Aardbeien cakerol met decoratief patroon

Aardbeien cakerol met decoratief patroon (recept met video)

by Louise

Aardbeien cakerol met uniek patroonZoals jullie misschien al weten ben ik een grote fan van het maken van een rol cake. In  mijn laatste cakerol recept hield ik  al een pleidooi voor de praktische voordelen van een opgerolde cake. Naar mijn idee is dit een ideale vorm van cake bakken en kun je er ook naar hartenlust mee variëren. Deze aardbeien cakerol is ook zo’n variant, die al een tijdje op mijn lijst stond om eens te proberen. Enige huivering voor het aanbrengen van het decoratieve patroon weerhield me er tot nu van. Maar ik ben blij dat ik het heb geprobeerd. Het is namelijk ontzettend leuk om te doen en het resultaat is verbluffend! In mijn hoofd borrelen allerlei nieuwe ideeën op voor een vervolg hierop…

Cakerol met aardbeien patroon

Het maken van deze aardbeien cakerol is wel een beetje een uitdaging en het is overbodig om te zeggen dat een marmercake of boterkoek sneller is gemaakt. Maar het is zeker de moeite waard om te proberen! Om jullie te helpen heb ik er een video van gemaakt met uitgebreide uitleg. Ook in de beschrijving hieronder kun je het uitgebreid nalezen. Hierdoor zal jullie poging waarschijnlijk net zo goed slagen als de mijne. Mocht je na het lezen dit alles toch een brug te ver vinden, laat het decoratieve patroon dan gewoon achterwege. Voor de smaak van de cake maakt het helemaal niets uit en deze cake is té lekker om ‘m niet te maken. 🙂

Vulling met ricotta en rozenwater

De structuur van de cake is luchtig, maar toch iets compacter dan die van een biscuit. Waardoor hij niet alleen erg lekker is, maar zich ook goed laat oprollen zonder scheuren. De vulling van deze aardbeien cakerol is gemaakt van slagroom en ricotta. Meestal gebruik ik hiervoor slagroom en mascarpone, maar ricotta maakt de vulling net wat “lichter”, wat goed past bij deze zomerse cake. Uiteraard zitten er ook verse aardbeien in de vulling, de buitenkant had dit al verklapt. Samen met een beetje vanille en rozenwater is dit een heerlijke combinatie!Aardbeien cakerol met motief

Veelzijdig bakplezier met rechthoekige bakplaat

Voor het maken van de basis van deze cakerol heb ik een rechthoekige bakplaat gebruikt. Deze bakvorm heb ik gekregen van Baktotaal, een online winkel waar je naast vele bakbenodigdheden ook diverse ingrediënten kunt kopen om thuis aan de bak te kunnen. Een handige rechthoekige serveerschaal met bijpassende stolp (zie foto) kun je er ook vinden. Ideaal, niet alleen om je cakerol op te serveren, maar ook om deze afgedekt te kunnen bewaren in de koelkast.

Mocht je je afvragen wat je nog meer kunt maken met deze rechthoekige bakplaat, dan heb ik hier nog wat inspiratie. Ik gebruik dit type bakvorm namelijk best vaak zoals je kunt zien in de volgende recepten:

Ingrediënten aardbeien cakerol (voor 10-12 personen):

Voor de cake (beslag):

 • 4 eidooiers (L)
 • 50 g suiker
 • snufje zout
 • 80 g water
 • 50 g olijf- of zonnebloemolie
 • 1 tl vanille extract Gourmet (Nielsen Massey)
 • 90 g patentbloem
 • 15 g maizena

Voor de cake (meringue):

 • 4 eiwitten (L)
 • 40 g suiker
 • 1 tl maizena

Voor het decoratiebeslag:

Voor de vulling:

 • 125 g ricotta*
 • 200 g slagroom
 • 50 g poedersuiker
 • 1 zakje slagroomversteviger, optioneel**
 • 1 tl vanille extract
 • ½ tl rozenwater ***
 • 1 el verse citroensap
 • 250 g aardbeien, in kleine stukjes of dunne plakjes

*  Ricotta bevat minder vet dan slagroom. Hierdoor wordt de vulling wat “lichter” wat ik erg lekker vind bij deze cake. Als je ricotta niet lekker vindt, vervang deze dan door 125 g mascarpone in combinatie met 200 g slagroom. De slagroomversteviger is dan waarschijnlijk niet nodig.

