Broodjes gevuld met blauwe kaas en druiven

by Louise

foto2comprIn mijn zoektocht op internet naar een recept voor Engelse muffins, kwam ik al “klikkend” bij deze broodjes met blauwe kaas en druiven van Paul Hollywood terecht. Voor degene die deze meneer met de glamoureuze achternaam nog niet kennen, hij is één van de juryleden van `The Great British Bake Off’. Met zijn uitgebreide kennis van (brood) bakken voorziet hij de kandidaten van tips bij de Engelse voorloper van `Heel Holland Bakt`. Zijn recept voor deze platte broodjes die je in een pan bereidt spraken me direct aan. Ze zijn namelijk gevuld met gesmolten pittige blauwe kaas en zoete witte druiven, een heerlijke combinatie!

Enigszins afgeweken van mijn muffin zoektocht ben ik toen met dit recept aan de slag gegaan. Het uitrollen van het gevulde deeg met de druiven is soms wat lastig (pas op voor spetters!), maar je moeite wordt zeker beloond. Nog diezelfde avond hebben wij van deze broodjes gesmuld in combinatie met een lekkere groene salade.

Dit recept is voor 12 broodjes van ongeveer 18 cm. Voordat je begint kun je hier een filmpje zien, waarin Paul Hollywood laat zien hoe je deze broodjes bereidt.

Ingrediënten:

 • 500 g tarwebloem (geschikt voor brood)
 • 10 g instant gist
 • 10 g zout
 • 30 g zachte boter
 • ongeveer 300 g lauw water (de hoeveelheid water wat je nodig hebt kan iets schelen per soort bloem)

voor de vulling:

 • 250 g Stilton kaas, of een andere pittige blauwe kaas
 • 24 pitloze witte druiven, gehalveerd
 • olijfolie om te bakken

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten bij elkaar, maar houd een klein deel water apart. Kneed het door en als het deeg te droog is voeg je de rest van het water toe. De bedoeling is om een iets plakkerig deeg te krijgen, die wel makkelijk loslaat van de kom. Kneed het deeg met de hand of de machine gedurende 10 minuten. Laat het deeg dan in een ingevette en afgedekte kom rijzen gedurende 1 uur op kamertemperatuur tot het is verdubbeld in volume.
 2. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Neem een stuk deeg, maak het iets platter en doe er dan wat Stilton kaas (20 g) en 4 halve druiven op. Sluit het deeg om de vulling als een soort “knapzak” en knijp het dicht. Draai het deegpakketje om met de sluiting naar beneden.
 3. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deegpakketje met een deegroller voorzichtig tot een platte cirkel van ongeveer 18 cm. Het kan zijn dan er hier- en daar wat druivensap lekt. Dat is niet erg, strooi er dan wat bloem over.
 4. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de broodjes stuk voor stuk, gedurende ongeveer 2-3 min per zijde. Laat ze iets afkoelen, maar eet ze nog warm op. Ik heb ze later nog even opgewarmd in de oven.

Tip: Je kunt met dit recept prima variëren denk ik, zolang de vulling maar niet te hard is, omdat het deeg dan scheurt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een combinatie van gedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas, of een combinatie van kaas met gedroogde vijgen of abrikozen. Mijn dochter heeft zelfs een zoete combinatie geprobeerd met banaan en Nutella! Op zich een leuk idee, maar de hoeveelheid Nutella die je nodig blijkt te hebben voor de juiste balans is teveel om in het deeg te rollen. broodjes met blauwe kaas en druiven 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.