Pruimentaart (deeg zonder kneden en rollen)

by Louise

pruimentaartHeb je nog nooit een deegroller of mixer gehanteerd, laat staan een taart gebakken maar wil je toch een keer schitteren met je zelfgemaakte baksel? Met deze pruimentaart moet dat lukken! Kneden en rollen is overbodig en je hebt aan gereedschap niet veel meer nodig dan een paar (linker) handen. Het resultaat echter mag er zijn en verraadt de simpele bereidingswijze niet. De ingrediënten voor de brosse bodem meng je met een vork tot een soort “nat zand” en worden daarna met de handen in de vorm gedrukt (oude tijden uit het zandbak tijdperk herleven). Vervolgens wordt het fruit op een laagje verkruimelde amarettikoekjes gelegd en bedekt met een kaneelsuikermengsel, wat er voor zorgt dat in de oven een heerlijke en frisse compote ontstaat met hier en daar een gekarameliseerd randje.

Dit recept is deels geïnspireerd op deze taart en is gemaakt in een taartvorm van 26-28 cm diameter. Een vorm met een losse uitneembare bodem is het handigst.

Als je meer inspiratie zoekt voor recepten met pruimen, kijk dan hier eens.

Ingrediënten:

 • 200 gram plus 2 el patentbloem
 • snufje zout
 • 125 gram* plus 2 el kristalsuiker
 • 40 gram zonnebloemolie
 • 60 gram olijfolie
 • 2 el melk
 • 1/2 tl amandel extract (of 1 tl vanille)
 • 1/8 tl kaneel
 • 30 gram koude roomboter 
 • 50 gram amarettikoekjes verkruimeld
 • 7- 8 (ca 500 gram) stevige en zure pruimen in 8 stukken partjes, of ander fruit (zie tip)

*als de pruimen erg zoet zijn, kun je minder suiker gebruiken

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 220°C. Meng in een kom de 200 g bloem, het zout en 2 el suiker. Meng in een ander kommetje de beide oliën, melk en amandel extract. Schenk dit mengsel bij het bloemmengsel en meng het losjes en kort met een vork tot een zacht en samenhangend deeg. Doe het dan over in de met boter ingevette bakvorm en druk het mengsel aan met je vlakke handen op de bodem. Druk met je vingertoppen wat deeg tegen de randen. Het deeg lijkt aanvankelijk te weinig, maar het is precies genoeg voor een mooie dunne laag.pruimentaart
 2. Strooi de amaretti kruimeltjes op de bodem. De kruimeltjes zorgen behalve voor een lekkere smaak ook voor absorptie van het vocht dat uit het fruit vrijkomt. Leg de pruimenpartjes in een decoratieve vorm op de taartbodem.pruimentaart
 3. Meng in een kom (kan in dezelfde als het deeg, scheelt afwas) de 125 g suiker, de kaneel, de boter en 2 el bloem ( evt 1 el extra bloem als het fruit erg sappig is). Wrijf alles tussen je vingertoppen tot een grof mengsel wat een beetje aanvoelt als nat zand. Strooi het boter-suikermengsel over de pruimen.pruimentaart
 4. Bak de taart 35-40 minuten in het midden van de oven tot de taart lichtbruin is. Ik heb de taart de laatste 10 minuten onder in de oven gebakken, zodat de bodem meer warmte krijgt zonder dat de bovenkant te donker wordt.  Laat de taart afkoelen op een taartrooster. Deze taart is zowel lauwwarm, als op kamertemperatuur lekker met eventueel een bolletje ijs of een toefje slagroom erbij.

Tip 1: In plaats van pruimen kun je ander fruit proberen, zoals verse perziken, nectarines, abrikozen of appelen.

Tip 2: De taart is het lekkerst op de dag dat hij is gebakken, de tweede dag wordt de bodem zachter door het fruit.pruimentaart

Heb je dit recept gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vond! Je kunt je reactie onderaan deze pagina achterlaten. Of laat het me weten via FacebookInstagram of Twitter, een foto van je gerecht vind ik ook erg leuk!

Veel plezier en eet smakelijk!

Andere recept ideeën

10 reacties

Carin 9 augustus 2019 - 13:21

Leuke website ! Ik ga dit weekend de pruimentaart maken ,
Laat je weten hoe die smaakt .fijn zo n makkelijke !

Groetje, Carin

Antwoord
Louise 10 augustus 2019 - 10:23

Dankjewel Carin leuk om te horen. Veel plezier met het recept!
Groetjes, Louise

Antwoord
Jose Zanderink 16 augustus 2019 - 10:23

Lekkere pruimentaart,makkelijk om te maken. Ga deze week nog maar eens doen, dit wordt een blijvertje. Dank hiervoor. Jose

Antwoord
Louise 20 augustus 2019 - 09:41

Bedankt voor je bericht, José! Erg leuk om te horen dat je er zo enthousiast over bent! Groetjes, Louise

Antwoord
Arike 27 augustus 2019 - 22:31

Ik heb nu pruimen in huis en wil de taart graag bakken voor een sverjaardag over 2 weken. Raad je dan aan om de pruimen in te vriezen of de taart te bakken en die in te vriezen?

Antwoord
Louise 28 augustus 2019 - 09:22

Oehh ik heb geen ervaring met het invriezen van pruimen. Ik weet niet of ze dan nog geschikt zijn voor dit recept, of dat ze dan hun vocht lekken en te zacht zijn. Je zou er een paar kunnen invriezen om te proberen en kijken of ze na ontdooien nog stevig genoeg zijn. Ook met het invriezen van de taart heb ik geen ervaring. Ik weet wel dat deze taart het lekkerst is op de dag dat hij is gebakken (zie opmerking recept), daarna lekken de pruimen hun sap en wordt de bodem zacht. Misschien dat invriezen met mijn andere pruimenrecept (pruimencake) beter gaat, maar helaas heb ik ook daar nog geen ervaring mee. Het gebak gaat hier vrij snel op, dus invriezen komt er nooit van. 🙂
Succes ermee en alvast een fijne verjaardag!
Groetjes,
Louise

Antwoord
Avdham 24 juli 2020 - 11:32

De perziktaart staat in de oven. Was makkelijk maken, nu alleen het resultaat afwachten 😅

Antwoord
Louise 25 juli 2020 - 11:14

Wat leuk dat je het recept met perzik hebt gemaakt. Het klinkt goed en hopelijk heeft het net zo gesmaakt!
Groetjes, Louise

Antwoord
Susan 12 augustus 2022 - 11:38

De lekkerste pruimentaart ooit!!!

Antwoord
Louise 13 augustus 2022 - 14:49

Wat leuk om te horen dat het recept zo in de smaak valt! Geniet ervan!
Groetjes, Louise

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.