salade met bloedsinaasappel, bietjes en witlof | KeukenAtelier.com

Salade met bloedsinaasappel, witlof en bietjes

by Louise

salade met bloedsinaasappel, bietjes en witlof | KeukenAtelier.comOp deze grauwe winterdag heb ik een kleurrijk recept voor jullie en wel met de opvallende bloedsinaasappel in de hoofdrol. Deze intrigerende citrusvrucht is slechts van december tot en met maart verkrijgbaar, dus als je ermee aan de slag wilt is het nu je kans. Behalve een uitgeperst glaasje sap van deze vrucht, had ik tot nu toe niet veel meer geproefd. Maar omdat ik de kleur zo bijzonder vind wilde ik ze eens in een salade verwerken.

Zoetzuur met een vleugje bitter

Bloedsinaasappelen zijn er in twee varianten: vol- en halfbloed. Het verschil zit ‘m in de schil, deze is bij de volbloed net als het vruchtvlees ook rood gekleurd. De rode kleur is dankzij de kleurstof anthocyaan, die je normaal niet in citrusfruit tegenkomt. De smaak van een bloedsinaasappel is zoetzuur met een vleugje bitter. De mate van zoetheid kan variëren, net als bij een gewone sinaasappel. De sinaasappels die ik dit keer heb gebruikt heb ik bij Lidl gekocht en die bevielen me erg goed.

Vele variaties mogelijk

De mate van bitterheid viel me erg mee en is zeker niet te vergelijken met die van een grapefruit. De combinatie met witlof is daarom erg lekker, zeker met de zoete bietjes erbij. Met deze salade kun je op vele manieren variëren, niet alleen met de wijze van presenteren, maar ook qua ingrediënten. Ik heb de witlofbladeren dit keer in z’n geheel gelaten en de bietjes en sinaasappel heb ik in vrij grote stukken geserveerd. Natuurlijk kun je zowel de witlof als de bietjes en sinaasappel in kleine stukjes snijden, de keuze is aan jullie. Voor wat variatie-ideeën, heb ik onderaan het recept nog wat suggesties gedaan.

PS Mijn illustratie is dit keer klein, hopelijk vinden jullie dat net zo fijn.

salade met bloedsinaasappel illustratie | KeukenAtelier.comIngrediënten (voor variaties zie onderaan):

 • 3 gekookte bietjes*
 • 3 bloedsinaasappels
 • 2 stronkjes witlof
 • paar sprieten bieslook
 • 3 el pijnboompitten
 • 125 g geitenkaas

*  geen bietjes op zuur, maar gewoon gekookte bietjes. Je kunt eventueel hiervoor ook rauwe bieten koken of roosteren.

voor de dressing:

 • 2 tl Dijon mosterd
 • 1 tl honing
 • 2 el witte balsamico azijn
 • 2 el olijfolie
 • versgemalen zwarte peper

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Schil de bloedsinaasappel en snijd hem in plakjes, of partjes. Het schillen van de sinaasappel gaat heel makkelijk op deze manier. Snijd de bietjes in blokjes, plakjes of parten. Was de witlof en snijd hem in kleine stukjes of serveer de losse bladeren zoals ik dit keer heb gedaan. Rooster de pijnboompitten tot goudbruin.
 2. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar, of schud ze in een lege jampot met deksel door elkaar.
 3. Leg alle onderdelen voor de salade op één groot of meerdere kleine borden op een leuke manier bij elkaar en druppel de dressing er kort voor het serveren overheen.

Variatie tips:

 • in plaats van bloedsinaasappel kun je ook gewone sinaasappel gebruiken
 • vervang de witlof door radicchio of venkel
 • vervang de pijnboompitten door hazel-, wal- of pecannoten
 • in plaats van geitenkaas kan (buffel)mozzarella, blauwe kaas of feta ook. Of laat de kaas achterwege en serveer de salade op een laagje Griekse yoghurt die op smaak is gebracht met een beetje peper en zout

Als je nog meer inspiratie zoekt voor salade recepten, kijk dan hier eens.

salade met bloedsinaasappel illustratie | KeukenAtelier.comHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close