Japanse cheesecake 3

Japanse Cheesecake

by Louise

Japanse cheesecake 1Zoals ik vorige week al zei heb ik tijdens mijn vakantie in Japan veel lekkere gerechten geproefd en inspiratie opgedaan. Japanse cheesecake had ik wel eens op foto’s gezien, maar twee weken geleden heb ik hem echt voor het eerst geproefd bij een bakkerij in Tokyo. En wat was dat lekker! Deze Japanse cheesecake is totaal niet te vergelijken met de compacte en, naar mijn mening, soms wat zware Amerikaanse Cheesecake. En ook “onze” Nederlandse kwarktaart komt niet in de buurt qua smaak en structuur.

Deze Japanse cheesecake is namelijk super luchtig, bijna soufflé-achtig. Vandaar zijn bijnaam “Cotton cake”. Het soufflé karakter van de cake maakt het misschien een wat lastigere cake om te maken. Maar ik beloof je, dat als je het recept volgt het echt allemaal goed komt. Alhoewel ik vrijwel al mijn recepten zelf heb geschreven, heb ik dit keer een bestaand recept als voorbeeld gebruikt. Degene die dit recept heeft geschreven heeft namelijk een bijna-wetenschappelijke studie gemaakt van de Japanse cheesecake. En het blijkt ook allemaal goed te werken in de praktijk. Ik heb alleen de hoeveelheid zout verminderd en een ander merk roomkaas gebruikt.

Deze luchtige taart is lekker op smaak met vanille en een beetje citroen, dus gewoon zo is hij al heel lekker. Maar ik vind deze taart het allerlekkerst in combinatie met wat fruit. In de zomer kun je hiervoor aardbeien, kersen of bessen gebruiken. En bij gebrek aan vers rood fruit, zoals in dit seizoen is een compote van rood fruit ook heerlijk. Je kunt de compote zelf maken van diepvriesfruit, of een kant-en-klare compote gebruiken zoals ik dit keer ook heb gebruikt. Wat je er ook bij kunt serveren zijn de geroosterde pruimen die ik vorige week heb gemaakt. En tijdens de feestdagen zou ik er een frisse sinaasappel-cranberrysaus bij maken.

Als je deze taart gaat maken, houd er dan rekening mee dat hij nog een paar uur in de koelkast moet rusten. Het beste is om hem een dag van tevoren te maken. Een hele nacht in de koelkast komt de smaak en de structuur van de taart namelijk ten goede. Sorry, dat ik jullie geduld op de proef stel, maar uiteindelijk word je lange wachten rijkelijk beloond.

Japanse cheesecake 2Ingrediënten:

 • 140 g suiker
 • 6 eieren (L), gesplitst*
 • 60 g boter
 • 250 g roomkaas op kamertemperatuur**
 • 100 g halfvolle melk
 • 60 g patentbloem
 • 20 g maïzena
 • snufje zout
 • 2 tl vanille extract
 • 1 tl (biologische) citroenrasp
 • 1 el citroensap
 • ¼ tl cream of tartar (wijnsteenzuur), alternatief 1 tl citroensap***

*splits de eieren één voor één boven een apart kommetje. Er mag absoluut geen eidooier bij het eiwit komen, gaat het toch een keer mis, dan is niet al je eiwit verpest.

**Philadelphia creamcheese wordt het meest gebruikt, maar ik heb dit keer een hele gewone en goedkope roomkaas gebruikt van Aldi (Milsa verse kaas, 70+). Dit werkte ook prima. Schenk wel eerst goed al het overtollige vocht uit het bakje.

***Cream of tartar (wijsteenzuur) zorgt voor een stabiel eiwitschuim die zijn luchtigheid goed behoudt. Het is vaak te koop bij winkels met kook- en bakspullen en soms ook bij een Aziatische toko. Als alternatief kun je ook een beetje citroensap gebruiken, maar cream of tartar werkt iets beter.

