Kikkererwten koken in de snelkookpan

by Louise

Sinds kort ben ik erachter gekomen dat kikkererwten koken in de snelkookpan een ideale en snelle manier is met vele voordelen! Dit geldt overigens ook voor andere gedroogde peulvruchten, maar vandaag beperk ik me tot de kikkererwt, ook wel bekend als keker of garbanzo. Zoals je wellicht al eens hebt kunnen lezen gebruik ik de snelkookpan ook in andere recepten regelmatig. Voor bijvoorbeeld ultiem kruimige aardappels voor stamppot en puree, super mals stoofvlees of hacheeerwtensoep en smaakvolle bouillons.

Galaxy snelkookpan zeer geschikt voor inductie koken

Onlangs ben ik overgestapt van koken op gas naar inductie, waarbij ik erachter kwam dat mijn oude snelkookpan niet werkt op een inductiekookplaat. Ondanks mijn volle tevredenheid over het koken op inductie, miste ik al vrij snel mijn snelkookpan. Ik startte daarom een zoektocht naar een geschikte opvolger en gelukkig vond ik bij Kookcomfort een groot aanbod aan pannen voor inductie. Daar ontdekte ik de Galaxy snelkookpan van Carl Schmidt Sohn®, deze blijkt een topper die exact voldoet aan mijn wensen: hij heeft geen steel (past daardoor makkelijk in de kast), heeft een grote inhoud (handig voor soep) en het belangrijkste is natuurlijk dat hij uitermate geschikt is voor koken op inductie vanwege de zware sandwich bodem (is ook geschikt voor andere warmtebronnen).

One-touch-button voor moeiteloos openen, sluiten en instellen

Behalve de bovengenoemde gewenste eigenschappen, bleek de Galaxy snelkookpan zelfs nog beter dan mijn oude pan. Het extra winstpunt zit ‘m namelijk in de one-touch-button bovenop op de deksel. Met deze ronde draaiknop vergrendel je de pan moeiteloos met één hand en stel je de gewenste druk in. Naderhand draai je de knop met hetzelfde gemak om de pan weer te openen. Dit is een groot verschil met mijn oude snelkookpan, die met een bajonet sluiting vaak zelfs met 2 handen moeizaam in gebruik was. De Galaxy snelkookpan heeft daarom niet voor niets 6 internationale prijzen gewonnen, voor onder andere innovatie en design.

Bereiding in snelkookpan kost minder tijd en energie

Inmiddels heb ik in de korte tijd dat ik mijn nieuwe snelkookpan in huis heb al aardig wat “kook-uren” gemaakt, of liever gezegd “kook-minuutjes”. Want het gebruik van de hogedrukpan zorgt voor een kortere kooktijd (soms gereduceerd tot een derde van de tijd!). Het is daarmee ook een energiezuinige manier van koken; goed voor de portemonnee én het milieu. De verkorte bereidingstijd wordt veroorzaakt doordat er in de pan een hogere druk wordt gecreëerd, waardoor een hogere kooktemperatuur haalbaar is. Dit levert met name bij gerechten met een langere kooktijd een aanzienlijke tijdswinst, uiteraard met behoud van smaak, waardoor je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd op tafel zet!

Waarom kiezen voor gedroogde peulvruchten

Aangezien we in ons menu steeds vaker behoefte hebben aan alternatieven voor vlees, zijn voedzame peulvruchten steeds populairder geworden. Je kunt kiezen voor gekookte peulvruchten in blik of pot, of gedroogde die je eerst zelf moet garen. Dit houdt grofweg in: een nacht weken en daarna gemiddeld 45-60 minuten koken. “Waarom zou je deze methode  prefereren boven blikbonen of kikkererwten uit een pot?”, was tot voor kort mijn vraag. Maar de laatste tijd neig ik toch steeds meer naar het gebruik van gedroogde peulvruchten. Ik vind ze namelijk veel smaakvoller en ook de textuur (meer bite) spreekt me aan. Vooral wanneer bonen (en erwten of linzen) de hoofdrol hebben in je gerecht is het verschil goed merkbaar! Bijkomende voordelen van het gebruik van gedroogde peulvruchten zijn dat je tijdens het koken nog kruiden kunt toevoegen waardoor ze nog smaakvoller worden, ze goedkoper zijn en minder ruimte innemen.

