Rode linzensoep met zoete aardappel (2) | KeukenAtelier.com

Rode linzensoep met zoete aardappel en sinaasappel

by Louise

Rode linzensoep met zoete aardappel (1) | KeukenAtelier.comHet zal vast door de kou komen, maar de afgelopen weken heb ik veel soep gemaakt. Vorige week maakte ik onder andere deze pittige erwtensoep in mijn snelkookpan en deze week is deze rode linzensoep onze opwarmer. Behalve voedzame rode linzen, bevat deze soep ook zoete aardappel, wortel en sinaasappel. Onbewust is het een oranje thema geworden, maar dat was zeker niet het doel. Noch ons nationale elftal, noch de koninklijke familie waren mijn inspiratie bron.

Rode linzen worden veel in de Indiase keuken gebruikt. Ze zijn heerlijk in allerlei curry’s met een groot scala aan specerijen. In deze rode linzensoep is het scala iets minder uitgebreid. Ik heb me dit keer beperkt tot komijn-, paprika- en chilipoeder. Samen met de warme smaak van gember is dit een heerlijke combinatie, zeker op een koude winterdag. Bedenk daar dan het zoete van de wortel en het frisse van de sinaasappel bij en je verwarmende wintersoep is een feit!

Ingrediënten:

 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 2 el olie
 • 200 g wortel (ongeveer 2 middelgrote winterpenen)
 • 500 g zoete aardappel
 • 175 g rode linzen
 • 2 groentebouillon tabletten
 • 200 ml (verse) sinaasappelsap
 • 1 liter water
 • 3 tl komijnpoeder
 • 3 tl paprikapoeder
 • ¼ tl chilipoeder
 • 2 tl verse gember, geraspt
 • 3 el tomatenpuree
 • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak

Bereiding:

 1. Fruit de ui in de olie tot hij zacht is.
 2. Schil ondertussen de wortel en snij deze in plakken van 1 cm. Schil ook de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van 2 cm.
 3. Spoel de linzen in een zeef en zet even apart.
 4. Doe de knoflook bij de zachte ui en bak deze samen met de gember, tomatenpuree, komijn-, chili- en paprikapoeder kort mee. Voeg dan de wortel, aardappel, linzen, sinaasappelsap en 1 liter water toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna nog 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
 5. Controleer dan of de linzen en de andere de groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer (of huishoudmachine) en breng de soep op smaak met peper en zout.
 6. Serveer de soep eventueel met een beetje (geroosterd) brood, een beetje yoghurt (of crème fraîche) en wat gehakte koriander of peterselie. Een beetje extra chili (of pul biber) en wat geroosterde pompoenpitten zijn er ook lekker bij!

Zin in soep? Misschien vind je bij mijn andere recepten voor soep nog meer inspiratie!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Rode linzensoep met zoete aardappel (2) | KeukenAtelier.com

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

Joanna 31 januari 2019 - 20:46

Heerlijke soep! Vandaag gegeten. Wilde de spruitjes met zoete aardappel maken maar had geen granaatappel. Wel linzen, kon dit dus maken. Paprika poeder was op, garam masala gebruikt. Soep werd direct al op geur gewaardeerd en zeker ook op smaak. We hebben gesmuld!

Antwoord
Louise 1 februari 2019 - 11:12

Hoi Joanna, wat leuk dat je er al direct mee aan de slag bent gegaan. De garam masala lijkt me een prima alternatief! Nog even over de spruitjes; je kunt de granaatappel eventueel ook vervangen door gedroogde cranberries, zoals in m’n andere spruitjes recept. Ik denk ook dat als je blokjes appel roostert met de spruitjes, dit trouwens ook lekker zal zijn. Groetjes, Louise

Antwoord
Fleur 6 februari 2019 - 18:39

Vandaag (hele regenachtige dag) deze soep gemaakt. Combinatie van zoete aardappel, sinaasappel en de kruiden is heerlijk! Geen verse gember in huis maar met gemberpoeder ook die warme nasmaak verkregen die zo lekker is als het buiten grauw en regenachtig is 🙂 Onze dochter van bijna 4 heeft er ook van zitten smullen, hele bordje leeg.

Antwoord
Louise 7 februari 2019 - 16:42

Wat fijn om te horen Fleur! Leuk dat je dochtertje er ook van heeft genoten. Een mooie manier om kinderen groente te laten eten. 🙂 Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.