Aziatisch stoofvlees met kaneel en steranijs 1 KeukenAtelier.com

Aziatisch stoofvlees met steranijs en kaneel

by Louise

Aziatisch stoofvlees met kaneel en steranijs 1 KeukenAtelier.comHet plaatsen van het recept voor de honing-mosterdkip uit de oven, een paar weken geleden, bleek een succes. Uit de vele positieve reacties, begreep ik dat de eenvoudige bereidingswijze in combinatie met de verrassend lekkere smaak erg goed beviel. Ik vermoed daarom dit Aziatische stoofvleesrecept jullie ook zal aanspreken. Het is namelijk net zo makkelijk te bereiden (of misschien zelfs nog makkelijker) en ook erg lekker! Qua smaak is dit recept natuurlijk niet te vergelijken, want de oorsprong van de gebruikte ingrediënten komen dit keer uit een hele andere streek.

Het recept voor dit Aziatische stoofvlees met kaneel en steranijs is geïnspireerd op een recept van Delia Smith, afkomstig uit haar boek Keukengeheimen deel 2. De specerijen geven in combinatie met de andere Aziatische ingrediënten een heerlijke smaak aan het gerecht, die doet lijken of je uren in de keuken hebt gestaan als een echte Aziatische chef-kok. De waarheid is een heel stuk simpeler, want het is alleen een kwestie van alles in de pan doen en de tijd doet de rest. Je hoeft het vlees niet eens aan te braden en zelfs maar één keer om te roeren. Dat het recept zo simpel is, hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen wanneer je dit betoverende gerecht opdient. Dat is wat je noemt: een Keukengeheim.

Onlangs kreeg in een hele mooie pan van Ferleon aangeboden. Of ik die wilde testen. Natuurlijk! Niet alleen het hele fraaie en moderne design sprak mij aan, maar ook de kwaliteit ervan. Deze pan blijkt letterlijk en figuurlijk geen lichtgewicht. Hij is gemaakt van duurzaam gietijzer en meerdere lagen email, waardoor het de warmte goed vasthoudt en homogeen afgeeft. Hierdoor is deze pan zeer geschikt voor stoofgerechten, die je hiermee ook in de oven kunt bereiden. Let er dan wel op dat de knop op de deksel hiervoor geschikt is (de houten niet en die van geborsteld staal wel).

Je kunt namelijk je unieke pan samenstellen naar eigen smaak. Zowel voor de pan als de deksel kun je uit meerdere kleuren kiezen en ook voor de knoppen geldt dit. Wil je de pan gebruiken voor het dichtschroeien en karamelliseren, dan kun je beter de matzwarte binnenzijde kiezen in plaats van de geëmailleerde binnenzijde zoals bij de mijn pan (zie foto onder). Wat ik een erg handige tip vind, is dat de pan niet alleen warmte vasthoudt, maar ook kou. Je kunt hem dus ook in de koelkast gebruiken, ideaal om koude gerechten op een warme zomerdag op te dienen. Dat ga ik komende zomer eens proberen met gazpacho!

Ingrediënten (voor 5-6 personen):

 • 1 kg varkensschouder, in blokjes van 2-3 cm*
 • 6 el Japanse sojasaus (Kikkoman)
 • 6 el Shaoshing rijstwijn (zie linker fles op de foto), alternatief: droge sherry
 • 4 el water
 • 1 el verse gember, geraspt
 • 3 el bruine basterdsuiker
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 rode chilipepers, zonder zaadjes fijngehakt
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 steranijs
 • 1 el maizena, optioneel

Een el (eetlepel)= 15 ml en een tl (theelepel)= 5 ml. Dit is gemeten met keukenmaatschepjes die iets groter zijn dan de gemiddelde eet- en theelepels.

*Mocht je geen varkensvlees willen gebruiken, dan denk ik dat je dit recept ook met kip (kippendij) kunt bereiden. Ik heb dit alleen (nog) niet geprobeerd. Ik heb hiervoor 1½ kg schouderkarbonade gebruikt, hier de botjes van afgesneden en het vlees in blokjes gesneden.

Aziatisch stoofvlees met kaneel en steranijs 2 KeukenAtelier.comBereiding:

 1. Leg de blokjes vlees in pan en steek er de kaneel en steranijs tussen. Meng alle andere ingrediënten (behalve de maizena) in een kom en giet dit over het vlees.
 2. Breng alles aan de kook en laat het met het deksel op de pan 1½ uur sudderen. Keer het vlees halverwege om.
 3. Laat de saus zonder deksel nog een kwartiertje pruttelen om iets in te dikken. Als je de saus eventueel wilt binden, zoals ik heb gedaan, doe dit dan met 1 el maizena opgelost in een beetje water.
 4. Serveer dit heerlijke stoofgerecht met gestoomde pandanrijst en gewokte groente (zie hieronder).

Gewokte groente: verhit 1 el zonnebloemolie en bak 1 teentje gehakte knoflook en 1 tl gehakte gember en eventueel gehakte rode chilipeper naar smaak kort mee (niet bruin laten worden). Doe dan 500 g gesneden paksoi erbij en blus af met 2 el shaoshing rijstwijn, 2 tl sesamolie en sojasaus naar smaak. Doe een deksel op de pan en laat het 2 minuten stomen. Roer de groente om en zet het vuur uit. In plaats van paksoi kun je ook Chinese kool of geblancheerde broccoli gebruiken.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

De blauwe kom is van Bordenenzo uit de Nova Blue lijn.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

2 reacties

Hanne 4 april 2018 - 19:00

Jummie! Ziet er heerlijk uit! 🙂

Antwoord
Petra 4 januari 2021 - 18:48

Aangezien ik nog steranijs had liggen, ging ik op zoek naar een leuk recept. Ik kwam jou sote tegen en ben aan de slag gegaan. Ik heb kipcarbonades met een botje gebruikt. Voor de stoof. Aangezien ik altijd porties gekookte rijst in de vriezer heb,. Was gebakken rijst met een gesnipperd uitje zo gemaakt. Steranijs en kaneel in de winter, dat riep om rode kool. Dus in plaats van paksoi, half rode enhalf witte kool gebruikt. We hebben heerlijk gegeten.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.