Geroosterde knoflook 1 | KeukenAtelier.com

Geroosterde knoflook

by Louise

Geroosterde knoflook 1 | KeukenAtelier.comHet recept voor deze geroosterde knoflook is wellicht het meest eenvoudige recept op mijn site tot nu toe. Het resultaat is echter zo bijzonder lekker, dat ik het er toch een keer over wilde hebben. Bovendien kun je deze geroosterde knoflook op zoveel manieren verwerken dat het naar mijn idee een onmisbaar recept is. Nou weet ik dat er mensen zijn die niet enthousiast worden van knoflook, wellicht dat zij dat wel worden van deze knoflook metamorfose. Door het roosteren verandert het scherpe en pittige karakter van de knoflook namelijk in een milde zoete versie van zichzelf.

knoflook metamorfose

Zoals ik al zei is dit een heel eenvoudig recept. Het enige wat je hoeft te doen is een bolletje knoflook in de hete oven zacht te laten worden. Eenmaal afgekoeld, druk je de boterzachte knoflookteentjes zo uit hun jasje. Je hoeft hiervoor niet speciaal de oven aan te zetten, want als je slim bent bak je een knoflook pakketje (of meerdere) mee wanneer je de oven toch al voor een ander gerecht aan hebt staan. Natuurlijk niet in combinatie met een taart of cake! Je kunt deze knoflook daarna enkele dagen in de koelkast bewaren tot gebruik.

lekker in pastasauzen, stamppotten, dressings en dipsauzen

Ik heb deze knoflook al eens gebruikt voor een koolhydraatarm recept met bloemkool en in deze tomatensoep. Maar je kunt hem ook voor vele andere doeleinden gebruiken. Pureer eens enkele geroosterde teentjes (of allemaal) en meng deze door pastasauzen, stamppotten, dressings en dipsauzen. Je weet niet wat je proeft, zo lekker! Zelfs een simpel sneetje stokbrood wordt een ware lekkernij met een beetje geroosterde knoflook en eventueel nog een beetje zout en olijfolie.

Geroosterde knoflook 2 | KeukenAtelier.comIngrediënten:

  • 1 bol knoflook
  • beetje olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht, zie tip*) Snijd het topje van de bol knoflook af (zie foto), zodat je de teentjes ziet. Leg de knoflook op een stuk aluminiumfolie, sprenkel er wat olijfolie over en sluit het folie ruim om de bol zodat de knoflook niet plakt aan het folie. Of doe de bol knoflook in een ovenbestendig dekschaaltje als je liever geen folie gebruikt.**
  2. Bak de knoflook in ongeveer 30 minuten tot hij zacht is. Check dit door in de knoflook te prikken. Als hij nog niet helemaal zacht is, zet je de verpakte knoflook nog 5 minuten terug in de oven.
  3. Laat de knoflook enigszins afkoelen en druk de puree uit de bol, of pel de teentjes als je ze intact wilt laten. Gebruik ze direct, of bewaar ze een paar dagen goed afgesloten in de koelkast.

** over het gebruik van alumiumfolie bij de bereiding van voedsel in de oven, zijn diverse berichten op internet te vinden. Er zijn (wisselende) beweringen dat hierdoor aluminium in het voedsel terecht zou kunnen komen, wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Vandaar mijn alternatieve keuze voor de verpakking van knoflook.

*Tip: Met de temperatuur van de oven kun je enigszins variëren. Als je de oven bijvoorbeeld voor een ander gerecht op een lagere temperatuur gebruikt en je wilt er ook een knoflook pakketje in mee roosteren, dan is dat geen probleem. Laat de knoflook dan gewoon wat langer in de oven staan en laat hem desnoods nog in de uitgeschakelde oven verder doorwarmen. Het kijkt hierbij allemaal niet zo nauw. Ik zou alleen de temperatuur niet hoger doen dan in dit recept is aangegeven! Zoals je ziet komen er bij mijn bereidingswijze enkele bruine randjes op de knoflook. Ik vind deze gekarameliseerde randjes erg lekker. Wil je dit liever niet, verlaag dan de temperatuur naar 180 °C (hetelucht) en laat de knoflook dan ook wat langer in de oven, ik schat dat 40 minuten voldoende is.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.