Luchtige ei nestjes uit de oven

by Louise

luchtige ei nestjes uit de oven 1Een eitje koken mag dan misschien net iets makkelijker zijn, maar ik denk dat dit ei het wint in de categorie “originaliteit”. Het is heel erg lekker en ook nog eens redelijk snel te maken. Met één ei en een beetje geraspte kaas heb je in slechts 10 minuten dit gerecht klaar! Je bereidt het in de oven, waardoor het heel eenvoudig is om er meerdere tegelijk te maken. Het is eigenlijk een soort luchtig spiegelei dat een beetje lijkt op een nestje, hoe toepasselijk in het voorjaar met Pasen voor de deur! Het eiwit wordt eerst luchtig geklopt en kort gebakken in de oven, waarna je de dooier ook nog even laat meebakken.

Het eindresultaat was voor mij écht een openbaring! Een luchtig nestje met een krokant kaaskorstje en in het midden schuilt een heerlijk zachte dooier waar je een knapperig broodje in kunt dopen. Als je gruwelt van een zachte dooier laat je hem gewoon net iets langer in de oven. Met dit betrekkelijk overzichtelijke recept kun je prima variëren als je wilt. Hiervoor heb ik enkele tips.

Voor meer Paasrecepten kun je hier kijken.

Ingrediënten (per persoon):

  • 1 ei
  • snufje zout en peper
  • 2 el Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht). Splits de eieren. Doe alle eiwitten in één grote kom en de dooiers elk apart in een klein kommetje. Zorg dat de kom voor het eiwit vetvrij is.
  2. Klop de eiwitten met een snufje zout (niet teveel, de kaas bevat ook zout) en peper met de mixer schuimig tot een meringue schuim met stevige pieken. Spatel de kaas voorzichtig door het schuim (je wilt het mengen maar niet alle luchtigheid verliezen door té veel te spatelen). Verdeel de meringue in hoopjes op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in elk bergje. In dit kuiltje komt straks de eidooier.
  3. Bak de meringues in het midden van de oven gedurende 3 minuten. Haal ze dan uit de oven en doe in elk kuiltje een dooier (laat het voorzichtig uit het kommetje glijden). Bak ze nu nog 3-6 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid van je dooier. Bij 3 minuten is de dooier nog vrij zacht (zie foto onder) en vloeibaar, na 6 minuten nog slechts een klein beetje. De exacte kooktijd is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen oven. Wil je de dooier helemaal hard hebben, dan zal dit nog langer duren, maar dat heb ik niet geprobeerd. Eerlijk gezegd denk ik dat dat bij dit recept ook minder lekker is. Waarschuwing: de kans is klein maar een zachte, niet helemaal gare, eidooier kán Salmonella bevatten! Dit is daarom af te raden voor mensen in de risicogroep.
  4. Serveer de ei nestjes met sneetjes geroosterd brood en eventueel wat sla of  geroerbakte spinazie (met olijfolie, knoflook, peper en zout).

Tips voor variaties: je kunt ook bieslook of peterselie door het eiwit spatelen. Stukjes gebakken bacon of chorizo is ook lekker door het eiwit. Dep ze na het bakken droog met keukenpapier, zodat ze niet te vet zijn. Hierdoor zakt het eiwitschuim namelijk sneller in. In plaats van Parmezaanse kaas kun je bijvoorbeeld ook geraspte geitenkaas kiezen. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

luchtige ei nestjes uit de oven 2

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.