** Slagroomversteviger maakt de vulling net iets steviger. Normaal gebruik ik het niet, maar vanwege de ricotta en de aardbeien in de vulling heb ik het dit keer wel gebruikt. Ik heb het ook zonder slagroomversteviger geprobeerd. Dat is zeker een werkbare optie, maar de room is dan net iets minder stabiel.

*** Ik heb dit keer rozenwater van Nielsen Massey gebruikt, deze is sterker dan die van andere merken die ik in eerdere recepten heb gebruikt. De intensiteit van het aroma verschilt dus per merk, hou hier rekening mee. Ik vind ½ tl van dit merk voor dit recept een goede verhouding. Proef het voor de zekerheid zelf want rozenwater is erg lekker in combinatie met aardbeien maar teveel ervan niet.

Aardbeien patroon voor cakerolBenodigdheden:

 • Aardbeien sjabloon, klik hier om het te downloaden
 • 3 vellen bakpapier
 • 3 spuitzakken (tip met cocktailprikker doorprikken)
 • Of 3 cornetjes (zelfgemaakte spuitzakjes van bakpapier, klik hier om te zien hoe je die maakt)
 • Rechthoekige bakplaat (25 x 37 cm)
 • 3 cocktailprikkers, eventueel
 • 2 beslagkommen (1 middelgrote en 1 grote)
 • 3 kommetjes voor het decoratiebeslag
 • mixer, spatel, paletmes (om beslag glad te strijken)

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

Bereiding aardbeien cakerol:

