Chocolate chip cookie met pinda en karamel 2 | KeukenAtelier.com

Chocolate chip cookies met pinda en karamel

by Louise

Chocolate chip cookie met pinda en karamel 1 | KeukenAtelier.comHet idee voor deze chocolate chip cookies met pinda en karamel is gebaseerd op de bekende Snickers reep. Ik eet niet vaak snackrepen, maar als ik er één mag kiezen dan is het toch echt die reep met pinda, chocolade en karamel! Dus toen ik onlangs zin had om koekjes te bakken en ik nog een potje met zelfgemaakte karamel in de koelkast had staan, leek het me een leuke uitdaging om mijn favoriete reep om te bouwen tot een “cookie”.

Laat je bij dit recept vooral niet afschrikken door het gebruik van zelfgemaakte karamel, want deze is echt makkelijk te maken. In slechts 10 minuten heb je met een paar ingrediënten je zelfgemaakte karamel klaar. Bovendien kun je deze karamelsaus ook gebruiken voor allerlei andere lekkernijen: over een appeltaart, in brownies, op een bolletje ijs, in je cappuccino of warme chocolademelk, over pancakes etc. Lekker toch? Eén praktische tip: als je de karamel voor dit recept maakt, laat hem daarna dan afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem in het deeg mengt.

Deze chocolate chip cookies zijn in tegenstelling tot hun Amerikaanse naamgenoten, niet “chewy” maar juist lekker bros. Met name als ze net gebakken zijn. De dagen daarna worden ze misschien iets minder bros, maar zijn ze nog steeds heel erg lekker. De gelijkenis met de Snickers repen is er qua smaak zeker. Ze zijn door het ontbreken van de nougat weliswaar iets minder zoet, maar dat vind ik in dit geval juist beter.

Ingrediënten (voor 40 – 50 koekjes):

 • 60 g karamel
 • ¼ tl zout
 • 50 g lichtbruine basterdsuiker
 • 100 g fijne suiker, waarvan 50 g om de koekjes in te wentelen
 • 100 g roomboter, zachte
 • 1 ei (L)
 • ½ tl vanille extract
 • 125 g pindakaas
 • 160 g patentbloem
 • ½ tl bakingsoda
 • ¼ tl bakpoeder
 • 60 g ongezouten pinda’s, grof gehakt
 • 100 g “chocolate chips”, of in stukjes gehakte pure chocolade (50% cacao)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

 1. Meng met een mixer de zachte boter met 50 g witte suiker, 50 g lichtbruine basterdsuiker, zout en karamel. Als alles is gemengd, voeg dan het ei, vanille en pindakaas toe en mix het tot een luchtige massa. Zeef de bloem, bakpoeder en bakingsoda boven de kom en mix het kort door. Doe de chocolate chips en de gehakte pinda’s erbij en roer het om met een lepel. Laat het deeg nu minimaal 2 uur (1 nacht kan ook) opstijven in de koelkast, zodat je er daarna moeiteloos balletjes van kunt draaien.
 2. Verwarm de oven voor op 180 °C (conventioneel). Rol balletjes van het deeg (ongeveer 15-20 g deeg per balletje). Doe 50 g fijne witte suiker in een klein kommetje en wentel de balletjes er stuk voor stuk door, zodat ze een dun laagje suiker hebben. Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk het balletje hierop plat tot een dikte van 1 cm. Dit kan met een vork (in twee richtingen) of met de onderkant van een glas (dat heb ik dit keer gedaan). Leg de koekjes 5 cm uit elkaar op de bakplaat, omdat ze iets groter worden. Ik heb hiervoor twee bakplaten gebruikt. Als de tweede bakplaat in de oven staat, kun je de eerste weer gebruiken etc.
 3. Bak de koekjes in het midden van de oven gedurende 12 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna 2 minuten op het aanrecht op de bakplaat liggen en laat ze dan op een rooster helemaal afkoelen. Bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Chocolate chip cookie met pinda en karamel 2 | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.