Vegetari-januari, een maand vegetarisch koken

by Louise

De maand januari schijnt de maand van goede voornemens te zijn: meer sporten, minder snoepen, geen alcohol en ga zo maar door (of juist niet). Wat mij betreft zijn goede voornemens niet voorbehouden aan de maand januari. Sterker nog, vegetari-februari vind ik nog beter klinken. 😉 Mijn plan voor vegetari-januari, een hele maand vegetarisch koken, is eigenlijk in een opwelling ontstaan. Niet zozeer als een goed voornemen, maar meer als een creatieve uitdaging. Ook voor mijn werk als receptontwikkelaar is het een goed streven om meer recepten zonder vlees en vis te bedenken.

Meer groente door vegetarisch koken

Het besluit om deze maand geen vlees of vis in huis te halen wordt gelukkig thuis ondersteund. Ik heb ze niet horen klagen, integendeel! En tot nu toe valt het me mee om het menu gevarieerd en ook lekker te houden. Een enkele keer komt er een vleesvervangend product aan te pas, maar meestal is het met behulp van andere eiwitbronnen ook verrassend en divers op te lossen. Een bijkomend voordeel is gebleken dat er dan vaak ook meer groente wordt gebruikt en niet alleen in de vorm van peulvruchten.

Vegetarische kazen

Alhoewel alle gerechten in januari zonder vlees of vis worden bereid, zijn ze niet allemaal strict vegetarisch. De reden hiervoor is dat de kazen die ik gebruik soms niet vegetarisch zijn. Alleen kazen die vegetarisch gestremd zijn mogen namelijk vegetarisch genoemd worden. In de supermarkt wordt dit duidelijk aangegeven en er komen ook steeds meer vegetarische kazen op de markt. Dus alternatieven voor de gebruikte kazen in mijn recepten zijn steeds makkelijker te vinden.

Een luxe en geen vanzelfsprekendheid

Net als veel Nederlanders eet ik normaliter flexitarisch: een paar keer per week vegetarisch en een paar keer vlees of vis. En ik denk dat ik dit na januari ook weer zal doen, met een kleine wijziging. Want wat deze maand me heeft gebracht is dat ik het consumeren van vlees en vis meer ben gaan beschouwen als een luxe en niet als een vanzelfsprekendheid. Mijn plan is dus om (nog) minder vlees/vis te eten. Wanneer er dan wel een stukje vlees of vis op m’n bord ligt, waardeer ik dat des te meer, zeker als het vlees is van een goede herkomst. Deze vegetari-januari heeft mij in mijn zoektocht ook leuke nieuwe vegetarische recepten opgeleverd. En hopelijk kan ik hiermee ook jullie inspireren! Het recept van onderstaande andijvie stamppot staat inmiddels online en de rest van de recepten volgen binnenkort…

Al mijn vegetarische recepten kun je hier vinden. Sommige recepten zijn met een kleine aanpassing prima zonder vlees te maken. Dit staat ook in de recepten beschreven.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.