 1. Print de sjabloon met het aardbeienpatroon. Knip de randen af zodat hij goed in de bakvorm past. Het midden van de sjabloon moet 15 cm vanaf de linker rand van de bakvorm liggen (dus niet in het midden van de vorm). Op deze manier komt het patroon uiteindelijk in het midden van de cake rol te liggen. Knip een vel bakpapier op maat en leg deze bovenop de sjabloon. Vet het bakpapier in met een beetje olie en leg eventueel iets zwaars (bijvoorbeeld 4 blikjes tomatenpuree) op de 4 hoeken van het bakpapier om te voorkomen dat het bakpapier verschuift tijdens het opspuiten van het decoratiepatroon.
 2. Leg 3 spuitzakjes klaar. Tip: de opening in de punt van de spuitzak moet zeer klein zijn! Bij sommige spuitzakken gaat na het openknippen de punt pas open als er een (te groot) stuk van de punt is afgeknipt. Knip daarom een klein stukje af van de punt en duw er voorzichtig een cocktailprikker doorheen om het gaatje te openen. De diameter van dit gaatje is dan precies groot genoeg. Als alternatief voor een spuitzakje is een zelfgemaakt cornetje van bakpapier ook prima. Hier zie je hoe je die eenvoudig kunt maken.
 3. Splits de eieren. Doe de eidooiers in een middelgrote kom en de eiwitten in een grote. Klop met de mixer de eidooiers met suiker en zout tot een dik en taai mengsel (in ongeveer 5 minuten). Voeg water, olie en vanille toe en mix een halve minuut tot het schuimt. Zeef de bloem en maizena erboven en mix tot alles is gemengd (hooguit 1 minuut).
 4. Was de gardes goed schoon voordat je verdergaat met de meringue. Meng de suiker en maizena in een kommetje tot er geen klontjes in de maizena zitten. Voeg dit toe aan de eiwitten en klop dit met de mixer tot een meringue (in een paar minuten). Laat de gardes in de kom achter, want deze zijn straks weer nodig om de meringue weer even op te kloppen.
 5. Ga verder met het decoratiebeslag. Doe in 3 kommetjes elk 1 tl (eidooier)beslag en meng dit met kleurstof: in kommetje A 2 druppels roze kleurstof, kommetje B 8 druppels rood en kommetje C 6 druppels groene kleurstof. Voeg dan aan elk kommetje 1 el meringue toe en meng dit tot 3 egaal gekleurde mengsels. Doe elke kleur in een spuitzak (of cornetje). De hoeveelheden lijken weinig, maar ik hield na het maken van het patroon van alle drie kleuren nog beslag over. Kleurstof van een ander merk kan variëren in sterkte, probeer dan eerst een kleinere hoeveelheid kleurstof en voeg dan toe, in dien nodig.
 6. Verwarm de oven voor op 170 °C (conventioneel).
 7. Nu komt het leukste deel van het recept: het opspuiten van het decoratiebeslag! Begin met het roze beslag voor de lichte delen van de aardbeitje. Maak dan de groene kroontjes met het groene beslag, deze zijn wat lastiger te maken. Je kunt dit vereenvoudigen met behulp van een cocktailprikker: spuit een beetje beslag binnen de lijnen en “sleep” met de punt van de cocktailprikker het beslag in elk puntje om het motief op te vullen. Je “tekent” als het ware met beslag. Tot slot maak je de rest van de aardbei met het rode beslag. Ook hier kun je de punt van de cocktailprikker gebruiken om de vorm te verfijnen. En onthou dat het sjabloon slechts een leidraad is waar je een hier en daar van kunt afwijken. Verwijder de blikjes tomatenpuree en bak het decoratiebeslag op de bakplaat 2 minuten in de oven. Hierna is het beslag stabiel genoeg om het cakebeslag over te verdelen.
 8. Maak het cakebeslag verder af. Klop de meringue weer op met de mixer tot hij weer stijf is (inmiddels is de luchtigheid namelijk afgenomen). Meng de meringue in 3 etappes door het eidooierbeslag tot een homogeen, maar luchtig beslag.
 9. Verwijder het sjabloon onder het bakpapier. Giet het beslag uit over het bakpapier en verdeel deze voorzichtig (ivm het decoratiebeslag) en gelijkmatig met een paletmes. Tik de bakplaat een paar keer op het aanrecht om grote luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de cake gedurende 14 minuten tot hij lichtbruin en gaar is.
 10. Haal de cake uit de oven en tik de bakplaat 3 keer op het aanrecht. Dit schijnt goed te zijn om krimpen van cake te voorkomen. Snijd de cakeranden los van de bakvorm. Leg een vel bakpapier op de cake met daar bovenop een taartrooster. Draai de cake om zodat hij op het cakerooster ligt. Til de bakvorm er vanaf en verwijder nu het bakpapier van de cake (voorzichtig anders trek je het motief mee). Als het goed is kun je nu je mooie aardbeienmotief bewonderen (tadaaah!). Leg een nieuw vel bakpapier erop tegen het uitdrogen en laat de cake afkoelen (duurt ongeveer een half uur).
 11. Maak ondertussen de vulling. Klop met de mixer eerst de ricotta los, samen met de poedersuiker, vanille, citroensap en rozenwater. Voeg dan de slagroom toe met de slagroomversteviger en klop de roomvulling stijf. Bewaar het in de koelkast tot gebruik. Maak de aardbeien schoon en snijd deze in kleine stukjes of in dunne plakjes (5 mm). Halveer de plakjes als ze groot zijn, zodat ze straks makkelijk mee opgerold kunnen worden in de cake.
 12. Wanneer de cake is afgekoeld draai je hem om (met het bakpapier erop). Verwijder nu het bakpapier dat op de andere zijde van de cake ligt (de niet gedecoreerde zijde). Let op: de gedecoreerde (onderkant) van de cake is asymmetrisch, het aardbeienpatroon ligt aan één kant van het midden. Kijk dus waar deze kant ligt. De helft waar het aardbeien motief ligt is het deel waar het oprollen mee eindigt. Het andere deel, de korte zijde waarmee het oprollen begint draai je dus naar je toe.
 13. Verdeel de roomvulling over de cake en strijk het glad met een paletmes. Houd 3 cm aan het einde vrij (waar het oprollen straks eindigt). Je kunt eventueel met een kartelmes de gehele zijde aan de korte kant waar het oprollen eindigt onder een schuine hoek wegsnijden. Hierdoor eindigt de cakerol niet op een rand van de cake, maar wat geleidelijker zodat hij goed op de naad blijft liggen. Verdeel de plakjes of stukjes aardbei over de room, druk ze iets aan en rol de cake op. Doe dit voorzichtig en met beleid. Het bakpapier waar de cake op ligt kun je hierbij gebruiken om de cake de goede kant op te duwen bij het rollen. Als er wat van de vulling uit de zijkanten is gelopen, duw dit dan terug. De zijkanten hoeven niet perfect te zijn, deze kun je voor het serveren afsnijden.
 14. Wikkel de cakerol in het bakpapier en laat hem een paar uur opstijven in de koelkast.
 15. Snijd voor het opdienen eventueel de “lelijke” uiteinden van de cakerol af.

