Kerstboom Broodjes

by Louise

kerstboom broodjesDe Kerstdagen zijn voorbij, maar ik wilde dit recept toch nog met jullie delen. Ik heb deze Kerstboom broodjes vorige week voor het eerst gemaakt als onderdeel van het voorgerecht op Eerste Kerstdag, maar ze zijn niet alleen leuk bij het Kerstdiner of Kerstontbijt. Deze Kerstboom broodjes kunnen ook een lekkere en decoratieve aanwinst zijn voor een buffet of gourmet tijdens Oudejaarsavond. Dus wie weet is dit nog een leuk idee voor een creatieve culinaire activiteit aan het einde van dit jaar!

kerstboom broodjesDit recept is goed voor 3 boompjes van 15-20 cm hoogte, voor 4-10 personen.

Ingrediënten:

 • 300 g broodbloem (van goede kwaliteit)
 • 6 g instant gist
 • 5 g zout
 • 130 g melk, lauwwarm
 • 1 ei (L, 60 gram ongeveer), losgeklopt
 • 35 g zachte boter
 • 8 g suiker
 • eventueel geschaafde amandelen of maanzaad (ter decoratie)

Bereiding:

 1. Doe 40 g van het ei en alle overige ingrediënten, behalve de boter in een kom (bewaar de rest van het ei voor straks). Kneed er een deeg van en voeg na 8 min de boter toe. Kneed nog een paar min door tot alle boter is opgenomen en je een stevig deeg hebt.PicMonkey Collage2
 2. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen. Maak 15 porties van het deeg als volgt: 3x10g, 3x 20g, 3x35g, 3x50g, 3×60 g. Maak bolletjes van de porties en laat deze afgedekt 10 min rusten.
 3. Maak platte schijven van de bolletjes van 1 cm dikte en maak een afdruk van 3 lijnen zodat je 6 parten hebt (zie foto). Snijd de verticale lijn in tot iets van de rand verwijderd. Open het rondje en snijd de andere inkepingen op dezelfde manier (bijna tot de rand) in. Breng de uiteinden naar elkaar toe zodat de punten naar buiten wijzen en druk de uiteinden vast, zodat je ster gesloten is.PicMonkey Collage
 4. Laat de sterren nu 1 uur afgedekt rijzen en verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 180°C (conventioneel).
 5. Bestrijk de sterren met het restje ei dat is losgeklopt met één eetlepel melk. Leg eventueel een amandelschilfer op elke punt van de ster of bestrooi met sesam-, maanzaad- of lijnzaadjes.
 6. Bak ze in de oven gedurende 15-17 min tot ze goudbruin zijn en laat ze daarna afkoelen op een rooster. Stapel de broodjes in goede volgorde op tot drie boompjes en plaats de drie kleinste sterretjes bovenop de boompjes. Je kunt een cocktailprikker of satéprikker in het kleinste sterretje prikken, zodat hij beter in de boom overeind blijft.kerstboom broodjesTips:
 • Voeg oregano, rozemarijn, dille of andere kruiden toe voor kruidenbroodjes. Voeg de kruiden toe tegen het einde van het kneden.
 • Je kunt je broodjes invriezen en voor gebruik kort in de oven “oppiepen” gedurende 5 min, op 180°C.kerstboom broodjesVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

sebastiaan 16 november 2015 - 13:38

Beste,

Er staat 5g en 8g suiker. Dus totaal 13g suiker toevoegen?

Antwoord
KeukenAtelier 16 november 2015 - 13:49

Hallo Sebastiaan,
Bedankt voor je opmerkzaamheid! Ik bedoelde eigenlijk 5 g zout en 8 g suiker en heb het inmiddels verbeterd. Veel plezier met het recept. Vrijdag 20 november komt mijn kerstboom brood recept op mijn blog, het winnende recept van de wedstrijd “het lekkerste kerstbrood van NL”. Misschien vind je dat ook een leuk recept.
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.