Hertenstoofpot met chili en chocolade

by Louise

hertenstoofpot met chili en chocoladeHet kiezen van een titel is altijd een uitdaging. Vooral bij de naamgeving van deze hertenstoofpot met chili en chocolade heb ik even getwijfeld. De toevoeging van rode chili en chocolade in de titel kan mensen namelijk afschrikken en dat zou uitermate jammer zijn. Het aandeel van chocolade is eerder een subtiele hint. Sterker nog als je de toevoeging van chocolade niet verklapt, zal waarschijnlijk niemand het herkennen. En toch heb ik ervoor gekozen in dit geval het beestje bij de naam te noemen juist omdat ik vind dat deze toevoeging een gouden greep is.

Een aangename warmte zonder peperig spektakel

Door de chocolade krijgt deze hertenstoofpot namelijk een aangename verdieping in smaak die niet zoet of zwaar is, zoals je bij chocolade zou verwachten. Het aandeel van de chili is meer te omschrijven als een aangename warmte dan als een peperig spektakel. De rode wijn en tomaten geven er een frisheid aan die het geheel goed in balans houden. Daarbij is hertenvlees één van de wildsoorten met een mildere smaak die daardoor ook erg goed combineert met de overige specerijen als kaneel, koriander en komijn.

Lijkt op een Mexicaanse mole poblano

Kenners van de Mexicaanse keuken zullen dit gerecht misschien deels herkennen als een mole poblano. Dit is een donkere saus die meestal in combinatie met kalkoen wordt gegeten tijdens feestelijke gelegenheden. In mole poblano worden echter andere soorten chili’s gebruikt en vaak ook nog noten en fruit toegevoegd. Maar deze hertenstoof is wat mij betreft net zo geschikt voor de feestdagen als een Mexiacaanse mole. Dus wie weet brengt dit je op een idee voor de komende Kerst! Het feit dat jullie dit lezen, wil in ieder geval zeggen dat de titel jullie niet heeft afgeschrikt. Wees gerust, je nieuwsgierigheid naar dit recept zal je verrassen en niet teleurstellen!

Ingrediënten voor 6-7 personen:

 • 2-3 el plantaardige olie
 • 1 kg herten stoofvlees, in stukjes
 • 2 grote wortels (120 g), in halve plakken van 1 cm
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 knoflook, geperst
 • 1 el komijnzaad
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 1 tl korianderpoeder
 • 1/8 tl chilipoeder
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 1 kaneelstokje
 • 1 hele rode chili
 • 1½  el bloem
 • 500 ml rode wijn
 • 300 ml water
 • 1 runderbouillonblokje
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 2 laurierblaadjes
 • 50 g pure chocolade (70-75 % cacao), in stukjes gebroken

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C (160 °C hetelucht).
 2. Haal het vlees uit de koelkast, spreid het uit op een bord en dep het vlees droog. Laat het even liggen en snijd ondertussen de wortel en ui.
 3. Bak het vlees in 2 el olie. Doe dit in 3 porties, zodat de olie niet teveel afkoelt en het vlees mooi bruin bakt (dit geeft namelijk smaak aan je gerecht). Voeg eventueel 1 extra el olie toe. Leg het vlees daarna apart op een bord.
 4. Fruit de ui en wortel in dezelfde pan tot de uien zacht zijn. Voeg knoflook, specerijen en bloem toe bak deze 1 minuut mee. Schenk water en wijn erbij en voeg de tomaten en het bouillonblokje toe. Doe de laurierblaadjes, de chilipeper (in z’n geheel) en het kaneelstokje erbij en breng dit alles aan de kook. Breng het op smaak met peper en zout (ik heb 1 tl zout gebruikt). Doe het vlees (en de vleessappen) terug in de pan en zet deze afgedekt 1½ uur in de oven.
 5. Verwijder daarna het deksel en laat het vlees nog 1 uur in de oven sudderen tot het vlees lekker mals is. Controleer tussendoor of de saus niet teveel verdampt en daardoor kan aanbranden. Schenk er desnoods een beetje water bij (bij mij was dat niet nodig).
 6. Haal de pan uit de oven en laat het vlees een paar minuten afkoelen. Doe dan de stukjes chocolade erbij en laat deze smelten in de saus. Roer het goed en serveer.

Serveer tips:

Wij aten hier eenmaal geroosterde zoete aardappelen bij en eenmaal zoete aardappelpuree. Die puree maak je heel eenvoudig: gekookte zoete aardappels pureren met een klontje boter, peper en zout. Dit is er echt heel erg lekker bij, de zoete aardappel vult de smaken in deze stoofpot heel goed aan! Maar als je niet van zoete aardappels houdt, denk ik dat andere aardappels en welke vorm dan ook, of misschien zelfs een puree van aardappel en knolselderij er ook goed bij zullen smaken. De Mexicaanse mole poblano die hier een beetje op lijkt wordt meestal gegeten met rijst en/of tortilla’s. Dus deze zullen ongetwijfeld ook heerlijk combineren met deze hertenstoofpot!

Qua combinaties met groente is de keuze ook divers. Ik vind een frisse (kool)salade hier erg lekker bij. Maar ik denk dat feestelijke haricots verts er ook prima bij zijn te serveren. Ook samen met pompoen of spruitjes kan het eigenlijk niet misgaan. Alhoewel ik niet pompoen met zoete aardappel zou combineren, omdat beide zoet zijn. Maar zoals je begrijpt kun je met deze stoofpot vele kanten mee op.

Tot slot een laatste tip: je kunt deze stoofpot prima van tevoren maken en op de feestdag opwarmen. De smaken hebben dan nog langer de tijd om op elkaar in te werken.

Mijn recept is geïnspireerd op dit recept. Als je van stoofvlees houdt, vind je misschien dit stoofvlees met bokbier en appelstroop ook lekker. Of deze hachee met kerrie naar mijn oma’s recept, of dit Aziatische stoofvlees met steranijs en kaneel.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Marjolein de Bruijn 1 oktober 2020 - 21:15

Het was heerlijk! Ik was stiekem toch bang dat het te pittig zou worden en heb de chilipeper wel mee laten pruttelen maar de chilipoeder pas aan het einde toegevoegd. Heerlijke combinatie zo! Misschien maak ik deze nog een keer maar dan met chipotle. Wij aten deze stoof met stamppot rode kool, haricot verts en pommes duchesses. Heerlijk! Zou met kerst ook zeker een hit zijn.

Antwoord
Louise 2 oktober 2020 - 11:44

Hi Marjolein,
Wat leuk dat je dit recept hebt gemaakt en fijn dat het voor herhaling vatbaar is! Voor de Kerst is dit inderdaad ook erg geschikt. Je kunt het dan eventueel een dag eerder maken, da’s makkelijk en alle smaken trekken dan nog beter in.
Groetjes,
Louise

Antwoord
LENA 16 november 2020 - 19:59

Ik heb het stoofpotje klaargemaakt! Héééél lekker!

Antwoord
Louise 18 november 2020 - 14:39

Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Erg fijn om te horen dat het goed in de smaak is gevallen. 🙂
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.