Mexicaanse Maaltijdsalade

by Louise

Mexicaanse maaltijdsaladeHet recept voor deze maaltijdsalade heb ik vorige zomer bedacht en sindsdien al vele keren “uit de losse pols” gemaakt, hoog tijd dus om het recept een keer netjes op te schrijven. Deze Mexicaanse salade is supersnel te bereiden, ik bedenk me nu dat “Speedy Gonzales Salade” misschien een betere naam is. Bij kinderen valt deze maaltijd ook erg in de smaak, wie lust er immers géén tortilla chipjes bij het avondeten! Maar behalve chips bevat deze salade natuurlijk ook heel veel vrolijk gekleurde groente.

Schrik niet van de lijst met ingrediënten, want behalve de groente en de chips valt het wel mee. Voor het marineren van de kip kun je eventueel een kant-en-klare kruidenmix gebruiken, maar de meeste kruiden die ik hiervoor heb gebruikt heb je waarschijnlijk al in huis. Deze salade is ook ideaal om mee te nemen voor een picknick, neem dan wel de dressing apart in een potje mee en voeg die pas op het laatst toe. Voor de vegetariërs onder ons heb ik een lekkere variant bedacht (zie tip onderaan). Aan de slag, Arriba, Arriba, Andela, Andela!

Deze salade is voldoende voor 5 – 6 personen. De salade op de foto is de helft van het onderstaande recept.

Ingrediënten:

Voor de marinade:

 • 1 teen knoflook, geperst
 • 2 tl piri piri kruiden, of tacokruiden (of een mengsel van 1/4 tl chilipoeder, 1 tl oregano, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl komijnpoeder, 1/2 tl zout (of naar smaak), zwarte peper naar smaak)
 • 1 el olijfolie
 • 500 g kipfilet in reepjes

Voor de salade:

 • 1 blik kidneybonen (netto 250 g), afgespoeld en uitgelekt
 • 1 blik mais (netto 285 g), uitgelekt
 • 1 rode paprika, in blokjes
 • handje cherrytomaten, gehalveerd
 • 1 bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
 • 2 rijpe avocado in blokjes*
 • 1 zak tortilla chips (“nacho cheese” is lekker)
 • 1 bekertje zure room (125 ml)
 • 1/4 tl (gerookte) paprikapoeder
 • 6 el geraspte belegen kaas
 • 1 kleine ijsbergsla, in reepjes

*Een handige manier om een avocado in blokjes te snijden is als volgt: halveer de avocado en verwijder de pit. Kerf met een mesje verticale en horizontale lijnen in het vruchtvlees tot aan de schil. Nu kun je met gemak de voorgesneden avocado blokjes met een lepel eruit lepelen.

Voor de dressing:

 • zwarte peper naar smaak
 • 1/4 tl zout
 • 4 el limoensap (ongeveer 2 limoenen)
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 el honing
 • 4 el olijfolie
 • 1/4 tl komijnpoeder
 • tabasco naar smaak

Voor de maten van de eetlepel (el) en theelepel (tl) heb ik maatschepjes gebruikt die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepel.Mexicaanse maaltijdsalade 2Bereiding:

 1. Marineer de kipfilet met de kruiden naar keuze. Als je tijd hebt laat je de kip minimaal 30 min tot een nacht marineren en anders bak of grill je de kip gelijk. Laat de kip op een bord een iets afkoelen.
 2. Maak een dressing van alle genoemde ingrediënten, het makkelijkst is het om deze in een potje te doen en goed te schudden (met de deksel erop natuurlijk).
 3. Leg op één of twee grote schalen of individuele bordjes eerst een laagje van de ijsbergsla en verdeel er dan de rest van de groenten op. Verdeel ook de blokjes avocado, de kipreepjes, geraspte kaas en koriander erover. Schep wat zure room op de salade en strooi er een beetje (gerookte) paprikapoeder op. Schik de tortilla chips rondom en serveer de rest van de chips erbij om lekker over de salade te verkruimelen.
 4. Schenk de dressing pas op het laatst over de salade, zodat alles mooi knapperig blijft.

Tip: Wil je de salade vegetarisch houden dan kun je de kip vervangen door plakjes champignons en deze bakken met de ingrediënten van de marinade. Of je zou in plaats van champignons ook extra peulvruchten kunnen toevoegen (zwarte bonen, linzen, kikkererwten) en deze eerst even bakken met 1 gefruite ui en de ingrediënten van de marinade om ze extra smaak te geven.

Voor wie niet (meer) weet wie Speedy Gonzales is, kijk dan hier. Goed opletten, hij is zo weg!Mexicaanse maaltijdsalade 3Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

3 reacties

emmaiscooking 1 september 2015 - 06:31

Een ontzettend vrolijke salade! Daar kun je nog eens mee aankomen!

Antwoord
Jolein 21 april 2022 - 15:58

Mooie en lekkere salade! 😀 Bedankt voor het recept!

Antwoord
Louise 26 april 2022 - 11:00

Graag gedaan! Fijn dat het in de smaak is gevallen! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.