Om erbij te serveren:

 • vers rood fruit (aardbeien, kersen , aalbessen) met wat poedersuiker
 • rood fruit compote, zelfgemaakt of kant-en-klaar (ik had van het merk Bieze, fris&fruitig)
 • geroosterde pruimen, zie dit recept
 • cranberry saus met sinaasappel

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte, dus geen hetelucht).
 2. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Gebruik je een springvorm, pak de vorm dan in met aluminiumfolie. De taart wordt namelijk in een waterbad gebakken en het folie voorkomt dat er geen water in de bakvorm kan komen. Zet ook een (ovenbestendige) pan of bakvorm klaar waar de bakvorm ruim in past. Deze dient straks als waterbad in de oven. Leg een vaatdoekje op de bodem van de pan, dit zorgt voor een betere warmtegeleiding in het waterbad.
 3. Laat de roomkaas au bain marie al roerende zacht en handwarm worden. Voeg dan de eidooiers toe en meng het goed (niet kloppen alleen roeren). Voeg dan ook citroensap, citroenrasp en vanille toe en meng het goed.
 4. Warm de melk en boter op in een pan of magnetron. Het moet niet koken, de boter moet alleen smelten en de melk handwarm worden. Voeg dit toe aan het roomkaasmengsel. Haal de kom dan van het waterbad af.
 5. Zeef de bloem en maizena boven het roomkaasmengsel en roer het erdoor. Als er klontjes achterblijven, zeef het dan.
 6. Klop de eiwitten met een snufje zout en de cream of tartar (of 1 tl citroensap) luchtig. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en klop door tot een niet al te stijve meringue schuim. Het schuim moet nog van de garde afvallen. Als het schuim te stijf is mengt het moeilijker.
 7. Meng 1/3 meringue door het beslag met een spatel zodat het mengsel iets luchtiger wordt en makkelijker mengt met de rest van de meringue. Voeg de rest van de meringue in twee etappes toe en meng het niet langer dan nodig is, de luchtigheid moet behouden blijven.
 8. Schenk het beslag in de bakvorm en tik met de bakvorm op het aanrecht zodat grote luchtbellen kunnen ontsnappen. Zet de bakvorm in de ovenschaal en vul de ovenschaal met kokend water tot 1/3 hoogte van de bakvorm.
 9. Doe de bakplaat op de onderste richel van de oven en zet de taart in de oven (voorzichtig met het kokende water!). Bak de taart 18 minuten op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 160°C en bak de taart nog 12 minuten. Schakel de oven dan uit en laat de taart nog 30 minuten in de oven. Zet de laatste 10 minuten de deur op een kiertje zodat de taart langzaam iets afkoelt.
 10. Laat de taart dan helemaal afkoelen buiten de oven en doe hem nog minimaal 3 uur in de koelkast om te koelen en “rijpen”. Een nachtje in de koelkast is het beste. Haal de taart 1 uur voor het serveren uit de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Japanse cheesecake 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

24 reacties

Paul 30 mei 2017 - 23:21

Recept werkt niet, na de aangegeven baktijd is de binnenkant helemaal rauw en valt uit elkaar zodra je de taart uit de vorm wilt halen.

Antwoord
Louise 31 mei 2017 - 08:32

Wat vervelend Paul dat het niet is gelukt! Dit recept heb ik overgenomen van iemand die het recept helemaal heeft uitgedokterd (zie de link waar ook een uitgebreide video bij is). Bij mij werkte het goed, dus ik heb er niets aan veranderd. Onlangs heeft een vriendin ‘m ook gemaakt en dat ging goed. Als jouw taart zelfs nog rauw was, moet het denk ik aan de temperatuur van de oven hebben gelegen. De temperatuur kan soms per oven verschillen. Belangrijk is ook dat hij op boven- en onderwarmte staat, dus niet op hetelucht. En nog belangrijker is dat de bakvorm op de onderste richel van de oven staat, zodat de cake de meeste warmte van de onderkant krijgt. Het warmwaterbad is voor een gelijkmatige opwarming van de cake. Misschien dat de verklaring in één van deze punten ligt. Hopelijk durf je het nog een keer aan om te proberen. Groetjes, Louise

Antwoord
Paul 31 mei 2017 - 08:36

Ik heb wat research gedaan en 10 recepten naast elkaar gehouden en overal zie ik een minimaal dubbele baktijd. Wel overal dezelfde ingrediënten en inderdaad onder in de oven bakken.

