Maaltijdsalade met Vis

by Louise

maaltijdsalade illustratieDe eerste scholen zijn vandaag weer begonnen voor een deel van Nederland en het “gewone” leven komt langzamerhand weer op gang. De blanco agenda’s van de afgelopen weken worden weer gevuld met de nodige afspraken en activiteiten. Daarom is het deze maandag weer tijd voor een makkelijke maaltijd en omdat de zomer nog in volle gang is (ahum) staat er vandaag een lekkere maaltijdsalade op tafel. De salade is royaal gevuld met veel verse groente, gezonde vis en een frisse citroendressing. Je kunt dit recept maken zoals hieronder staat beschreven, maar dit gerecht leent zich ook prima voor allerlei variaties (zie de tips).

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de dressing:

 • 2 citroenen, alleen het sap
 • 1 el grove mosterd
 • 1/2 el honing
 • zout en zwarte peper naar smaak
 • 50 g olijfolie
 • 1 el kappertjes, gehakt
 • 2 el verse dille, gehakt (peterselie of basilicum kan ook)
 • 1 teentje knoflook, geperst

Voor de salade:

 • 500 g vastkokende aardappelen (met rode schil)*
 • 150 g cherrytomaatjes
 • 1/2 komkommer
 • 1 bosje radijs
 • 1 zak gemengde sla
 • 3 bosuien
 • 600 g gestoomde (warm gerookte) makrelen** (na het fileren 360 g)

*Je kunt ook een zak voorgekookte krieltjes gebruiken. Je moet ze dan alleen nog even koken tot ze helemaal gaar zijn.

**Pas op voor de graatjes in de vis! Ondanks dat je de makrelen goed fileert kan er soms een enkel graatje in de vis achterblijven, houd daar rekening mee. Ook makreelfilets zijn niet 100% graatvrij. Als er kleine kinderen mee-eten, zou ik kiezen voor een alternatief.

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen, of laat zoals in mijn geval de schil gewoon zitten. Snijd de aardappels in plakjes van 1/2 cm dikte en kook ze gaar.
 2. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten hiervoor te mengen. Het makkelijkst gaat dit door alles in een gesloten potje te schudden. Giet de aardappels af als ze gaar zijn en doe de helft van de dressing erbij. Hussel het om en laat ze afkoelen, in de dressing.
 3. Fileer de makreel, en verdeel de vis in mooie stukjes. Halveer de tomaatjes, snijd de radijsjes in dunne plakjes en doe dit ook met de komkommer.
 4. Leg op elk bord (of doe alles in een grote schaal) de slablaadjes, dan de afgekoelde aardappelplakken en alle groente. Verdeel tenslotte de stukjes makreel (of andere vis) er over en strooi er eventueel een beetje extra dille over. Schenk de rest van de dressing over de salade en je maaltijdsalade is klaar!

Tips: Wat ook erg lekker is in deze salade zijn: partjes sinaasappel, avocado, jonge bladspinazie, gekookte sperziebonen (of haricots vert) of partjes gekookt ei.  Je kunt de samenstelling variëren naar eigen smaak (of wat er maar net in je koelkast ligt). Als alternatief voor de makreel kun je denken aan (gerookte) zalm of forel, sardien uit blik, garnalen of tonijn.

maaltijdsalade met visVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

annemieke 22 augustus 2015 - 07:20

Deze salade lijkt me heerlijk! Ga ik proberen, nu nog hopen dat de kinderen er niet van alles uit vissen.

Antwoord
KeukenAtelier 22 augustus 2015 - 09:11

Haha Anemieke! Ja, hopelijk wordt de salade niet leeg “gevist”. Hier thuis is hij “kidsproof” gebleken, dus goede hoop! Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen enorme fan van radijs ben, maar in een salade als deze vind ik het wel lekker, dus wie weet…..

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close