Vanille Marshmallows & Choco Mix

by Louise

vanille marshmallows In deze feest- en kadomaand is het ook erg leuk om zelfgemaakt én eetbaar cadeautje te geven. Mocht je nog een idee zoeken, dan is dit een goed idee! Marshmallows zijn namelijk ook erg leuk om te maken. Bovendien zijn zelfgemaakte marshmallows veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Je kunt ze gewoon eten als snoepgoed, maar ze zijn ook erg lekker in een kop hete chocomelk. De marshmallows smelten dan een beetje en vormen een zoet vanilleschuim op de chocolademelk. Natuurlijk is het helemaal bijzonder om bij deze marshmallows je zelfgemaakte chocomix te geven.

Voor dit recept is een suikerthermometer en een (stand)mixer met garde nodig.

Ingrediënten:

 • 400 g kristalsuiker
 • water (120 g + 60 g)
 • 21 g gelatinepoeder*
 • 120 g koffiemelk
 • 1 el vanille extract
 • 1/2 tl amandelessence (optioneel)
 • 30 g maizena
 • 30 g poedersuiker

*gelatinepoeder is te koop bij een Aziatische winkel of een winkel met bakkersbenodigdheden. Carola heeft pas een stukje geschreven over het verschil tussen gelatineblaadjes  en -poeder en hoe je het omrekent naar verhouding. Ik heb het echter nog niet geprobeerd met gelatineblaadjes.

Bereiding:

 1. Vet een bakvorm (21 x 21 cm) in met olie en leg een vel bakpapier op de bodem. Laat het vel aan twee tegenover elkaar liggende zijden uitsteken tot boven de rand, zodat je deze later als handvatten kunt gebruiken om de marshmallow-plak uit de vorm te tillen.
 2. Strooi het gelatinepoeder in de kom van de mixer en doe er 120 g water bij, laat dit intrekken.
 3. Doe in een pan 60 g water, de koffiemelk en de kristalsuiker. Een steelpan is straks makkelijk met om uit te schenken, neem niet een te kleine pan ivm risico op overkoken. Breng het mengsel aan de kook en doe dan het vuur lager. Verwarm tot een temperatuur van 115°C, gemeten met een suikerthermometer. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Wees geduldig en draai het vuur niet hoger, want dan kan de suiker verbranden of het mengsel overkoken dus blijf er vooral bij staan.
 4. Als de temperatuur van 115°C is bereikt draai je het vuur uit. Zet de mixer op de laagste stand aan en schenk voorzichtig het hete suikermengsel erbij, kijk uit voor spetters! Als het allemaal is gemengd doe je de vanille en eventueel amandelessence erbij. Zet de mixer dan op de hoogste stand en laat dit draaien gedurende 15 minuten. In het begin is het een soort lichtbruin “soepje”, maar na een tijdje verandert dit in een lichtere en luchtige meringue schuim. Na 15 minuten is het mengsel afgekoeld en klaar voor de volgende stap.
 5. Doe het schuim in de bakvorm en strijk het iets glad met een spatel. Leg een vel bakpapier op het schuim en druk het iets aan. Hierdoor krijg je een gladde bovenkant en voorkom je uitdroging van het schuim. Laat de marshmallow minimaal 4 uur (of een nacht) opstijven.
 6. Meng de maizena en en poedersuiker in een platte wijde schaal. Dit mengsel wordt straks de coating voor de blokjes marshmallow en voorkomt het plakken. Haal de marshmallow uit de vorm en trek voorzichtig het bakpapier los. Leg de marshmallow-plak op het aanrecht die je van tevoren bestrooid met het maizena mengsel. Snijd dan blokjes in gewenste grootte. Het snijden gaat het makkelijkst als je je mes met een beetje olie invet. Stort enkele blokjes per keer in het maizena mengsel en bedek ze hiermee. Bewaar de marshmallows in een goed afgesloten trommel.

vanille marshmallows

Zelfgemaakte Mix voor Warme Chocolademelk

Het recept komt van deze site en is genoeg voor 24 flinke mokken chocolademelk met 240 ml melk. Ik heb de helft van het recept gemaakt.

Ingrediënten:

 • 230 g cacaopoeder
 • 340 g pure chocolade (minstens 60% cacao), fijngehakt
 • 400 g kristalsuiker
 • 80 g melkpoeder
 • 3 g zout

Bereiding:

Meng alle ingrediënten en bewaar op kamertemperatuur in een luchtdichte pot (maximaal 3 maanden). Doe 3 el (45 ml) van de Chocomix in een mok en schenk er 240 ml hete melk over. Roer tot alles is opgelost en serveer eventueel met slagroom, (zelfgemaakte) marshmallows en bestrooi met cacao of kaneel. Voor een “volwassen deluxe” versie kun je nog een eetlepel likeur toevoegen (Amaretto, Kahlua etc).

Veel plezier!!

Andere recept ideeën

1 reactie

Rosalie 12 december 2014 - 12:14

Het was lekkerrrrrr!

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.