Ik ga vandaag deze proberen:
http://www.ricenflour.com/recipe/how-to-make-japanese-cotton-cheesecake-recipe/

Antwoord
Louise 31 mei 2017 - 08:51

De baktijd is daar inderdaad veel langer. De temperatuur is in het begin ook veel lager (160 ipv 200). Ik heb geen andere Cheesecake-recepten geprobeerd, omdat het op deze manier gelijk goed ging. Hopelijk werkt deze bakmethode bij jou beter en heb je nu meer succes, Japanse Cheesecake is namelijk erg lekker! Groetjes, Louise

Antwoord
Desiree 8 juni 2017 - 13:44

Dus Frank, omdat het bij jou niet lukte, werkt het recept niet? Ook vooral niet aan jezelf twijfelen.

Antwoord
Paul 8 juni 2017 - 14:31

Mijn tweede is wel gelukt met twee wijzigingen:
Andere baktijd
Andere bakvorm

De eerste was met een springvorm bekleed met Alu folie, echter was daar water doorheen gelopen. Dus ik sluit niet uit dat dit recept kan werken. De tweede keer had ik een dichte vorm en langere baktijd. Of het door een mix van de twee komt of doordat er nu alleen geen water in liep durf ik niet te zeggen.

Antwoord
Louise 8 juni 2017 - 22:52

Dat het de eerste keer niet is gelukt zou inderdaad aan een een lek in je aluminiumfolie gelegen kunnen hebben. Fijn dat het bij je tweede poging uiteindelijk wel is gelukt. Groetjes, Louise

Antwoord
Mel 8 juni 2017 - 22:18

Mijn Japanse cheesecake is gelukt! het was echt heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar

Antwoord
Louise 8 juni 2017 - 22:41

Wat leuk om te horen Mel! Ik ben blij dat het is gelukt met de Cheesecake en dat je er net zo enthousiast over bent als ik. Groetjes, Louise

Antwoord
Bart 9 januari 2018 - 16:03

Ik heb dit weekend deze cheesecake ook gebakken. Hij kwam mooi uit de oven maar als hij was afgekoeld was hij toch wat ingezakt.
Ik denk ook dat de baktijd wat langer mag zijn. Ook geen Tartar of citroensap gebruikt maar wat bakpoeder.
Wel overheerlijk van smaak! Ik ga deze zeker nog wel meer bakken en ergens Tartar proberen te vinden

Antwoord
Louise 9 januari 2018 - 21:42

Hallo Bart,
Misschien dat de taart toch iets te snel is afgekoeld, waardoor hij dan weer wat inzakt. Ook kan het zijn dat door het ontbreken van de tartar de eiwitten wat minder stabiliteit hebben en daardoor iets te weinig draagkracht. Gelukkig heeft de smaak er niet onder te lijden. Leuk dat je het recept nog een keer gaat maken!
Groetjes, Louise

Antwoord
Monique 10 februari 2020 - 13:07

Ik Zoek een mooie basis voor een snickercheese cake. Ik denk dat ik deze daar voor ga gebruiken. Het enige is dat ik een bodem er bij mee bak. Noten ed, gemalen en dan later een Topping van caramel met pinda en chocolade canache. Ik ben benieuwd of dit me gaat lukken. Ik vind het super dat er uitleg bij staat waarom bepaalde ingrediënten belangrijk zijn, en dat je moet roeren en niet moet mixen ect. Zo leer je ook iets. Top!

