Chocolade Hot Cross Buns

by Louise

chocolade hot cross buns 1Hot Cross Buns zijn gevulde zoete broodjes die volgens traditie in de periode rondom Pasen worden gegeten in veel Engelstalige landen. Het karakteristieke kruis op de broodjes staat namelijk symbool voor de kruisiging van Jezus. Meestal bevatten hot cross buns rozijnen, krenten, specerijen en gekonfijte citrusschillen. Aangezien wij thuis geen liefhebber zijn van gekonfijte citrusschillen ben ik gaan speuren naar alternatieve recepten, tot mijn oog viel op dit recept met een bijzondere combinatie van chocolade, sinaasappel en abrikozen.

Ze hebben iets weg van een krentenbol, maar dan wel in een hele luxe uitvoering. Op internet is er veel discussie over deze broodjes en het feit wanneer hot cross buns nou precies gegeten mogen worden. Vanaf Aswoensdag, vanaf nieuwjaar of alleen op Goede Vrijdag? In die discussie zal ik me niet mengen, ik vind het mooi en waardevol dat het verhaal van Goede Vrijdag in dit traditionele recept geborgen is en daardoor bewaard blijft!

chocolade hot cross buns 2Ik heb het recept van Edd Kimber gebruikt, met hier en daar een aanpassing.

Ingrediënten:

voor de broodjes:

 • 225 g patentbloem
 • 1/2 tl zout
 • 25 g zachte boter
 • 1 zakje instant gist (7 g)
 • 40 g suiker
 • 15 g cacao poeder
 • 55 g melkchocolade in kleine stukjes
 • 55 g gedroogde abrikozen in kleine stukjes
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 1 tl koek- of speculaaskruiden
 • 150 g melk, lauwwarm

voor de “cross”:

 • 55 g patentbloem
 • 25 g zachte boter
 • 4 el water

voor de afwerking:

 • 1 el sinaasappelsap
 • 2 el suiker

chocolade hot cross buns 3Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten voor de broodjes, behalve de boter, chocolade en abrikozen bij elkaar. Kneed het met de hand, mixer of keukenmachine gedurende 1 minuut. Voeg dan de boter toe en kneed door tot je een elastisch deeg hebt die niet meer plakt aan de kom. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 2. Laat het deeg in een ingevette kom afgedekt rijzen op kamertemperatuur gedurende 1 uur, tot het in volume is verdubbeld. Als het koud is in huis, verwarm ik de oven 1 minuut voor op de laagste temperatuur (40°C), zet dan de oven uit en de kom erin.
 3. Haal het deeg uit de kom en kneed het even door. Meng de chocolade en abrikozen erdoor. Vorm 8 balletjes deeg hiervan en probeer de chocoladestukjes een beetje naar binnen te duwen.
 4. Laat de bolletjes even rusten op kamertemperatuur (of in de oven zoals bij punt 2) gedurende 45 minuten onder plastic folie die licht in ingevet tegen het plakken.
 5. Meng de ingrediënten voor het kruis (cross) en doe dit in een spuitzak met kleine opening (of stevige plastic zak en knip een puntje af). Spuit het beslag kruislings over de bolletjes. Het kan een beetje plakkerig zijn*.
 6. Bak de bolletjes in het midden van de voorverwarmde oven op 210°C (boven- en onderwarmte) gedurende 15 minuten.
 7. Maak ondertussen een siroopje door de suiker met het sinaasappelsap 2 minuten te koken. Smeer dit over de bolletjes als ze afgebakken zijn. Volgens het originele recept moet je ze nog 2 minuten terug in de oven doen. Ik heb dat gedaan en de suiker begin toen te kristalliseren, met een kwastje en een beetje water heb ik dat toen weer opgelost. De volgende keer laat ik de laatste 2 minuten baktijd achterwege.
 8. Eet de broodjes als ze nog een beetje warm zijn, met eventueel een beetje roomboter erop.

*In de meeste recepten wordt voor het kruis een mengsel van alleen bloem en water gebruikt (dus zonder boter), de volgende keer probeer ik dit ook om te kijken of het dan makkelijker werkt. Misschien dat er dan iets meer water moet worden toegevoegd, de bedoeling is om een dikke pasta te krijgen die zijn vorm behoudt na het opspuiten.chocolade hot cross buns 4

Ben je op zoek naar meer culinaire inspiratie voor de Pasen? Kijk dan hier voor meer Paasrecepten.

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

1 reactie

Emma 18 maart 2015 - 15:12

Wat leuk! Ziet er prachtig uit zeg!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.