Kikkererwten weken in 8 uur of volgens snelle week methode?

Zoals gezegd beperk ik me vandaag tot mijn bevindingen met het koken van gedroogde kikkererwten in de snelkookpan. Bonen en linzen komen ongetwijfeld een andere keer aan bod. Het bereiden van gedroogde kikkererwten begint met het weken in ruim water.  Dit zorgt ervoor dat ze iets zachter worden waardoor de garing gelijkmatiger verloopt en duurt 8-12 uur (ik zet ze meestal in de koelkast om zeker te weten dat de temperatuur niet te warm is). Het vooraf weken vergt planning, wat soms lastig is. Maar voor last-minute plannen is er een uitweg: de snelle week methode! Dit houdt in dat je de gedroogde  kikkererwten eerst 2 minuten onder hoge druk kookt. Daarna laat je ze 10 minuten spontaan van de druk afkomen, spoel je de erwten af en bereid je ze met schoon water op vrijwel dezelfde wijze als wanneer je ze een nacht laat weken.

Langzaam weken heeft mijn voorkeur

De methode van 8-12 uur weken heeft echter mijn voorkeur boven de snelle week methode. Ondanks dat de snelle methode misschien een handige shortcut is, vind ik het resultaat van de langzame methode beter. De smaak en textuur van de kikkerwten is dan beter: romiger en zachter waarbij de vorm intact blijft. Dus als je dan toch kiest voor de bereiding van gedroogde kikkererwten, dan zou ik voor de optimale manier kiezen en dat is wat mij betreft die met het langzaam weken.

Met of zonder zout koken

Op internet zijn er verschillende meningen over het wel of niet toevoegen van zout voorafgaand aan het koken. Ik heb beide manieren getest en mijn idee is dat het beter is om het zout pas toe te voegen ná het koken. Hierdoor is de garing beter. Voeg het zout toe direct nadat je de deksel na het koken hebt geopend. Het zout trekt dan via het hete kookvocht in de kikkererwten. Het toevoegen van kruiden (bv. laurier, tijm, rozemarijn), ui en knoflook kun je wel voorafgaand aan het koken toevoegen. Dit kan ik je aanraden want hierdoor krijgen de kikkererwten extra smaak!

Nog enkele tips en waarschuwingen waar ik rekening mee houd bij het koken van gedroogde kikkererwten in de snelkookpan:

 • Lees voorafgaand aan het gebruik van je snelkookpan de handleiding goed door. Bekijk ook met welk volume je de pan minimaal en maximaal dient te vullen.
 • Vul de snelkookpan bij het koken van gedroogde peulvruchten in totaal tot maximaal de helft. De bonen zetten uit tijdens het koken en er kan schuim ontstaan hierdoor kan het overdrukventiel verstopt raken en kan er geen stoom meer uit.
 • De kooktijd kan wellicht iets variëren ten opzichte van mijn beschrijving. Dit kan te maken hebben met de soort kikkererwten (oudere erwten hebben een langere kooktijd) en het niveau van de druk van je snelkookpan (ik heb getest bij 90 kPa).
 • Spoel de gedroogde kikkererwten met water voorafgaand aan het weken en daarna, om vuil en steentjes te verwijderen.
 • Kijk bij het openen van de pan uit voor het stoom en voor eventueel hete erwten die open barsten (dat laatste is bij mij niet gebeurd, maar ik kwam de waarschuwing online tegen).
 • Bewaar het kookvocht van de kikkererwten, deze kun je net als een bouillon gebruiken in stoofpotten en soepen.
 • Je kunt de gekookte kikkererwten direct gebruiken of in porties bewaren in de koelkast of vriezer (eventueel in een beetje kookvocht).

