjes 15 minuten in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmd op 180 °C (boven- en onderwarmte). Het koelen van de koekjes zorgt ervoor dat ze hun vorm optimaal behouden. Maar als je geen plek hebt in de koelkast kun je deze stap overslaan, het bakresultaat verschilt hierdoor slechts een klein beetje.
 8. Bak de koekjes 10 minuten in het midden van de oven (de baktijd kan per oven iets variëren). Sommige koekjes rijzen tijdens het bakken een beetje en krijgen een luchtbel in het midden. Druk dan direct wanneer ze uit de oven komen een glas met een vlakke bodem op het koekje. Hierdoor druk je de luchtbel plat, maar blijft het motief gewoon intact. Laat de koekjes daarna helemaal afkoelen op een rooster voordat je ze vult.
 9. Maak de vulling door de boter zacht te roeren. Roer dan de helft van de gezeefde poedersuiker erbij. Voeg vanille, zout en kokosmelk toe en meng het goed. Doe tot slot de rest van de poedersuiker erbij en roer het tot een dikke pasta. Verdeel de vulling (zie tips**) over de helft van de koekjes en druk de tweede helft van de koekjes erop en je eigen Oreo look-a likes zijn klaar!
 10. De koekjes zijn op de dag dat ze zijn gebakken het meest krokant, daarna zijn ze dat, vanwege de crèmevulling, iets minder. Desondanks zijn ze ook dan nog steeds erg lekker!

Oreo koekjes vulling** 3 mogelijkheden om de vulling op de koekjes aan te brengen:

 • rol een balletje van ½-1 tl vulling, leg deze op het midden van een koekje en druk de vulling plat met behulp van een tweede koekje erop. Dit vind ik de makkelijkste methode.
 • smeer de vulling met een mesje uit over het koekje
 • spuit de vulling op met een spuitzak, maak de vulling hiervoor een tikkeltje dunner zodat je hem makkelijker kunt opspuiten. Voeg daarvoor iets meer kokosmelk toe, maar niet teveel!

Het koekjesdeeg recept is deels geïnspireerd op dit recept.Oreo recept Keukenatelier

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Nina 8 mei 2021 - 14:00

Wat een leuk recept! Fijn dat je het vegan hebt gemaakt. 😀 Oreo’s zelf zijn ook vegan en/dus ik vind het jammer als recepten met Oreo’s dat dan niet zijn.

Antwoord
Louise 18 mei 2021 - 11:20

Wat leuk dat je het waardeert, hopelijk veel plezier met/van het recept! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.