Sticky Colakip met Coleslaw

by Louise

sticky colakip 1Mijn dochter maakte voor ons een tijdje geleden colakip, nadat ze het recept op Foodgloss had gezien. Eerlijk gezegd was ik aanvankelijk een beetje sceptisch. Niet over mijn dochters kookkkunsten (dat zit wel goed), maar over het gebruik van cola in een kiprecept. Ik kon me er geen voorstelling van maken en al helemaal niet toen de cola in de pan begon te bruisen!! Echter 45 minuten later was mijn mening totaal veranderd. Het “schuimige brouwsel” in de pan bleek namelijk getransformeerd tot een kruidige en sticky saus die als een glimmende jas om de malse kip hing, echt heel lekker!!

Gek genoeg deed het me ook een beetje denken aan de Chinese kip van mijn oma. We hebben het ondertussen al een paar keer gemaakt en het recept heb ik inmiddels een klein beetje gewijzigd. Ik heb gember toegevoegd om de Aziatische smaak te verhogen en de kipfilet vervangen door malse kippendijfilet. Snijden en bakken van de kip is niet nodig, je doet gewoon alle ingrediënten hup in één keer in de pan op het vuur. Een kind kan de was doen…of de maaltijd koken!Ik heb er een frisse coleslaw (koolsalade) bij bedacht op basis van Chinese kool. Je kunt er frietjes bij serveren of gebakken aardappels uit de oven zoals in dit recept. Dit is genoeg voor ongeveer 4 -5 personen.

Ingrediënten:

Voor de colakip:

 • 750 g kippendijfilet (of 1 kg kipkluifjes, zie tip onderaan)
 • 2 knoflook
 • 330 ml cola (merk maakt niet uit, maar géén cola light)
 • 1/2 tl gemberpoeder
 • zwarte peper naar smaak
 • 4 el zoete sojasaus (ketjap manis)

Voor de gebakken aardappelen:

 • 800 g aardappelen, licht kruimig
 • 2 el olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Voor de coleslaw:

 • 1/2 Chinese kool, in dunne reepjes
 • 1 winterpeen (of 4-5 wortelen), grof geraspt
 • 3 bosui, gesnipperd
 • 1 citroen, alleen het sap
 • 2 el kwark of dikke yoghurt
 • 2 el yoghurt mayonaise
 • 1 tl Franse mosterd
 • 1 tl suiker
 • zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 220°C (hetelucht), dit is alvast voor de aardappelen. Doe alle ingrediënten voor de colakip in een pan en zet deze op het vuur. Breng het aan de kook met een deksel op de pan. Als het eenmaal kookt haal je het deksel van de pan en laat je de kip gedurende 40 – 45 min op een halfhoog vuur pruttelen. Roer de kip af en toe om en laat de saus zover inkoken tot het bijna allemaal is verdampt en in een stroperige saus is veranderd. Let de laatste 5 minuten wel goed op dat de saus niet verbrandt, zet desnoods het vuur laag. Maak terwijl de kip pruttelt de aardappel en de coleslaw.
 2. Schil de aardappelen eventueel, bij jonge aardappelen kun je de schil gewoon laten zitten. Snijd de aardappelen in stukken van ongeveer 2 cm. Doe de aardappelen in een grote ovenschaal of leg ze op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Dep de aardappelen droog met keukenpapier. Druppel de olijfolie erover en strooi er peper en zout op. Hussel het om en bak de aardappelen in 25-30 min in de oven tot ze goudbruin zijn. Draai ze tussendoor 1 tot 2 keer om.
 3. Maak de dressing voor de coleslaw; meng het citroensap met de mosterd, kwark, yoghurt mayonaise, suiker, zout en peper. Giet dit over de kool, wortel en bosui en hussel tot alles goed gemengd is. Doe de dressing kort voordat je aan tafel gaat over de salade, anders verliest de groente zijn knapperigheid.

Tip: je kunt dit recept ook gebruiken voor kipkluifjes, neem hiervoor 1 kg borrelkluifjes en gebruik verder dezelfde ingrediënten en bereidingswijze als bij de sticky chicken. Bestrooi de kluifjes met gesneden bosui, sesamzaadjes en eventueel wat gesnipperde rode chilipeper.Sticky colakip 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

4 reacties

emmaiscooking 14 oktober 2015 - 06:36

Ik heb het inderdaad wel vaker gehoord, de combinatie cola met kip! Nog nooit zelf geprobeerd, ik moet me er toch echt eens aan gaan wagen!

Antwoord
KeukenAtelier 14 oktober 2015 - 07:36

Moet je zeker doen Emma!

Antwoord
Erna 15 april 2017 - 10:57

Er werd hier met verbazing en enig wantrouwen naar de ingrediënten gekeken maar het resultaat was heerlijk. Het wat een heerlijke en makkelijk te bereiden maaltijd.
Groetje Erna

Antwoord
Louise 15 april 2017 - 11:04

Waarschijnlijk waren ze bij jou thuis net zo wantrouwend als ik aanvankelijk was over dit recept. Maar het is inderdaad verbazingwekkend lekker en zo simpel te bereiden. Dankjewel voor je leuke reactie Erna!! Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.