Spinazie taart met tonijn

by Louise

spinazie taart met tonijnDeze ovenschotel komt bij ons doordeweeks al jaren met enige regelmaat op tafel. Een pittige vulling van tonijn en champignons op een knapperige bodem doen je bijna vergeten dat er ook nog veel spinazie in zit. Mocht spinazie op de zwarte lijst  van één van je kinderen staan, dan is dít je recept! Het is bovendien vrij makkelijk te maken en als je de baktijd in de oven niet meerekent, ook snel klaar. Daarentegen kun je in de 40 minuten dat deze taart in de oven staat iets ontspannends doen. Of je kunt, indien de kabouters met vakantie zijn, alvast je keuken opruimen.

Vrijwel alle ingrediënten haal je uit de vriezer of voorraadkast, wat erg prettig is als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om boodschappen te doen. Dit recept stamt nog uit mijn studententijd. Ik at het toen bij een vriendin, tijdens één van de vele etentjes met studiegenoten. Inmiddels hebben onze kinderen nagenoeg allen dezelfde leeftijd als wij destijds (…slik!) en toen ik haar laatst vertelde over dit gerecht, bleek ze het helemaal vergeten. Daarom is hier voor haar, én allen die behoefte hebben aan een lekkere en makkelijke maaltijd, het recept!

Dit recept is voor 3-4 personen en ik heb hiervoor een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm gebruikt.

Ingrediënten:

 • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
 • 450 g diepvries spinazie (níet a la crème)
 • 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes
 • 1 ui, fijngesneden
 • beetje olijfolie
 • 2 blikjes tonijn* in olie
 • 4 el yoghurtmayonaise (yogonaise)
 • 1 1/2 tl mosterd
 • nootmuskaat
 • peper en zout

*Als je geen vis lust is dit een prima gerecht om het toch een keer te proberen. Durf je het toch niet aan, dan zou je de tonijn kunnen vervangen door ham of gerookte kip.

Bereiding:

 1. Laat de spinazie ontdooien in een zeef, zodat al het overtollige vocht eruit lekt (je kunt dit het beste al in de ochtend doen). Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en bekleed hem met de plakjes bladerdeeg. Het makkelijkst gaat dat als volgt: leg één plakje bladerdeeg in de schaal, leg er een tweede iets overlappend naast en druk de randen vast. Ga zo door tot de hele schaal als een soort  “patchwork” is bekleed. Zet de schaal weg en begin met de tonijnvulling.
 2. Fruit de ui in een beetje olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Bak dan de champignons mee tot ze een beetje bruin zijn en hun vocht verdampt is. Voeg dan de tonijn, yogonaise en mosterd toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat (liefst versgeraspt).
 3. Verdeel de tonijnvulling op het bladerdeeg en strijk het een beetje glad. Druk het vocht uit de spinazie en verdeel deze over de tonijnvulling.
 4. Bak de spinazietaart in een voorverwarmde oven op 190°C (hetelucht) gedurende 40 minuten. Als de taart te bruin dreigt te worden, dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem nog in de oven staan. De 40 minuten baktijd is nodig om de bodem droog gebakken en krokant te krijgen.spinazie taart met tonijn 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

annemieke 29 augustus 2015 - 09:54

Hoi Louise de spinazietaart was heerlijk! Weer eens iets anders dan spinazietaart met knakworst.

Antwoord
KeukenAtelier 29 augustus 2015 - 10:10

Bedankt voor je reactie Annemieke en fijn dat het in de smaak is gevallen! Ik kan me inderdaad voorstellen dat je wel eens iets anders dan knakworst wilt?.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.