KeukenAtelier achter de schermen – oktober 2019

by Louise

Oktober was een afwisselende en inspirerende maand. In Rotterdam woonde ik een lunch bij met vergeten Nederlandse vissoorten. Dit keer niet in combinatie met wijn, maar met bier geserveerd. Via internet leerde ik een Belgische keramiste kennen. Daar kwam een leuke en creatieve samenwerking uit voort. In de Amsterdamse Pijp mocht ik gerechten proeven uit  het nieuwe kookboek Breda en dat was erg lekker!

Twee winacties deze maand!

De opening van de Lindt boutique moest ik helaas aan mij voorbij laten gaan, maar desondanks is deze nieuwe winkel wel de aanleiding voor een leuke winactie binnenkort! Als jullie willen weten wat krenkelaar betekent, moet je echt eens lezen wat ik erover heb geleerd. Er blijkt ook een heel mooi Betuws verhaal achter te zitten. Tot slot had ik op de laatste dag van de maand een hele leuke fotografie opdracht. Letterlijk een pittige klus, lees maar verder want er zit voor jullie ook iets leuks bij (spoiler: Tabasco winactie!). Kortom ik heb wederom genoeg inspirerende dingen meegemaakt om jullie hier meer over te vertellen!

Dit kun je lezen over de maand oktober 2019:

Lunch Nederlands Visbureau: vergeten vis & bier pairing

Oktober begon goed, want op de eerste dag mocht ik aanschuiven bij een lunch in Rotterdamse restaurant Kaapse Maria, georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Met vergeten Nederlandse vissoorten als thema en dan ook nog eens in een “pairing” met bier.

Schar, mul, poon en tongschar zijn in het buitenland erg gewild. In Nederland blijken ze ondergewaardeerd, terwijl ze notabene bij ons naast de deur uit de Noordzee worden gevist! De voorspelbare keus voor wijn bij vis blijkt daarbij prima plaats te kunnen maken voor een biertje.

Chef-kok Marnix Benschop kookte voor ons 4 heerlijke gerechten met Noordzee visjes. Daarbij werden telkens 2 biertjes geserveerd, zodat we zelf konden proeven welke combinatie we het beste vonden. De meningen waren verdeeld over welke van de twee bieren de voorkeur had. Maar de meningen waren onverdeeld over het feit dat bier en vis een verrassend lekkere combinatie is. Probeer het zelf ook maar eens!

Als je hierbij inspiratie zoekt dan kan ik je in ieder geval twee tips geven:

  1. de 4 recepten van de gerechten die wij mochten proeven en een video van deze lunch kun je hier vinden op YouTube.
  2. de handige Bierbutlerapp geeft je bieradviezen bij diverse (vis)gerechten.

Keramiek van Atelier Steengoed

Degene die mijn laatste recept voor deze cakerol met stoofperen hebben gezien weten inmiddels dat ik recentelijk een hele mooie cakeschaal heb mogen ontvangen. Als liefhebber van opgerolde cake was ik al een tijdje op zoek naar een geschikte schaal, het liefst van keramiek. Bij een online zoektocht “ontmoette” ik Hil van Atelier Steengoed. Na heen en weer mailen begreep Hil precies mijn wensen en smaak. Het resultaat overtrof mijn verwachtingen, met zelfs het Keukenatelier logo erin verwerkt! Jullie zullen deze schaal in de toekomst vaker voorbij zien komen, want in mijn hoofd heb ik nog genoeg ideeën voor diverse rolcakes.

Hil heeft haar atelier in Lier, vlakbij Antwerpen. Ze geeft er ook workshops, wat me ontzettend leuk lijkt om te doen. Wie weet een keer in combinatie met een weekendje Antwerpen. Kijk gerust eens op de website van deze creatieveling, want behalve keramiek en porselein servies maakt Hil ook zilveren sieraden.

Kookboek Breda

Vanwege de boeklancering van het boek Breda mocht ik een lunch bijwonen in restaurant Maris Piper in de Amsterdamse Pijp. Dit kookboek is gemaakt door 3 vrienden, Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden met 50 recepten uit hun 4 restaurants. Afgewisseld met verhalen beginnend met die van hun gemeenschappelijke middelbare schooltijd in…Breda.

De steak tartare uit het boek kregen we alvast te proeven en dat was een feest! Net als de Beef Wellington, wauw!! Ik schraap mijn culinaire moed de komende feestdagen bij elkaar om deze Wellington thuis te maken. Toen het die middag tijdens de masterclass werd voorgedaan leek het goed te doen, maar ik ben blij dat ik het recept in het boek nog eens uitgebreid kan nalezen.

Wil je deze gerechten ook maken, dan kan ik je het boek aanraden. Maar deze beef Wellington staat ook op het menu van Maris Piper, dus dat is een prima alternatief voor het geval je je liever laat verrassen.

Opening Lindt boutique Amsterdam (binnenkort winactie!)

Vanaf 17 oktober is de nieuwe Lindt boutique geopend aan de Heiligeweg 22 in Amsterdam. Helaas was ik niet in de gelegenheid om de opening bij te wonen. Maar ik ga er binnenkort zeker een kijkje nemen en ongetwijfeld iets lekkers kopen!

