lasagne met vis 2

Lasagne met vis

by Louise

lasagne met vis 1Ik ben een grote fan van gerechten uit de oven, dus ook van lasagne. Niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat het heel erg praktisch is. Terwijl de lasagne in de oven rustig de tijd krijgt om alle smaken tot zijn recht te laten komen en een mooi bruin korstje te krijgen, kan ik ondertussen de keuken weer opruimen of juist lekker even ontspannen. Ideaal dus wanneer je bezoek hebt! Of wanneer tijdgebrek een rol speelt is deze lasagne ook heel praktisch. Je kunt hem namelijk desnoods al een dag eerder (voor)bereiden, zodat je hem de dag later alleen nog even in de oven hoeft te schuiven.

Lasagne met vis en veel groente

Deze lasagne is niet alleen met vis gevuld, maar ook met aardig wat groenten. Maar liefst twee paprika’s, een paar stengels bleekselderij en een royale hoeveelheid gepureerde tomaten. Schrik niet van de bleekselderij! Ik weet dat veel mensen deze groente mijden, maar in deze lasagne herken je hem niet als dusdanig en is hij een heerlijke en onmisbare toevoeging.

Voor de vis heb ik dit keer tonijn uit blik gebruikt, omdat ik dat eigenlijk altijd in huis heb liggen en iedereen het ook lekker vindt. Maar als alternatief en variatiemogelijkheid kun je gerust nog andere verse vissoorten gebruiken. Ik geef je in het recept enkele tips hiervoor.

De witte saus, oftewel de bechamelsaus, komt niet uit een pakje maar is helemaal vers bereidt. Ook hier hoef je niet van te schrikken, want met mijn slimme truc is deze huisgemaakte saus vrijwel net zo snel klaar als die uit een pakje. Officieel wordt bechamelsaus met de “roux methode” bereidt. Hierbij wordt eerst boter gesmolten, vervolgens gaat er bloem bij en als deze gaar is mag de melk er langzaam bij tot je uiteindelijk een saus krijgt. Althans als het allemaal goed gaat en er niet in alle haast allemaal klonten in de saus zijn achtergebleven. Mijn methode is echt een stuk sneller en helemaal “foolproof”. Ik leg het je straks allemaal uit. Deze manier is misschien niet voor alle witte sauzen geschikt, maar wel voor dit gerecht omdat deze saus in de oven nog ruimschoots de tijd krijgt om te garen.

Hier kun je mijn andere lasagne recept lezen, een vegetarische aubergine lasagne.

Ingrediënten (voor een ovenschaal van ongeveer 33 x 23 cm):

voor de rode saus:

 • 1 grote ui, fijngesnipperd
 • 2 el olijfolie
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 8 ansjovisjes (20 g), in stukjes
 • 2 paprika (rood, geel of mix), in kleine blokjes van 1/2 cm
 • 3 stengels bleekselderij, in blokjes van 1/2 cm
 • 1 klein gedroogd chilipepertje, alternatief: gedroogde chilivlokken, of verse chilipeper naar smaak
 • 2 tl gedroogde Provencaalse of Italiaanse kruiden
 • 500 g passata di pommodoro
 • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
 • 2 blikjes tonijn op olie, uitgelekt (400 g alternatief*)
 • zout naar smaak
 • 1 el kappertjes op zuur, uitgelekt en fijngehakt
 • 250 g verse lasagne bladen (uit het koelvak, dus geen gedroogde!)
 • 100 g geraspte belegen kaas
 • 50 g geraspte Parmezaanse kaas (plus 10 g voor de saus!)

*Alternatieve vis-vulling: neem in plaats van twee blikjes tonijn, 500 gram verse stevige witvis of zalm en kook deze zachtjes gaar in 250 g melk. Bewaar de melk voor de witte saus, maar laat de melk wel eerst wat afkoelen. Dit kan terwijl je de rode saus maakt. Breek de vis in kleine stukjes en gebruik deze in de rode saus op dezelfde manier zoals de tonijn wordt gebruikt.

voor de witte saus:

 • 250 g melk
 • 30 bloem
 • 25 g boter
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 1/4 tl zout
 • zwarte peper naar smaak
 • nootmuskaatpoeder (liefst vers) naar smaak
 • 2 tl verse gehakte dille, of 1 tl gedroogde dille
 • 3 el (10 g) geraspte Parmezaanse kaas

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

lasagne met vis 3Bereiding:

