Groente Spiraal Taart – Foodblogswap

by Louise

groente spiraal taart Dit is de eerste keer dat ik meedoe aan een foodblogswap en dan gelijk met zo’n spectalulaire groente spiraal taart! Bij deze “swap” worden foodbloggers willekeurig aan elkaar gekoppeld met als doel een zelfgekozen recept te bereiden van elkaars blog. Het leek mij een leuke uitdaging en een goede gelegenheid om kennis te maken met andere foodbloggers.

Zodoende ben ik terecht gekomen bij Patty’s blog: “What mom would cook”. Haar blog met aantrekkelijke foto’s en lekkere recepten is een ode aan haar moeder, die haar de liefde voor eten bijbracht. Ze beschrijft warme herinneringen aan recepten uit haar ouderlijk huis. Maar behalve nostalgische recepten staan er ook praktische tips en moderne gerechten uit allerlei windstreken beschreven. Ik moest me voor deze opdracht echter beperken tot één gerecht en mijn keuze is gevallen op de “indrukwekkende groentetaart met brie”, omdat hij er inderdaad “indrukwekkend” uit ziet!

groente spiraal taart 1De bedoeling bij de foodblogswap is om minstens één ingrediënt van het oorspronkelijke recept te wijzigen. Nou vind ik experimenteren met recepten leuk om te doen en daarom heb ik er dit keer bij deze taart letterlijk mijn eigen “draai” aan gegeven. Ik heb de brie vervangen door een mengsel van crème fraîche en Parmezaanse kaas, omdat ik de kaas wilde verstoppen onder de indrukwekkende spiraal van groente. De naam van Patty’s “groente taart met brie” klopte hierdoor niet meer en daarom heb ik hem voor deze gelegenheid omgedoopt tot “groente spiraal taart”.

Voor de bodem  van de taart heb ik voor het gemak gebruik gemaakt van kant-en-klaar bladerdeeg. Om gegarandeerd te zijn van een krokante bodem en niet verrast te worden door een “soggy bottom” heb ik het bladerdeeg eerst ingesmeerd met wat eiwit. Dit dient als een soort beschermlaag die het groentevocht tegenhoudt. De eidooier heb ik met de kaas en crème fraîche gemengd, wat een romige saus oplevert die goed combineert met de knapperige wortel en courgette.

Als extra groente heb ik aubergine toegevoegd die er ook lekker bij is, maar wel lastiger in dunne reepjes is te snijden. Het is echt een heerlijke en indrukwekkende taart! Ondanks dat het geen snelle Makkelijke Maaltijd is en een beetje geduld vergt bij de bereiding van de groente spiraal, is hij zeker de moeite waard om te proberen!

hier kun je een video bekijken van de bereiding van een soortgelijke groente spiraal taart

Dit recept is voor een quichevorm van 26 cm diameter.

Ingrediënten:

 • 2 niet te dikke winterpenen
 • 2 medium courgettes
 • 1 kleine aubergine
 • 125 g crème fraîche
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden (of 2 el verse tijm, rozemarijn, peterselie)
 • 1 el mosterd
 • 1 el maizena
 • 50 g Parmezaanse kaas
 • peper en zout (naar smaak)
 • 1 ei, gesplitst
 • beetje olijfolie
 • beetje (zee)zout over de groente strooien
 • 6 plakjes (roomboter) bladerdeeg of zelfgemaakt deeg

Bereiding:

 1. Bekleed de ingevette vorm met deeg en smeer het met los geklopt eiwit. Leg de vorm in de koelkast te rusten en ga ondertussen verder met de rest.
 2. Roer de crème fraîche, mosterd, kruiden, knoflook, kaas,maizena door elkaar en breng het op smaak met een beetje peper en zout. Voeg daarna pas de eidooier toe. De saus mag goed op smaak zijn, want de groenten worden verder niet gekruid.
 3. Snijd de groentes met een dunschiller in repen die allen even breed zijn (2-3 cm). Smeer het crème fraîche-mengsel op de bodem van de taart en begin met de groentespiraal. Je kunt dit op twee manieren doen: van buiten naar binnen of vanuit het centrum naar de randen. Ik heb voor het laatste gekozen (zie video).
 4. Druppel een beetje olijfolie over de groente en strooi er eventueel een beetje (zee)zout over. Bak de taart in de voorverwarmde oven van 190°C (hetelucht) gedurende 40 minuten.

Tip: De resten van de groente kun je prima gebruiken voor soep of pastasaus.

Tip: Je kunt ook individuele taartjes maken in kleine ronde taartvormpjes of cupcake houders.

Tip: Wil je geen ronde “hypnotiserende” spiraaltaart, dan is dit design misschien ook nog een goed idee.groente spiraal taart 2Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

8 reacties

Emma 26 mei 2015 - 19:21

Wauw, hij is goed gelukt en ziet er prachtig uit!

Antwoord
KeukenAtelier 26 mei 2015 - 19:23

Dank je Emma! Het is een leuk knutselwerkje om te doen en je wordt ook nog beloond met iets lekkers na afloop :).

Antwoord
Sam Davids 29 mei 2015 - 14:50

Op de foto lijkt hij veel kleiner dan 26cm! Wat een priegelwerkje.. erg leuk!!

Antwoord
KeukenAtelier 3 juli 2015 - 22:17

Dankjewel Sam! Het priegelen valt op zich wel mee, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Uiteindelijk wordt je moeite zeker beloond!

Antwoord
annekosters 3 juli 2015 - 21:30

Ziet er fantatisch uit! Chapoo

Antwoord
KeukenAtelier 3 juli 2015 - 22:19

Dankjewel Anne ?!

Antwoord
Maartje de Heij 11 november 2016 - 13:02

Wow Louise, wat een prachtige site en deze taart… Incredible. Misschien dat ik t op een dag eens ga proberen. Groetjes Maartje

Antwoord
Louise 11 november 2016 - 13:29

Dankjewel Maartje voor je leuke reactie! Dit is inderdaad een decoratieve en lekkere groentetaart. Maar het vergt wel wat “priegelwerk” en je moet er even de tijd voor nemen. Als je daarvan houdt, geen probleem! De meeste recepten op mijn site zijn makkelijk en snel te maken, dus laat je vooral niet afschrikken door dit recept :). Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.