Frambozentaartjes (Tartelettes)

by Louise

frambozen taartjeHet idee om deze frambozentaartjes te maken was heel simpel: de frambozen waren in de aanbieding! Deze mooie en smakelijke roze rode vruchten zijn meestal aan de prijzige kant, dus nu greep ik mijn kans. Eenmaal thuis met mijn oogst, ging ik op zoek naar een passend recept tot mijn oog viel op een Frans recept waarin decoratief gerangschikte frambozen rusten op een laagje ganache van witte chocolade met gember en limoen. Dit leek me een spannende combinatie en dit blijkt ook zo te zijn.

De gember is niet dominant aanwezig zoals bij een gemberkoek, maar geeft een subtiele warme kick die juist een goede aanvulling is op het frisse zuur van de frambozen. Met een brosse en niet al te zoete bodem zijn deze frambozentaartjes een elegant en geraffineerd gebakje, een perfecte afsluiting van de lange nazomer!

frambozen taartjeDit recept is grotendeels gebaseerd op dit recept van een franstalig blog waar ook foto’s zijn afgebeeld van de werkwijze. Ik heb 8 taartringen gebruikt van 8 cm diameter, maar gekartelde minitaartvormpjes of zelfs één grote bakvorm van 20-24 cm diameter kunnen ook worden gebruikt. Het oorspronkelijke recept leverde 6 taartjes op van dezelfde afmeting, maar ik hield in dat geval nog deeg en ganache over. Ik heb daarom de hoeveelheid frambozen aangepast zodat er met mijn recept precies 8 taartjes te maken zijn.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
 • 210 g patentbloem
 • 125 g zachte roomboter
 • 25 g amandelmeel
 • 50 g geklutst ei
 • snufje zout
 • 35 g poedersuiker

Voor de witte chocolade ganache:

 • rasp van 1 (biologische) limoen
 • 2-3 cm verse gember, geraspt
 • 120 g slagroom
 • 200 g witte chocolade in stukjes
 • 350 g verse frambozen

frambozen taartjesBereiding:

 1. Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten, behalve het ei, in een kom. Meng dit met de hand, mixer of keukenmachine tot een grof zanderig mengsel. Doe dan het geklutste ei erbij en meng het kort tot een samenhangend deeg en vorm het tot een bal. Belangrijk bij dit deeg: niet te lang kneden, dat maakt het deeg taai!
 2. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het met een deegroller tot een dikte van 2-3 mm. Snijd rondjes die 1-2 cm groter zijn dan de omtrek van de taartvormpjes. Leg de deegrondjes in de vormpjes en druk ze goed in de vorm. Snijd het overtollige deeg met een mes weg. Leg de de vormpjes met deeg 1 uur in de koelkast.
 3. Prik het deeg met een vork in en bekleed ze met een stukje bakpapier. Het makkelijkst gaat dit door vierkantjes te knippen van 15 x 15 cm en deze te verfrommelen tot een propje en weer uit te vouwen. De papiertjes laten zich nu makkelijk in de vorm leggen. Vul de vormpjes met een steunvulling (bakbonen, rijst of oude peulvruchten). Bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C (conventionele oven) gedurende 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier met steunvulling en haal ze, als dit lukt, uit de vorm. Bak ze nog 15 min tot ze goudbruin zijn. Laat ze dan afkoelen op een rooster.
 4. Voor de ganache doe je de slagroom in een pan op het vuur samen met de gember-en limoenrasp. Breng het kort aan de kook en giet het dan in een kommetje op de stukjes chocolade. Roer het om tot een homogeen mengsel en je ganache is klaar. Verdeel dit over de afgekoelde taartvormpjes en laat ze een uur in de koelkast afkoelen.
 5. Verdeel de frambozen over de taartjes en laat ze nog 2 uur in de koelkast opstijven voor gebruik.

Tip: Ik heb de slagroom met de gember en limoen een uurtje laten intrekken voor de smaak. Dit kun je doen terwijl de taartbodems in de koelkast staan. Verwarm de slagroom dan later nog een keer wanneer je de ganache gaat maken.

Tip: Als je niet van gember en limoen houdt kun je dit achterwege laten en vervangen door 1/2 tl vanille extract.

Veel plezier en eet smakelijk!

frambozen taartje

Andere recept ideeën

7 reacties

Caroline Brouwer 29 september 2014 - 14:45

Deze onthoud ik voor als er weer frambozen in de aanbieding zijn. Mooie foto’s ook!

Antwoord
louiseheruer 29 september 2014 - 15:29

Dank je wel. Ik krijg de fotografie steeds meer onder de knie, maar dit keer gaan de credits voor de mooie foto’s naar mijn dochter!

Antwoord
Matthijs 14 november 2021 - 10:46

Groot succes! Deze houden we erin. Dank voor het recept.

Antwoord
Louise 15 november 2021 - 12:52

Graag gedaan! Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen dat het in de smaak is gevallen!

Antwoord
Els 13 augustus 2022 - 14:28

Moet de slagroom opgeklopt zijn voor het in de pan gaat?

Antwoord
Louise 13 augustus 2022 - 14:46

De slagroom moet niet vooraf opgeklopt worden maar in vloeibare vorm in de pan.

Antwoord
Els 13 augustus 2022 - 15:28

Bedank!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.