Tunesische auberginesalade met yoghurt

by Louise

Het proeven van deze Tunesische auberginesalade heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Ook al is dat inmiddels 20 jaar geleden. Uit het boek van Delia Smith, één van mijn eerste kookheldinnen, haalde ik toen het recept. En zij was op haar beurt weer geïnspireerd door het gerecht van Elizabeth David. Inmiddels heeft mijn smaakpalet zich verder ontwikkeld en heb ik vele andere eetculturen mogen ontdekken. Toch bleef deze Tunesische auberginesalade me bij. Vandaar dat ik hem graag met jullie hier wil delen zodat jullie het ook kunnen proeven.

Een paar trucs voor tijdswinst

Ik heb een paar dingen veranderd aan het oorspronkelijke recept om het te vereenvoudigen. Desondanks is de smaak nog net zo lekker als de eerste keer dat ik hem proefde. Het vooraf zouten, uitlekken en uitknijpen van de aubergines heb ik geschrapt. Dat is met de huidige rassen aubergines die hun bitterheid hebben verloren naar mijn idee overbodig. Dit scheelt direct 30 minuten in de bereidingstijd. Daarnaast gebruik ik cherrytomaten uit blik. Deze zijn erg smaakvol en een goed alternatief voor het zelf ontvellen en roosteren van tomaten in de oven, ook dit scheelt een hoop tijd.

Laat de auberginesalade minstens 24 uur intrekken

Wat je dan uiteindelijk op je bordje krijgt is een heerlijk gerecht, dat het zowel zomers als ‘s winters erg goed doet. De specerijen, verse kruiden en chili maken met de geroosterde aubergine een zeer smakelijk geheel . Maak dit gerecht wel een dag van tevoren voor een optimale ontwikkeling van smaken. Deze tip is tevens het grote voordeel van dit recept, want voorbereidingen voor een feestmaal willen we natuurlijk niet op het laatste moment. Dus als je deze auberginesalade voor Kerst (of een andere gelegenheid) wilt maken, kun je dit gerecht prima 1-2 dagen eerder maken en in de koelkast bewaren. De tijd doet dan de rest.

Ingrediënten (voor 4 personen volgens Delia Smith, naar mijn idee voor 6-8 personen als klein voorgerecht):

 • 650 g aubergine (2 stuks), in blokjes van 1 cm
 • 1 rode paprika, in stukjes van 1 cm
 • 4 el olijfolie
 • 1 tl komijnzaad
 • 1 tl piment korrels*
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 grote ui (200 g), fijngehakt
 • ½-1 rode chilipeper**, zonder zaadjes fijn gehakt
 • 1 blik cherrytomaten (ik gebruik het merk Mutti)
 • 2 el verse munt, fijngehakt
 • 2 el verse koriander, fijngehakt
 • zout en peper

*  Piment, oftewel all spice smaakt naar een mengsel van kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt het ook gebruiken voor Surinaamse pom of stoofgerechten. Ik vind hele pimentkorrels smaakvoller, maar pimentpoeder kun je hiervoor ook gebruiken. Ik heb 1 tl pimentkorrels gebruikt net als in het recept van Delia Smith. In andere versies van dit recept zag ik dat er zowel 1 tl pimentpoeder als 1 tl komijnpoeder is gebruikt. Je kunt dus je eigen keuze hierin maken, maar ik heb het alleen geproefd op de wijze zoals ik hier heb beschreven. Als je poeder in plaats van de korrels gebruikt, kun je naar mijn idee het roosteren (en daarna vijzelen) in stap 2 overslaan.

** Ik heb 1 hele chilipeper volgens het recept gebruikt. Het vind dit prima, maar het is aan de pittige kant. Dus als je liever iets milder wilt, probeer dan in stap 3 eerst een ½ chilipeper. Je kunt later eventueel nog meer toevoegen in stap 5. Bedenk wel dat het toevoegen van koude yoghurt een verkoelend effect heeft op het geheel.

voor het serveren:

 • paar el extra vierge olijfolie, en/of een klein beetje gerookte olijfolie*
 • (pita)broodjes
 • 6-8 el Griekse yoghurt
 • sumak**, optioneel
 • 1-2 el verse koriander, fijngehakt
 • 1-2 el verse munt, fijngehakt

*  Gerookte olijfolie is één van mijn laatste ontdekkingen. Een paar druppeltjes bij het serveren van deze salade maakt het extra lekker. Het is wel prijzig, maar je hebt er slechts een beetje van nodig. Gewone extre vierge olijfolie is ook prima, dan kun je er ook iets meer van gebruiken. Het merk gerookte olijfolie dat ik gebruik is Castillo de Canena (blauwe fles).

** Sumak is een rood poeder, gemaakt van gemalen sumak besjes. Het heeft een zure smaak, maar dan wat bloemiger dan citroen. Je kunt het dus ook in andere gerechten toepassen waar je ook citroen in verwerkt, erg leuk en lekker om mee te experimenteren! Het is te koop in vele supermarkten en in vrijwel alle Islamitsiche winkels. Ik gebruik het oa. ook voor deze bulgur salade.aubergines

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Doe de aubergine en paprika op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de groente met zout en verdeel er 2 el olijfolie over. Hussel alles door elkaar en spreid het uit over de gehele bakplaat. Bak de groente 30 minuten tot de blokjes aubergine bruine randjes hebben.
 2. Rooster ondertussen de piment en komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Haal ze uit de pan en maal ze tot poeder in een vijzel. Bewaar dit tot straks.
 3. Fruit de ui in 2 el olijfolie een paar minuten tot ze zacht zijn. Doe de chilipeper en knoflook erbij en bak het 1 minuut mee. Doe dan de gemalen specerijen erbij en roer het kort.
 4. Voeg dan het blik cherrytomaten toe en laat het geheel pruttelen. Maak voorzichtig de tomaatjes stuk, zodat ze uiteen vallen in de saus. Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen tot een dikke saus.
 5. Als de aubergine en paprika klaar zijn, voeg je ze direct toe aan de ingedikte saus. Meng alles goed door en zet dan het vuur uit. Voeg tot slot de fijngehakte munt en koriander toe en voeg naar smaak peper en zout toe. Laat de auberginesalade afkoelen en bewaar deze minimaal 24 uur afgedekt in de koelkast voordat je hem serveert. Hierdoor kunnen de smaken goed intrekken.
 6. Serveer de auberginesalade op kamertemperatuur. Roer wat verse fijngehakte munt en koriander door de salade en schep het op bordjes of een grote schaal. Druppel er wat (gerookte) olijfolie over en doe er een schepje koude Griekse yoghurt bij (of serveer dit naast de grote schaal). Strooi er desgewenst wat sumak over voor extra frisheid. Je kunt er wat pitabroodjes bij serveren of ander lekker brood.

Variatie tips:

 • Ik denk dat het ook lekker is met wat geroosterde pijnboompitjes of geroosterde amandelen. Strooi deze voor het serveren over de auberginesalade.
 • Misschien is het ook leuk om deze salade te serveren in een bakje van krokant filodeeg.
 • Dit gerecht is lekker als voorgerecht, maar ook als bijgerecht of als onderdeel van een buffet met diverse mezze.

Tunesische auberginesalade

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.