 1. Begin met de bereiding van de rode saus. Fruit de ui in de olie tot hij zacht is, doe dan de knoflook en ansjovis erbij en bak het kort mee totdat de ansjovis uit elkaar valt. Voeg dan de verkruimelde (of fijngesneden) chilipeper, Provençaalse kruiden en de stukjes bleekselderij en paprika toe en bak het twee minuten mee.
 2. Doe de tomatenpuree bij het groentemengsel in de pan en laat de puree een minuutje bakken in de pan om de “ontzuren”. Schenk dan de passata erbij en roer het om tot je een saus hebt. Nu is de rode saus bijna klaar! Je hoeft alleen nog de stukjes tonijn (of ander vis) en de kappertjes toe te voegen en het om te roeren. Haal de pan van het vuur en voeg zwarte peper en eventueel zout naar smaak toe (niet teveel zout want de kappertjes, ansjovis en kazen bevatten ook zout!).
 3. Nu kun je verder met de witte saus. Neem een sauspan en voeg hieraan toe: de melk, boter, bloem, zout en knoflook. Zet het op halfhoog vuur en verwarm het terwijl je constant roert met een garde. Je zult zien dat de boter gaat smelten en de bloem zich uiteindelijk homogeen verdeelt. Wanneer de boter helemaal is gesmolten en de saus begint te pruttelen, zet je het vuur laag en roer je verder met een spatel of houten lepel. Laat de saus twee minuten zachtjes pruttelen en voeg daarna terwijl je blijft roeren de dille, zwarte peper en 3 el Parmezaanse kaas toe. Haal nu de pan van het vuur en bewaar de saus tot gebruik.
 4. Nu kun je de lasagne gaan opbouwen, het lijkt misschien een ingewikkeld verhaal maar er zit logica in. Vet wel eerst de schaal in met olie. Ik heb in mijn schaal 4 lagen lasagnebladen gebruikt. Is je schaal iets groter, dan kun je beter 3 lagen gebruiken.
 5. Begin als volgt: schep 1/4 van de rode saus in de schaal en verdeel het. Leg hier 1/4 van de lasagnebladen (laag 1) op. Strooi dan 1/3 van de belegen kaas erop en schep hier weer 1/4 van de rode saus op. Leg nu weer 1/4 van de lasagnebladen erop (laag 2), 1/3 belegen kaas, 1/4 rode saus. Herhaal alles van de vorige zin, dit is laag 3. Leg tot slot de laatste laag lasagnebladen erop en verdeel hier de witte saus over en bestrooi deze met 50 g Parmezaanse kaas. Als de witte saus door het afkoelen iets is ingedikt, verwarm hem dan met 1-2 el water en roer het goed door voordat je hem op de lasagne verdeelt.
 6. Bak de lasagne in de oven op 190°C (hetelucht), gedurende 30-40 minuten tot hij goudbruin is. Serveer er eventueel wat salade bij.

Het bord en de ovenschaal zijn van Bordenenzo uit de Antoinette lijn.

lasagne met vis 4

Veel plezier en eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

3 reacties

Judith 17 januari 2017 - 18:06

Dit ziet er heerlijk uit. Is dit recept voor 4 personen? Ik kook met regelmaat voor een inloophuis (30 personen) en dit recept lijkt erg geschikt. Heb jij ervaring met koken voor een grote groep? Kan ik het recept deken door 4 en vermenigvuldigen met 30? En heb je nog een suggestie m.b.t. salade/bijgerecht? Ik ben benieuwd naar jouw reactie maar ook van je volgers ?

Antwoord
Louise 17 januari 2017 - 22:17

Wat leuk dat je dit voor de gasten van het inloophuis wilt maken, Judith! Dit recept is inderdaad voor 4 personen, dus jouw rekensom zou moeten kloppen voor 30. Misschien dat het handig is om de lasagnes al wat eerder maken, dan hoef je ze alleen nog op te warmen. Tenzij je een grote oven hebt die groot genoeg is om alle schalen tegelijkertijd te bakken. Ik zou er een simpele salade bij maken met sla en eventueel wat rauwkost en een frisse dressing. Veel succes en plezier! Laat je me weten hoe het is gegaan? Groetjes, Louise

Antwoord
Brigitte 18 maart 2017 - 15:21

Louise,
Wederom een geslaagde avond dankzij jouw heerlijke recept! de vislasagne smaakte prima!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.