Het Zwitserse Lindt, opgericht in 1845, kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Bijvoorbeeld de excellence repen in diverse smaken of de feestelijke ronde Lindor chocolade. Mijn favoriete chocoladereep is de pure chocolade met framboos of die met sinaasappel. En sinds vorig jaar is daar een nieuwe favoriete reep bijgekomen: pure chocolade met krokante sesamkaramel. Ik was dusdanig enthousiast over deze smaakcombinatie dat hij altijd in mijn achterhoofd is gebleven als inspiratie. Afgelopen week heb ik zelfs een recept bedacht die hierop is gebaseerd. Binnenkort kun je het recept hier vinden op de site…Lindt is één van de weinige merken die controle heeft over elke stap in het bijzondere proces van cacaoboon tot premium chocolade (from bean to bar). Dit zorgt ervoor dat het Zwitserse merk garant kan staan voor perfectie in smaak en afwerking van al haar producten. Het is een visie waarmee Lindt al bijna 175 jaar chocolade creëert en die Lindt tot wereldwijd marktleider op het gebied van premium chocolade heeft gemaakt. Binnenkort mag ik een luxe pakket verloten met een mooie selectie uit het grote assortiment aan premium Lindt chocolade (zie bovenstaande foto). Dus hou de Keukenatelier website en sociaal media kanalen goed in de gaten als je kans wilt maken!

Krenkelaar uit de Betuwe

Hebben jullie al van Krenkelaar appelcider gehoord? Ik had het wel eens geproefd, maar het bijzondere verhaal achter dit Betuwse produkt kende ik nog niet. Behalve  appelcider maakt De Fruitmotor ook alcoholvrije appelsprankel en Kers&Bes. Binnenkort wordt ook het blije bij bloemenmengsel toegevoegd aan het assortiment. Ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Wageningen waardoor bestuivers (wilde bijen, zweefvliegen, hommels en honingbijen) het hele jaar door voedsel hebben en hun goede en noodzakelijke werk kunnen verrichten in de natuur.

Dit is slechts een deel van het mooie verhaal van dit bedrijf dat door hun missie wil bijdragen aan een wereld waarin we geen voedsel verspillen en natuur en landschap weer herstellen. Wat me terugbrengt bij de appelcider; deze wordt gemaakt van appels die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt, ook wel krenkelaars genoemd. Door de fruitteler een eerlijke prijs voor zijn restappels te betalen, met daarbovenop een biodiversiteitspremie, komt er weer ruimte om te investeren in zaken die belangrijk zijn voor herstel en behoud van onze natuur: een rijke bodem, een rijk insectenleven, schoon slootwater, meer wilde bijen door aanleg van bijenhagen en bloemenranden en een bloemrijk landschap waar het voor iedereen goed vertoeven is.

Neem eens een kijkje op de site van De fruitmotor om dit inspirerende verhaal te lezen, of nog beter: koop hun produkten (verkooppunten ook op de site te vinden). Heerlijk om deze feestdagen eens te proosten met een glaasje Betuwse bubbels!

Fotograferen bij Tabasco event  (met winactie!)

Behalve met het maken van recepten, hou ik me ook regelmatig bezig met het stylen en fotograferen van gerechten. Meestal doe ik dit in mijn KeukenAtelier, maar afgelopen maand mocht ik het Tabasco event fotograferen bij Smokey Goodness van Jord Althuizen. Een erg leuke klus om te doen!

Dit event was georganiseerd voor de pers en mensen uit de foodwereld om hun te laten proeven hoe veelzijdig Tabasco is. In de diverse mooie gerechten die er zijn geserveerd is deze veelzijdigheid duidelijk bewezen. Tabasco is niet alleen te gebruiken als topping over drankjes of taco’s, maar zeker ook als ingrediënt en smaakmaker in gerechten en zelfs desserts. Ondanks dat ik die middag erg druk was met fotograferen, heb ik gelukkig ook alle gerechten kunnen proeven. Dat dit erg smakelijk én inspirerend was, zal in de toekomst ongetwijfeld blijken in nieuwe recepten!

De basis voor dit pittige sausje in het kleine flesje is ruim 150 jaar geleden ontstaan op Avery Island in Louisiana (je kunt hier meer lezen over de geschiedenis en het assortiment). Inmiddels zijn er vele varianten bedacht en is het assortiment in Nederland recentelijk nog uitgebreid met de Tabasco sriracha saus (erg lekker bij hamburgers en noedels). Deze sriracha is milder dan de meeste Tabasco sauzen. Alleen de groene (jalapeño) variant is nog milder. Iets pittiger is de Chipotlesaus, van gerookte pepers, opgevolgd in pittigheid door de original Tabasco Peper Sauce. Voor de echte fans van pit is er de Habanero saus.

Tabasco winactie

Tabasco winactie

Met dank aan Tabasco, mag ik een super leuk en pittig pakket verloten met daarin oa.: 5 Tabasco sauzen, Tabasco tomatensap (niet op de foto) en een Koken op hout plankje! Meedoen is eenvoudig: laat me weten in een reactie onder dit bericht welke Tabasco saus jou het meeste aanspreekt of bij welk gerecht je het liefste Tabasco eet. Vanaf morgenmiddag (15/11) loopt deze winactie ook op Facebook en Instagram. Als je daar ook meedoet verdubbel je je winactie en doe je met twee loten mee in de loterij. De winactie loopt t/m maandagavond 18 november 2019, daarna krijgt de winnaar zo spoedig mogelijk bericht. Deze winactie geldt alleen voor mensen met een Nederlands postadres.

Andere recept ideeën

1 reactie

Anne Marie de Wit 14 november 2019 - 23:25

Dag Louise,
Wat een heerlijkheden weer.
De Chipotlesaus spreekt mij wel aan. Nooit geweten dat er meerdere varianten tabasco bestonden.
Hartelijke groet,
Anne Marie de Wit

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.