Ingrediënten (genoeg voor ongeveer 950 g gekookte kikkererwten):

 • 400 g gedroogde kikkererwten
 • 1 ui, gehalveerd (optioneel)
 • 2 teentjes knoflook, gepeld (optioneel)
 • eventueel kruiden: tijm, laurier, rozemarijn
 • zout
 • water

Methode kikkererwten koken in snelkookpan:

Volgens de langzame week methode:

 1. Spoel de kikkererwten af (check ze op vuil steentjes). Laat ze in 2 liter water afgedekt weken gedurende 8-12 uur.
 2. Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze goed af onder stromend water.
 3. Doe ze in de snelkookpan en giet er 2 liter schoon water bij. Doe er eventueel smaakmakers bij als ui, knoflook, laurier en tijm. Sluit de pan, stel hem in op de hoogste druk (90 kPa) en zet hem op het vuur. Als de gewenste druk is bereikt, hoor je een sissend geluid en zet je het vuur laag. Stel nu de kookwekker in op 12 minuten.
 4. Na 12 minuten* zet je het vuur uit en laat je de druk vanzelf teruglopen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als er geen druk meer op de pan staat open je het deksel (kijk uit voor stoom). Voeg nu 2 tl (of naar smaak) zout toe en meng het door het kookvocht.
 5. De kikkererwten zijn nu klaar voor gebruik of je kunt ze (in porties) bewaren in de koelkast of vriezer.

*  na 12 minuten kooktijd zijn de kikkererwten geschikt voor stoofgerechten en salades. Voor een zachter resultaat (voor bijvoorbeeld hummus) kun je ze iets langer koken, bijvoorbeeld 15 minuten.

De langzame weekmethode heeft mijn voorkeur. De smaak en textuur van de kikkerwten is dan beter: romiger en zachter waarbij de vorm intact blijft. De snelle week methode geeft een ander resultaat: een gare kikkererwt met een vastere textuur en iets drogere smaakbeleving.

Volgens de snelle week methode:

 1. Spoel de kikkererwten af (check ze op vuil steentjes).
 2. Doe ze in de snelkookpan en giet er 2 liter schoon water bij. Sluit de pan, stel hem in op de hoogste druk (90 kPa) en zet hem op het vuur. Als de gewenste druk is bereikt, hoor je een sissend geluid en zet je het vuur laag. Stel nu de kookwekker in op 2 minuten.
 3. Na 2 minuten zet je het vuur uit en laat je de druk vanzelf teruglopen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als er geen druk meer op de pan staat open je het deksel (kijk uit voor stoom).
 4. Giet de kikkererwten af in een vergiet en spoel ze goed onder stromend water.
 5. Doe ze terug in de snelkookpan en giet er 2 liter schoon water bij. Doe er eventueel smaakmakers bij als ui, knoflook, laurier en tijm. Sluit de pan, stel hem in op de hoogste druk (90 kPa) en zet hem op het vuur. Als de gewenste druk is bereikt, hoor je een sissend geluid en zet je het vuur laag. Stel nu de kookwekker in op 15 minuten.
 6. Na 15 minuten** zet je het vuur uit en laat je de druk vanzelf teruglopen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als er geen druk meer op de pan staat open je het deksel (kijk uit voor stoom). Voeg nu 2 tl zout toe en meng het door het kookvocht.
 7. De kikkererwten zijn nu klaar voor gebruik of je kunt ze (in porties) bewaren in de koelkast of vriezer.

**  na 15 minuten kooktijd zijn de kikkererwten gaar maar stevig en iets droog van smaak. Je kunt ze dan bijvoorbeeld gebruiken in stoofgerechten. Voor een zachter resultaat kun je ze iets langer koken, maar dit heb ik niet getest.

Gekookte kikkererwten kun je voor allerlei gerechten gebruiken: salades, stoofpotten, hummus, falafel, kikkererwtenköfte of deze lekkere Italiaanse pasta met kikkererwten (pasta e ceci) die je hierboven op de foto ziet. Erg makkelijk om te maken, zeer smaakvol en voedzaam!

Disclaimer

In het kader van een review is mij deze snelkookpan ter beschikking gesteld door Kookcomfort. Voor het schrijven van dit artikel ben ik niet betaald, de inhoud is gebaseerd op mijn eigen mening en bevindingen. De productinformatie die ik heb gebruikt is afkomstig van de Kookcomfort website en de handleiding, waar nog meer praktische informatie over dit apparaat is te lezen.

Andere recept ideeën

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.