Marokkaanse kip met abrikozen en groene olijven | KeukenAtelier

Marokkaanse kip met abrikozen en olijven

by Louise

Marokkaanse kip met abrikozen en olijven | KeukenAtelierVandaag heb ik een lekker stoofpotje voor jullie kaar, althans het recept hiervoor. Het is geïnspireerd op een Marokkaanse kip tajine. En alhoewel het op de foto misschien een ratjetoe lijkt, is het echt een smaakvol gerecht. Specerijen zoals gember en kurkuma combineren hierin perfect met de pittige olijven en de zoete abrikozen. Na ongeveer 30 minuten sudderen in de pan is je gerecht klaar. Maar als je de tijd hebt om het nog wat langer te laten pruttelen, wordt ‘ie alleen nog maar lekkerder.

Je kunt dit gerecht met couscous en/ of brood erbij eten, maar sinds ik bulgur heb ontdekt ben ik verkocht! Bulgur heeft iets meer “bite” dan couscous en smaakt een beetje “nootachtig”, wat erg goed combineert bij dit gerecht. Het is een graanproduct van durum (harde tarwe), dat eerst wordt gestoomd, dan gedroogd en tot slot gemalen. Je kunt het kopen in Arabische winkels, maar tegenwoordig kun je het ook in diverse supermarkten vinden. Neem hiervoor wel de grof gemalen bulgur! Hoe je bulgur bereidt staat ook in dit recept, het is heel simpel te maken. Heb je toch liever couscous erbij, kijk dan hier voor het recept.

Ingrediënten:

 • 600 g kippendijfilet
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 knoflook, geperst
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • 1/2 tl korianderpoeder
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • 1/2 tl kurkuma
 • 1/2 kippenbouillon tablet
 • 75 g groene (knoflook)olijven zonder pit, gehalveerd
 • 100 g gedroogde abrikozen, elke abrikoos in 4 stukjes gedeeld
 • 1 el citroensap
 • 1/2 bosje koriander en/of peterselie, fijngehakt

voor de bulgur:

 • 300 g bulgur (grof gemalen)
 • 550 g water
 • 1/2 tl zout

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding:

 1. Fruit de ui in olijfolie tot hij zacht is. Doe de kip en de knoflook erbij, samen met de specerijen, zout en peper. Bak het kort mee en voeg dan het halve bouillonblokje met 250 ml water toe en ook het citroensap, de olijven en de abrikozen. Breng het geheel aan de kook en laat het 30-40 min sudderen met het deksel op de pan.
 2. Maak ondertussen de bulgur klaar. Doe hiervoor de bulgur met het water en zout in een pan en breng het aan de kook. Laat het gedurende 10-15 min zachtjes koken met het deksel op pan tot al het water is opgenomen en de bulgur gaar is. Zet het vuur dan uit en laat het nog 5 minuten staan (iets langer mag ook). Wanneer je het gaat serveren, roer de bulgur dan even los met een vork.
 3. De kip is ondertussen klaar. Je kunt eventueel de saus een beetje laten inkoken als je dit wilt, haal dan het deksel de laatste 5 minuten van de pan. Bestrooi de kip voor het serveren met lekker wat vers gehakte koriander en/of peterselie. Gekookte sperziebonen combineren er goed bij, maar een salade kan natuurlijk ook.

Tip: Ik maak dit gerecht soms ook in de snelkookpan. Onder hoge druk hoeft het nog maar 20 minuten te koken. De kip en abrikozen worden door de hoge druk wel wat zachter, maar dat vind ik juist wel lekker. Hetzelfde effect krijg je ook in een gewone pan, wanneer je het gerecht langer laat sudderen.

Kip met abrikozen en groene olijven | KeukenAtelierHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

 

Andere recept ideeën

8 reacties

Marjolein 7 maart 2017 - 20:14

Klinkt heerlijk! Marokkaans brood lijkt me ook erg lekker erbij. ?

Antwoord
Louise 7 maart 2017 - 20:39

Je hebt helemaal gelijk Marjolein, dat is ook super lekker zeker met die saus! Ik zal het er gelijk bijschrijven. Dankjewel voor de tip!

Antwoord
Brigitte 13 maart 2017 - 18:55

Ik heb het gegeten met Surinaams naanbrood en klaargemaakt in een tajine! Heerlijk hoor!

Antwoord
Louise 13 maart 2017 - 21:41

Bedankt voor je reactie Brigittte! Ik kan helaas je mooie foto hier niet plaatsen, maar het zag er heerlijk uit. Mooi ook in zo’n originele tajine!

Antwoord
Marja Storteboom 16 juli 2017 - 19:14

Gisteren heb ik je aardbeien kwarktaart gemaakt en vandaag dit heerlijke recept! Het was super lekker zowel de taart als dit recept. Ik vind je ook zo goed, je recepten kloppen altijd qua kruiden en ingrediënten. Ik ben erg blij met jouw keukenatelier!!

Groetjes uit Groningen
Marja

Antwoord
Louise 16 juli 2017 - 23:22

Hallo Marja,
Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over mijn recepten! Dankjewel voor je leuke en lieve reactie! Groetjes, Louise

Antwoord
Marieke 19 februari 2023 - 15:51

Al een paar keer dit recept gemaakt, heerlijk!

Antwoord
Louise 25 maart 2023 - 12:15

Dankjewel Marieke, fijn om te horen dat het recept voor herhaling vatbaar is!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.