Filotaart met prei en champignons

Filotaart met prei, champignons en miso (vegan)

by Louise

Filotaart met prei en champignons vegan illustratieVandaag is de laatste dag van vegetari-januari, de maand waarin ik mijzelf uitdaagde om zonder vlees en vis te koken. Dit heeft me aangespoord tot creativiteit om alternatieven te bedenken. Deze filotaart met prei, champignons en miso is één van de uitkomsten. Net als de andijvie stamppot met sticky vega stukjes waar ik laatst over schreef. En ik beloof je dat er meer van dit soort nieuwe vondsten tevoorschijn komen uit het Keukenatelier. Ook na deze maand!

Miso boordevol umami

Maar eerst meer over deze heerlijke filotaart met champignons en miso. Voor het geval je nog niet weet wat miso is, dan heb je echt wat gemist! Deze pasta, gemaakt van gefermenteerd sojabonen, is namelijk een veelzijdige smaakmaker. Doordat hij rijk aan umami (hartige smaak) is, kun je hem zeker ook in vegetarische gerechten goed gebruiken. Mijn mening is namelijk dat wanneer je vegetarische recepten bedenkt, je dit niet altijd hoeft te doen met ingrediënten die lijken op vlees. Maar juist gebruik maken van ingrediënten waardoor je vlees helemaal niet mist. Bij dit gerecht is dat zeker het geval. Enerzijds door de umami smaak, anderzijds door de textuur van de linzen en champignons.

prei en champignons filotaartVegan filotaart

Deze filotaart met champignons en miso gaat in mijn vleesloze uitdaging nog  een stap verder, want hij is zelfs helemaal vegan. Dus geen boter, kaas en eieren verhaal, maar totaal plantaardig. Bij ons thuis viel deze vegan filotaart zeer goed in de smaak en ik hoop ook bij jullie! Ben je geen fan van filodeeg, dan denk ik dat je deze vulling ook prima kunt gebruiken in combinatie met bladerdeeg. Tegenwoordig is er ook vegan bladerdeeg te koop. Dus behalve dat het dan geen filotaart meer is, verandert er verder niets aan dit vegan recept.

Filotaart met prei en champignonsIngrediënten (voor een ronde bakvorm van 24 cm, voor ongeveer 4 personen):

 • 600 g kastanje champignons, in plakjes
 • 3 knoflook teentjes, geperst
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 2 middelgrote prei, gewassen en in halve ringen
 • 1 blik linzen, uitgelekt (nettogewicht 240 g)
 • zonnebloemolie
 • 70 g tomatenpuree (klein blikje)
 • 2 el bloem
 • 2 el miso* (witte miso pasta, zie foto onder)
 • 1 el sojasaus (Kikkoman)
 • peper en zout
 • 2 tl gedroogde tijm
 • ¼ tl chilipoeder
 • 1 el balsamicoazijn
 • 125 g plantaardige room (Alpro Cuisine Soya), of crème fraîche als niet-vegan alternatief
 • 1 pak filodeeg, 225 gram**

*  Miso pasta is gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een rijke umami smaak (hartig) en is veelzijdig te gebruiken in soepen, sauzen, marinades en dressings. Ik gebruik misopasta bijvoorbeeld ook voor deze heerlijke aubergine tarte tatin of deze Japanse coleslaw. Je kunt het kopen bij de Aziatische toko en tegenwoordig ook in enkele supermarkten.

** Het filodeeg van Easy Bakery (te koop bij AH) beviel me beter dan het filodeeg van Duca. Het deeg was prettiger in het gebruik en het resultaat was krokanter.

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.miso filotaart met preiBereiding:

 1. Verhit 2 el olie en bak de champignons met een snufje zout. Het zout zorgt ervoor dat het vocht vrijkomt uit de champignons. De bedoeling is namelijk dat de champignons goed aanbakken en het vrijgekomen vocht verdampt. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Doe kort voordat al het vocht is verdampt de knoflook erbij en bak het 2 minuten mee. Leg de champignons apart op bord.
 2. Verhit dan weer 2 el olie in dezelfde pan en bak de prei en ui tot ze zacht (maar niet bruin) zijn. Doe dan 2 el bloem en de tomatenpuree erbij en bak dit even mee. Voeg dan de misopasta, sojaroom, balsamicoazijn, tijm, chilipoeder en sojasaus toe en roer alles tot een homogeen en gebonden geheel. Zorg ervoor dat de misopasta goed mengt door het geheel! Sommige soorten miso zijn namelijk erg vast van vorm en laten zich minder goed mengen. Je kunt dan de misopasta eventueel van tevoren eerst verdunnen met de balsamicoazijn en sojasaus.
 3. Doe de champignons terug in de pan en voeg ook de afgegoten linzen toe. Meng alles goed en breng het op smaak met zwarte peper (zout is wat mij betreft niet nodig vanwege de sojasaus en miso). Haal de pan van het vuur zodat de vulling enigszins kan afkoelen. Bekleed ondertussen de bakvorm met deeg.
 4. Verwarm de oven voor op 200°C (conventioneel). Vet een (lage) ronde bakvorm (24 cm) in met een beetje olie. Kwast een velletje filodeeg in met een beetje zonnebloemolie (zie tip onderaan**) en leg deze (oliezijde naar buiten) in de bakvorm. Doe dit één voor één ook met de andere velletjes, tot je de helft van het deeg hebt gebruikt. Laat de velletjes filodeeg overlappen, zodat bodem en zijkanten goed bedekt zijn. Laat hierbij het deeg een beetje over de randjes van de vorm hangen (zie foto).bereiding filotaart
 5. Doe de afgekoelde vulling in de vorm en druk het aan. Strijk de vulling glad met de achterkant van een lepel. Smeer een vel filodeeg in met olie en leg deze (oliezijde naar boven) op de vulling. Klap dan het deeg terug dat over de randen van de bakvorm hangt, zodat het op het laagje filodeeg ligt (zie foto). Kwast de resterende vellen filodeeg ook in met olie. Maak een soort propje van elk velletje en leg dit op de taart, totdat alles is bedekt.
 6. Bak de taart op een rooster, 1 richel onder midden van de oven, gedurende 30 minuten tot hij goudbruin en krokant is. Houd de laatste 10 minuten de taart in de gaten of hij niet te donker wordt. Is dit het geval, plaats de taart dan op de onderste richel gedurende de resterende baktijd.

**  Tip voor het insmeren van filodeeg: ik kwast een beetje olie op het midden van het filodeeg en smeer dit dan uit met mijn vlakke hand over de rest van het deeg (met beleid anders scheurt het deeg). Dit voorkomt dat je onnodig veel olie gebruikt wat meestal het geval is als je dit met de kwast doet.

Filotaart met prei eet smakelijkHeb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Stefan 20 oktober 2020 - 18:20

Deze preitaart i super lekker. We nemen hem op in ons wekelijks menu.

Antwoord
Louise 21 oktober 2020 - 16:04

Dankjewel voor je mooie compliment! Erg leuk dat mijn recept zelfs in jullie weekmenu is opgenomen! 🙂

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.