cranberry kaneel cake

Cranberry Kaneel Cake

by Louise

cranberry kaneel cakeDit recept is eigenlijk meer een kruising tussen een zoet brood en een cake. De naam cranberry “brake” zou misschien een betere naam zijn.

Het deeg voor deze cranberry kaneel cake hoef je het niet te kneden of uit te rollen. Roeren in de snel gemaakte cranberrysaus en het beslag zijn de enige activiteiten die eraan te pas komen. Het oorspronkelijke recept sprak me erg aan, maar ik heb het recept desondanks hier en daar wat aangepast. Zo heb ik bijvoorbeeld de dosis suiker verminderd en de hoeveelheid gist gehalveerd. Dit laatste is gelukt door een simpele truc: factor tijd vermeerderen. Hierdoor wordt het tevens een heel moeiteloos en ontspannen recept, bijvoorbeeld voor een weekend brunch.

In de avond roer je het beslag en maak je de cranberrysaus. Dit alles kost hooguit een half uur werk. De volgende ochtend voeg je de saus en kaneelsuiker toe  en zet je hem in de oven, om vervolgens rustig af te wachten. Lees ondertussen een boek, neem een bad, luister muziek, oftewel: neem een break in afwachting van de “brake”. Eenmaal uit de oven en afgekoeld kun je deze cranberry kaneel cake nog versieren met witte chocolade of poedersuiker, maar zonder decoratie is hij ook erg lekker!!

cranberry kaneel cake 3Ingrediënten:

 • 40 g verse cranberry’s* (of bevroren) plus een paar extra
 • 100 g water
 • 30+65 g kristalsuiker
 • 150 g lauwwarme melk
 • half zakje instant gist (3,5 g)
 • 200 g patentbloem
 • snufje zout
 • 65 g zonnebloemolie
 • 1/2 tl vanille extract
 • 1 ei (L), geklutst
 • 45 g zachte boter
 • 100 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl kaneel
 • 35 g witte chocolade, in kleine stukjes (optioneel)

*Je kunt ook 100 g kant-en-klare cranberrysaus gebruiken. De 100 g water en 30 suiker is dan overbodig. Ik kan me zelfs voorstellen dat een saus van bramen, abrikozen, frambozen, blauwe bessen of aardbeien ook lekker zal zijn. Zolang de saus maar niet de dun en te zoet is, misschien dat iets verdunde jam ook zou kunnen. Laat het me weten als je het hebt geprobeerd!

cranberry brood/cakeBereiding:

 1. Maak de avond van tevoren het deeg en de cranberrysaus. Voor de saus doe je de cranberry’s samen met het water en 30 g kristalsuiker in een pan op het vuur. Breng het aan de kook en laat het 10-15 min. zachtjes koken tot een gebonden saus. Prak de besjes een beetje met je vork. Haal van het vuur en laat de saus afkoelen.
 2. Nu het deeg. Vet een springvorm in van 20 cm diameter en leg een vel bakpapier op de bodem. Voeg de gist toe aan de lauwe melk, roer het om en laat de gist 10 min staan. Doe de bloem met 65 g kristalsuiker en het snufje zout in een kom en roer het om. Voeg aan de melk-gistoplossing het ei, de olie en vanille toe en roer het om. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en roer het om tot een homogeen beslag. Schenk het beslag in de springvorm. Laat het een uur afgedekt op het aanrecht rusten en bewaar het daarna een nacht (ongeveer 12 uur) in de koelkast.
 3. Haal de springvorm uit de koelkast en laat het 20 min. op het aanrecht staan. Je zult zien dat het beslag inmiddels ruim verdubbeld is in volume! Meng ondertussen de zachte boter met de basterdsuiker en kaneel tot een korrelig mengsel en strooi dit mengsel over het beslag. Druppel nu de saus willekeurig over het beslag en roer het een beetje om met een satéprikker (maak een soort “swirl”). Strooi er tot slot nog een paar verse cranberry’s op.
 4. Zet nu de vorm in het midden van de koude oven en stel hem in op 180°C (geen hetelucht). Bak het brood tot hij goudbruin en gaar is, dit duurt ongeveer 45-50 min. Laat het brood afkoelen voordat je de chocolade (of poedersuiker) decoratie aanbrengt.
 5. Smelt hiervoor de chocolade stukjes in de magnetron of au bain marie. Als je het in de magnetron doet, pas dan op dat hij niet te heet wordt. Verwarm de chocolade daarom met korte tussenpozen en roer telkens om. Begin met 30 sec. en daarna om de 15 sec. Stop met verwarmen als de chocolade voor 3/4 is gesmolten, dit zal na hooguit 2 min. zijn. De rest smelt namelijk al roerende door. Je kunt de gesmolten chocolade al druppelend op het brood aanbrengen, of gebruik een zip lock zakje als mini spuitzak. Vul het zakje met de chocolade, knip een piepklein puntje eraf en maak mooie streepjes op het brood.

cranberry kaneel cakeVeel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.