Deze aardbeien cakerol is, ook na een paar dagen bewaren in de koelkast, nog erg lekker! De aardbeien geven na een dag wel wat kleur af aan de slagroom, maar de smaak en textuur van de cake blijven goed.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Aardbeien cakerol met decoratief patroonDit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

7 reacties

Lucienne 28 mei 2021 - 10:46

Hoi Louise, bedankt voor het recept! Ik heb er een vraagje over, had de plak cake gisteren gebakken, maar trok de decoratie los terwijl ik het bakpapier (voorzichtig) verwijderde. Ik had het bakpapier licht ingestreken met olie voordat ik de aardbeitjes erop aanbracht. Heb jij dat ook weleens gehad?
Groetjes,
Lucienne

Antwoord
Louise 3 juni 2021 - 15:51

Hoi Lucienne,
Ik heb dit niet meegemaakt. Ik kan dus ook alleen maar gissen wat de reden kan zijn geweest: misschien waren de aardbeitjes iets te dun opgespoten en moet de laag iets dikker, of misschien zijn de aardbeitjes iets te lang of te heet gebakken en daardoor te droog geworden bij het voorbakken waardoor ze sneller loslaten. Hopelijk gaat het bij een (hopelijk) volgende poging helemaal naar wens.
Groetjes,
Louise

Antwoord
Lucienne 25 juni 2021 - 20:31

Hallo Louise,

Dank je wel voor je antwoord, ik vermoed dat ik ze te dun had opgespoten, ga het nog eens proberen!

Groetjes,
Lucienne

Antwoord
Jorinde 7 juni 2021 - 10:55

Blij dat ik je site ontdekt hebt! Helemaal mijn stijl en heel helder en leerzaam. Ik ga aardbeien in mijn biscuitdeeg/ronde aardbeientaart gevuld met amandel en room intekenen, en het daarna afwerken met een laagje glans op basis van coulis. Je inspireert me..

Antwoord
Louise 8 juni 2021 - 10:59

Dankjewel voor je enthousiaste reactie, fijn dat ik je heb kunnen inspireren! Je taart klinkt nu al lekker, ik hoop dat het heeft gesmaakt!

Antwoord
Paula 3 maart 2024 - 13:06

Duidelijke uitleg!

Antwoord
Louise 9 maart 2024 - 13:24

Dankjewel, leuk om te horen! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.