Antwoord
Noelle 12 februari 2018 - 11:02

Hoi,
Onze oven is soort van kapot dus kan alleen op hetelucht stand. zou ik aan de temperatuur en baktijd iets moeten aanpassen? Zo ja, wat? Ik wil dit recept graag proberen!

Antwoord
Louise 12 februari 2018 - 18:09

In theorie zit er een temperatuursverschil van ongeveer 10% tussen beide soorten ovens. Dus in plaats van 200°C conventioneel moet je 180°C hetelucht instellen en in plaats van 160°C moet je 145°C kiezen. Het recept zegt echter ook dat de cake onderin de oven moet staan, omdat je dan meer onder- dan bovenwarmte op de cake krijgt. Dit wordt in een heteluchtoven lastig, want die heeft die verschillen niet in die mate, vanwege de luchtcirculatie. De baktijden en daardoor het resultaat kunnen daarom anders zijn. Je kunt het natuurlijk gewoon proberen en kijken of het met de bovengenoemde temperaturen werkt. Ik hoop dat het je ondanks alles goed lukt, want de cake is erg lekker! Groetjes, Louise

Antwoord
Tilly 17 april 2018 - 20:00

Kun je de taart ook invriezen, of moet ie meteen op?

Antwoord
Louise 17 april 2018 - 20:15

Hallo Tilly,
Dat is een goede vraag. Ik heb helaas geen ervaring met het invriezen van deze cheesecake, dus ik kan je daar geen antwoord op geven. Je kunt ‘m, goed verpakt, sowieso een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik hoor graag jouw eventuele bevindingen over het invriezen. Groetjes, Louise

Antwoord
Monique 10 februari 2020 - 13:08

Sorry, mijn vraag/opmerking staat op een verkeerde plek.

Antwoord
Louise 10 februari 2020 - 13:57

Geen probleem, succes met de cheesecake!
Groetjes, Louise

Antwoord
Dieuwertje 16 februari 2020 - 11:10

Wanneer moet de taart gelost worden????
Ben hem nu aan het maken, erg benieuwd!

Antwoord
Louise 16 februari 2020 - 11:47

Na het afkoelen in de koelkast (stap 10). Leuk dat je de taart hebt gemaakt! Eet smakelijk later!
Groetjes, Louise

Antwoord
Lies 17 april 2020 - 21:17

Hey, het Recept nauwkeurig gevolgd, smaak, structuur enzo goed gelukt, helaas verschillende barsten in de bovenkant (begon ongeveer halfwege de baktijd, en werden dan alleen maar groter en groter. Waaraan zou dat kunnen liggen? Ik bakte au bain marie, Niet hetelucht en volgens jou instructies, hopelijk volgende keer zonder katertje vanbove’, tips ?

Antwoord
Louise 18 april 2020 - 11:59

Ik heb even gezocht op internet wat de verklaring zou kunnen zijn. Barsten kunnen optreden wanneer de temperatuur te hoog is. Elke oven heeft een (geringe) variatie. Het kan zijn dat jouw oven misschien net iets warmer is. Een Japanse cheesecake is sowieso een gevoelig baksel. 🙂 Je kunt de volgende keer misschien een iets lagere stand proberen tijdens de eerste 18 minuten van de baktijd en daarna de rest van stap 9 aanhouden. Hopelijk komt ie dan beter uit de oven. Qua smaak maken de barsten gelukkig niet uit.
Groetjes, Louise

Antwoord
Frederick 18 augustus 2020 - 16:39

De cream of tartar kan vervangen worden door een tl citroenzuur.
Is er geen bakpoeder nodig?

Antwoord
Louise 18 augustus 2020 - 17:16

Er is in dit recept inderdaad geen bakpoeder nodig. De eiwitten zorgen in dit geval voor de luchtigheid van de taart.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.